Su-24 Fencer

Su-24 Fencer

În urma dezinformării lansate de “seriousul” tabloid britanic Express conform căruia Argentina va livra Rusiei carne de vită şi făină contra închirierii unei escadrile de 12 avioane de atac Suhoi Su-24, ministerul argentinian al Apărării a fost nevoit să dezmintă oficial presupusul acord.

Mai exact, britanicii dădeau ca sigură alternativa Rusiei faţă de sancţiunile impuse Rusiei de către Uniunea Europeană, acea de a închiria avioane de atac Argentinei contra carne de vită, făină şi alte alimente.

Conform publicaţiei argentiniene La Nation, întârzierea negării a fost cauzată de faptul că ministrul Apărării Augustin Rossi evita media în urma recentului anunţ al achiziţionării din Rusia a patru remorchere polare contra 8,6 milioane de dolari SUA.

Ministrul Rossi a avut parte de reacţii negative din partea constructorilor de nave argentinieni care au atras atenţia asupra sumei mari de bani destinate remorcherelor ruseşti uzate, sumă care ar fi putut fi cheltuită intern prin cumpărarea de remorchere care să fie constuite în ţară.

În urma recentului scandal, Rossi a decis să semneze un acord între Marina Argentinei şi compania Tanador pentru construcţia unei flote complete de remorchere cu deplasamentul de 30 de tone, fără a renunţa însă la înţelegerea cu Rusia asupra celor patru remorchere.

Cum ştirea cu barterul pentru avioane de atac Su-24 a început să fie preluată şi de siteurile argentiniene, Rossi a transmis prin purtătoarea de cuvânt a ministerului că nu există o nouă înţelegere cu Rusia.

Surse: Development and Defence, La Nation

 

– Iulian Iamandi –