PAISIUS

PAISIUS

*Datorită dezbaterilor recente, republicăm unul dintre comunicatele pe care ni l-au transmis în August prietenii noştri de la ARCA Space:

Prietenii noştri de la ARCA Space ne-au transmis o veste îmbucurătoare: în vara anului următor vor plasa cu racheta proprie Haas 2C în orbită satelitul CubeMessenger contruit de către echipa bulgară BOREAS (Bulgarian Orbital Research and Satellites).

Satelitul bulgarilor va avea o durată de funcţionare între o săptămână şi o lună, iar scopul acestuia este de a fi folosit pentru testarea şi îmbunătăţirea de echipamente de comunicaţii şi control a altitudinii, dar şi pentru a obţine experienţă practică în operarea sateliţilor de mici dimensiuni.

CubeMessenger va fi echipat cu o cameră digitală pentru a fotografia orbita joasă a Pământului.

Racheta purtătoare Haas 2C este un vehicul plasator pe orbită, cu o singură treaptă, aflat în prezent în construcţie şi testare la ARCA. Este o rachetă low-cost foarte uşoară propulsată de un motor rachetă cu combustibil lichid, care foloseşte kerosen în rolul de carburant şi oxigen lichid ca oxidant. Motorul este contruit în cea mai mare parte din materiale compozite şi foloseşte un sistem de răcire prin ablaţie pentru reducerea costurilor şi creşterea siguranţei.

Despre colaborarea ARCA Space – BOREAS, echipa bulgară a declarat:

“Suntem foarte încântaţi să lucrăm la noul satelit bulgăresc. Parteneriatul nostru cu ARCA este garantat să dea rezultate datorită credinţei comune că cercetarea spaţială nu merită să fie ignorată şi are un beneficiu universal. Această misiune comună va fi un pas vital înainte în dezvoltarea tehnologiei spaţiale atât în Bulgaria cât şi în România.”

Dumitru Popescu, preşedintele ARCA a delcarat la rândul său:

“Împreună putem realiza lucruri măreţe. BOREAS sunt vecinii şi partenerii noştri. Este o nouă eră în explirarea spaţiului, iar lansatoarele orbitale şi sateliţii numai sunt exclusive agenţiilor guvernamentale. România şi Bulgaria vor avea capabilitatea să plaseze sateliţi comerciali pe orbita terestră şi să desfăşoare cercetare spaţială pe cont propriu.”

Alături de CubeMessenger, racheta Haas 2C va mai transporta un satelit românesc a cărei identitate va fi comunicată în scurt timp.

Legat de BOREAS, până la acest moment nu cunoşteam detalii dar din comunicatul de presă al ARCAşilor aflăm că este vorba despre o echipă internaţională de studenţi, bazată în Sofia, Bulgaria, formată în prezent din studenţi de la Universitatea Tehnică din Sofia, Noua Universitate Bulgară, Colegiul Militar Regal din Canada şi Universitatea Emiratelor Arabe Unite.

Impresionanta echipă BOREAS are printre proiectele de viitor radiotelescopul de mici dimensiuni PAISIUS şi ALCEK, o sondă de orbitare a Lunii care va realiza o analiză spectroscopică a suprafeţei astrului.

Haas 2C în lumina reflectoarelor

Haas 2C în lumina reflectoarelor

Despre ARCA, vă reamintim că este o organizaţie non-guvernamentală, care promovează cercetarea aerospaţială şi alte activităţi legate de spaţiu.

Obiectivele echipei sunt:
– dezvoltarea motorului rachetă Executor,
– dezvoltarea avionului supersonic de transport IAR-111 pentru racheta Haas II
– câştigarea competiţiei de 30 milioane $, Google Lunar X Prize, utilizând ansamblul IAR-111/Haas II
– dezvoltarea rachetei orbitale Super Haas, capabilă să plaseze pe orbită sarcini utile de 2,5 tone.
– lansarea unui cosmonaut pe orbita terestră, până în anul 2025, cu lansatorul Super Haas
Programele anterioare dezvoltate la ARCA au fost:
– Racheta Demonstrator 2B, echipată cu primul motor din lume, din materiale compozite, reutilizabil, care a fost lansată, cu succes, la data de 9 Septembrie 2004, de la Baza Forţelor Aeriene de la Capu Midia.
– Sistemul aerospaţial Stabilo care a executat doua zboruri. Misiunea 1, lansată la o altitudine de 14.700 m, în stratosferă şi Misiunea 2 lansată în 2007 la o altitudine de 12.000 m, deasupra Mării Negre, cu sprijinul Forţelor Navale, a Forţelor Aeriene şi al ROMATSA.
– Racheta suborbitală Helen, demonstrator tehnologic pentru competiţia Google Lunar X Prize, lansată la 1 octombrie, 2010, din largul Mării Negre, în cadrul Misiunii 4B, atingând altitudinea de 40 km.