Fuerza Aerea Argentina (FAA) a selectat ca avion de vânătoare interimar (KAI) FA-50 Fighting Eagle.

KAI FA-50

KAI FA-50

Știrea este confirmată de către un ofițer din cadrul Forțelor Aeriene Argentiniene, care a spus că bilocul de vânătoare și atac ușor FA-50 a fost selectat în urma unei evaluări care durează de câțiva ani.

Ofițerul argentinian, care a solicitat să rămână anonim până la finalizarea contractului, a mai spus că se așteaptă ca guvernul să semneze documentele de achiziție în viitorul apropiat.

Presa Argentiniană anticipează un contract pentru zece avioane.

Fuerza Aerea Argentina are nevoie urgentă de avioane noi care să înlocuiască avioanele Dassault Mirage III și Mirage 5, retrase din serviciu la finalul anului 2015, precum și a bătrânelor Douglas A-4R Fightinghawk aflate în uz.

O delegație argentiniană a vizitat prima dată 16th Fighter Wing a Republic of Korea Air Force (RoKAF) la Yecheon pe 7 Septembrie 2016, când un pilot argentinian a testat în zbor un avion TA-50 Golden Eagle, varianta de antrenament operațional a lui FA-50.

S-a vorbit și despre alte avioane că ar fi fost luate în considerare pentru dotarea Fortelor Aeriene Argentiniene. IAI Kfir, Dassault Mirage F1, Alenia M-346FT, Aero L-159 ALCA, CAC FC-1/PAC JF-17 Thunder, Saab Gripen, Eurofighter Typhoon Tranche 1… și chiar a existat un zvon legat de Suhoi Su-24, cel mai incredibil dintre toate cele “auzite”.

Nici vestea asta nu e credibilă, până nu se lasă cu semnătură.

Da, nu cred încă.

Iulian Iamandi