28 noiembrie 2012
ARCA: Treapta a II-a pentru racheta Haas 2C
ARCA a finalizat proiectul pentru treapta a II-a a rachetei Haas 2C. Echiparea rachetei cu a doua treaptă, comparativ cu varianta într-o singura treaptă, va permite plasarea pe orbită a unor sarcini utile cu până la de şase ori mai mari, respectiv, 300 kg, faţă de 50 kg.
Treapta a doua este realizată integral din materiale compozite şi este formată dintr-un rezervor de oxigen lichid, un rezervor de kerosen şi motorul Venator. Rezervoarele sunt presurizate la o presiune de 16 atmosfere, dintr-un rezervor de presurizare de 200 atmosfere.
Datele tehnice ale treptei a II-a a rachetei Haas 2C
Lungime: 3,3 m
Diametru maxim: 1,23 m
Greutate goală: 210 kg
Greutate alimentată: 1480 kg
Forţă de tracţiune în vid: 2500 kg
Timp de funcţionare: 154 sec
Impuls specific în vid: 314 sec
Treapta a doua a rachetei Haas 2C
Prima lansare a rachetei Haas 2C va avea loc în cursul anului 2013 şi va constitui prima încercare a României de a pune un satelit pe orbită. Acţiunea face parte din programul Spaţial al României, desfăşurat de ARCA.
Despre ARCA
ARCA este o organizaţie non-profit al cărei obiectiv este explorarea şi colonizarea spaţiului cosmic şi care desfăşoară Programul Spaţial al României (2012-2025).
Pentru atingerea acestor obiective, ARCA construieşte si lansează cele mai eficiente vehicule spaţiale din punct de vedere al costului. Folosim tehnologiile deja existente, intr-un mod inovativ, ceea ce permite accesul in spaţiul cosmic, pe scară largă, reducând la minim constrângerile financiare.
Realizări
– Racheta Demonstrator 2B, echipată cu primul motor din lume, din materiale compozite, reutilizabil, care a fost lansată, cu succes, la data de 9 Septembrie 2004, de la Baza Forţelor Aeriene de la Capu Midia.
– Sistemul aerospaţial Stabilo, care a executat doua zboruri. Misiunea 1, lansată la o altitudine de 14.700 m, în stratosferă şi Misiunea 2 lansată în 2007 la o altitudine de 12.000 m, deasupra Mării Negre, cu sprijinul Forţelor Navale, Forţelor Aeriene şi al ROMATSA.
– Racheta suborbitală Helen, demonstrator tehnologic pentru competiţia Google Lunar X Prize, lansată la 1 octombrie, 2010, din largul Mării Negre, în cadrul Misiunii 4B, atingând altitudinea de 40 km.
Proiecte
Printre obiectivele Programului Spaţial al României se numără:
– dezvoltarea rachetei orbitale Haas 2C, capabilă sa transporte 300 kg in orbita terestra joasa;
– dezvoltarea avionului supersonic de transport IAR-111 Excelsior;
– câştigarea competiţiei de astronautica robotică, 30 milioane $, Google Lunar X Prie
– dezvoltarea rachetei orbitale Super Haas, capabilă să plaseze pe orbită sarcini utile de 2,5 tone.
Contact ARCA
Elena Simona Popescu
ARCA PR Manager
Tel: 0743 420 073
arcacontact@gmail.com
Mulţumim ARCA Space pentru comunicat.
-Ayana –
Navighează în portal:
Resboiu Master; Armata Română; Forţe Speciale; Space; Revista Resboiu; Forumul Resboiu;
Copii, o sa va lase sa o lansati?
Tocmai am auzit ca s-u infoiat la Nordicii Coreei de sud care se zbat cu una …
Coreenii de Nord sunt in primul rand un pericol pentru ei insisi cu racheta aia a lor. Cat despre ARCA, problema lor nu sta in aprobari. Ei nu au reusit sa depaseasca 20km altitudine cu ceva facut de ei si se arunca sa arunce pe orbita un satelit anul viitor.
INTERESANT…
SI ATUNCI ASTA – Racheta suborbitală Helen, demonstrator tehnologic pentru competiţia Google Lunar X Prize, lansată la 1 octombrie, 2010, din largul Mării Negre, în cadrul Misiunii 4B, atingând altitudinea de 40 km.ERA DE LA NASA , ORI FURATA DE LA RUSI ???
1. pai cu racheta aia stii ca au fost foarte multe discutii referitoare la faptul ca nu a omologat o terta parte altitudinea respectiva. Tot ce s-a furnizat presei a fost o afirmatie si un film de la bordul rachetei care dupa cateva secunde devenea absolut cetos si nu se mai putea estima nici macar vizual altitudinea.
2. Chiar si daca ar fi fost real recordul de 40km tot ar fi fost extrem de putin pentru cineva cu ambitii spatiale, o SA-2 din dotarea armatei, lansata drept in sus si fara sa faca manevre care sa-i consume energia probabil ca ar fi reusit acelasi lucru. Si chiar daca ar fi atins pe traiectorie verticala si 300km altitudine tot nu ar fi insemnat mare lucru pt. cineva care vrea sa lanseze sateliti pentru ca la un satelit pe orbita joasa energia potentiala (data de altitudine) reprezinta doar cateva procente din energia cinetica (data de viteza). Deci nu vad cum cineva care abia a atins un (foarte discutabil) 40km altitudine va sari direct la 2-300km altitudine si viteza orizontala de 28.000km/ora.
DACA AI FI CITIT ARTICOLELE NOASTRE AI FI VAZUT CA INTENTIA A FOST DE A SE AJUNGE LA ACEA INALTIME PT TESTAREA SISTEMELOR DE COMANDA SI DE TELEMETRIE, SCOP ATINS ,REALIZANDU-SE CA ACESTEA NU SUNT FIABILE , RENUNTANDU-SE LA ELE.
ULTERIOR SIDIN ACESY MOTIV AU INCEPUT COLABORAREA CU CCTT/INVENTEAZA.RO
ACEEA ERA O RACHETA PRODUSA CU MIJLOACE PROPRII SI INTR-O SINGURA TREAPTA,TEHNICA SI SCOPUL EI FIIND COMPLET ALTELE,NU LANSARI DE SATELITI.
#geomarz nimeni nu “lanseaza” totusi fara ceva aprobari inainte (ca sa nu racneasca norad-ul sau echivalentul chinezesc, rusesc etc.. ma rog e normal sa spui sa anunti etc). si e o diferenta dintre o afacere civila si una declarata cu scop militar.
Eu sper ca proiectul asta sa reuseasca.
ARE TOATE SANSELE DIN LUME.
DEJA AU DEVENIT FABRICANTI DE MOTOARE RACHETA PE BANDA RULANTA.