Marina Mexicului a executat probele de navigație în larg cu nava ARM Reformador aparținând clasei POLA (SIGMA 10514, proiect Damen).

Damen Sigma POLA - Patrulla Oceánica de Largo Alcance

Damen Sigma POLA – Patrulla Oceánica de Largo Alcance

Programul încercărilor în larg a inclus testarea platformei și sistemelor de luptă, precum și instruirea marinarilor mexicani.

Concernul Damen a informat că finalizarea probelor de larg indică progresul întregului program: încadrarea în bugetul stabilit și chiar mai înainte cu câteva săptămâni înainte de datele din calendarul programat.

Construcția navei ARM Reformador a început în luna August a anului 2017, în urma uni contract semnat între Mexic și constructorul de nave olandez Damen. OPV-ul Reformador a fost construită în șase module: două module la Damen Schelde Naval Shipbuilding (DSNS) din Vlissingen (Olanda) și patru module în Mexic.

Reformador va dispune de un armament compus din rachete anti-navă Harpoon Block II, rachete navă-aer RAM (Rolling Airframe Missile), torpile ușoare Mk 54 Mod 0 și un lansator cu opt celule pentru rachete ESSM (Evolved Seasparrow Missiles).

Sistemele de la bordul OPV-ului mexican includ sistemul de apărare RIGEL care va furniza simultan bruiaj și contramăsuri pentru amenințări multiple, pe lângă detectarea și analiza emisiilor radar din mediul în care nava Reformador va desfășura misiuni.

Constructorul de nave olandez Damen a dezvoltat o relație puternică alături de Marine Mexicului în ultimul deceniu. Relația este reprezentată de construcția și livrarea a mai mult de zece nave militare aparținând câtorva proiecte.

“This project is having a very positive impact on the local economy. More than 70% of the labour is being realised in Mexico – creating jobs and enabling local companies to develop theier skills. Thanks to our excellent cooperation with the Mexican Navy, we are ensuring that this vessel is being built in Mexico, by Mexicans, and for Mexicans.”

Mi-ar fi plăcut să fie o știre românească, pentru români. Dar… mai vedem în douăzeci-douăzeci.

Iulian Iamandi