PAISIUS

Prietenii noştri de la ARCA Space ne-au transmis o veste îmbucurătoare: în vara anului următor vor plasa cu racheta proprie Haas 2C în orbită satelitul CubeMessenger contruit de către echipa bulgară BOREAS (Bulgarian Orbital Research and Satellites).

Satelitul bulgarilor va avea o durată de funcţionare între o săptămână şi o lună, iar scopul acestuia este de a fi folosit pentru testarea şi îmbunătăţirea de echipamente de comunicaţii şi control a altitudinii, dar şi pentru a obţine experienţă practică în operarea sateliţilor de mici dimensiuni.

CubeMessenger va fi echipat cu o cameră digitală pentru a fotografia orbita joasă a Pământului.

Racheta purtătoare Haas 2C este un vehicul plasator pe orbită, cu o singură treaptă, aflat în prezent în construcţie şi testare la ARCA. Este o rachetă low-cost foarte uşoară propulsată de un motor rachetă cu combustibil lichid, care foloseşte kerosen în rolul de carburant şi oxigen lichid ca oxidant. Motorul este contruit în cea mai mare parte din materiale compozite şi foloseşte un sistem de răcire prin ablaţie pentru reducerea costurilor şi creşterea siguranţei.

Penru mai multe detalii si continuarea articolului pe ramura de “space” a portalului nostru, click aici.

– Resboiu –

———————————————————

Link-uri utile:

Revista Resboiu; Forumul Resboiu; Pagina de gardă a portalului; Ramura dedicată Armatei Române; Ramura dedicată spaţiului; Ramura dedicată dronelor.