Nexter Systems Aravis VBHP (Véhicule Blindé Hautement Protégé)

În cadrul unei prezentări ţinute de la Paris de către Direction Générale de l’Armement, unul dintre managerii francezi a declarat că Arabia Saudită a cumpărat în mai multe tranşe peste 200 de vehicule MRAP (Mine-Resistant Ambush Protected) Nexter Systems Aravis.

Încă nu se cunoaşte dacă Arabia Saudită a achiziţionat  doar vehicule de patrulare sau şi variante diferite, cum ar fi cea de observaţie echipată cu antena telescopică Thales MARGOT 5000, varianta post de comandă, sau configuraţia ambulanţă.

Acesta este al doilea mare contract pentru Nexter Systems în Arabia Saudită, după ce au livrat nişte CESAR (Camion Équipé d’un Système d’Artillerie) pentru Saudi Arabian National Guard (SANG).

Prin intermediul DGA au fost achiziţionate vehicule Aravis 4×4 cunoscute şi ca VBHP (Véhicule Blindé Hautement Protégé) pentru trupele franceze din Afganistan. Astfel, în Aprilie 2009 au fost cumpărate 15 Aravis pentru 20 de milioane. Aravis-urile francezilor sunt dotate cu sistemul de arme telecomandate Kongsberg Protech Systems Protector M151, iar o parte din ele sunt utilizate în misiuni  de către echipele anti-IED.

Aravis este bazat pe şasiul camionului german Mercedes Benz Unimog U5000.

Sursa: DEFESA