28 noiembrie 2012

ARCA: Treapta a II-a pentru racheta Haas 2C

ARCA a finalizat proiectul pentru treapta a II-a a rachetei Haas 2C. Echiparea rachetei cu a doua treaptă, comparativ cu varianta într-o singura treaptă, va permite plasarea pe orbită a unor sarcini utile cu până la de şase ori mai mari, respectiv, 300 kg, faţă de 50 kg.

 

Treapta a doua este realizată integral din materiale compozite şi este formată dintr-un rezervor de oxigen lichid, un rezervor de kerosen şi motorul Venator. Rezervoarele sunt presurizate la o presiune de 16 atmosfere, dintr-un rezervor de presurizare de 200 atmosfere.

 

Datele tehnice ale treptei a II-a a rachetei Haas 2C

Lungime: 3,3 m

Diametru maxim: 1,23 m

Greutate goală: 210 kg

Greutate alimentată: 1480 kg

Forţă de tracţiune în vid: 2500 kg

Timp de funcţionare: 154 sec

Impuls specific în vid: 314 sec

Treapta a doua a rachetei Haas 2C

Prima lansare a rachetei Haas 2C va avea loc în cursul anului 2013 şi va constitui prima încercare a României de a pune un satelit pe orbită. Acţiunea face parte din programul Spaţial al României, desfăşurat de ARCA.

 

Despre ARCA

ARCA este o organizaţie non-profit al cărei obiectiv este explorarea şi colonizarea spaţiului cosmic şi care desfăşoară Programul Spaţial al României (2012-2025).

Pentru atingerea acestor obiective, ARCA construieşte si lansează cele mai eficiente vehicule spaţiale din punct de vedere al costului. Folosim tehnologiile deja existente, intr-un mod inovativ, ceea ce permite accesul in spaţiul cosmic, pe scară largă, reducând la minim constrângerile financiare.

 

Realizări

– Racheta Demonstrator 2B, echipată cu primul motor din lume, din materiale compozite, reutilizabil, care a fost lansată, cu succes, la data de 9 Septembrie 2004, de la Baza Forţelor Aeriene de la Capu Midia.

– Sistemul aerospaţial Stabilo, care a executat doua zboruri. Misiunea 1, lansată la o altitudine de 14.700 m, în stratosferă şi Misiunea 2 lansată în 2007 la o altitudine de 12.000 m, deasupra Mării Negre, cu sprijinul Forţelor Navale, Forţelor Aeriene şi al ROMATSA.

– Racheta suborbitală Helen, demonstrator tehnologic pentru competiţia Google Lunar X Prize, lansată la 1 octombrie, 2010, din largul Mării Negre, în cadrul Misiunii 4B, atingând altitudinea de 40 km.

 

Proiecte

Printre obiectivele Programului Spaţial al României se numără:

– dezvoltarea rachetei orbitale Haas 2C, capabilă sa transporte 300 kg in orbita terestra joasa;

– dezvoltarea avionului supersonic de transport IAR-111 Excelsior;

– câştigarea competiţiei de astronautica robotică, 30 milioane $, Google Lunar X Prie

– dezvoltarea rachetei orbitale Super Haas, capabilă să plaseze pe orbită sarcini utile de 2,5 tone.

 

Contact ARCA

Elena Simona Popescu

ARCA PR Manager

Tel: 0743 420 073

www.arcaspace.com

arcacontact@gmail.com

 Mulţumim ARCA Space pentru comunicat.

-Ayana –

Navighează în portal:

Resboiu Master; Armata Română; Forţe Speciale; Space; Revista Resboiu; Forumul Resboiu;