Serios. Ce ne oprește să fim un pic aroganți? Ce-i mare lucru? Haideți să fim încrezători, nu contează chiar atât de mult realitatea… Dacă ne mințim un pic poate fi un pic mai bine.

Iaca, avem o (nouă) declarație legată de achiziția avioanelor alea șme’, de generația a cincea, aproape invizibile pe radar. Cu de toate, cum prinde la români. Un fel de iluzie cu ultra all inclusive.

F-35A Lightning II

F-35A Lightning II

Țineți minte începutul ăsta de an 2022 și declarația comandantului nostru suprem. F-35, da? O declarație fără detalii, fără bază solidă, fără alt sens decât moralul sau pseudo-moralul cetățeanului.

Dacă astăzi batem palma cu americanii pentru niscai F-35, va trebui să ne agățăm sacoșa la rând… ca pe vremuri și să dăm pe acolo când bagă pui.

Pe curate, problema e chiar coada. Nu banii, bani avem (cât timp încă corupția duduie, bani există).

Coada de așteptare e aproape totul. Finlandezii au semnat pentru șaizeci și patru de F-35 – parcă pentru aproape zece miliarde de dolari. Pachetul cuprinde, desigur, nu doar paserile ci și armament, întreținere și schimbat uleiul pe o perioadă de niște ani. La banii ăștia se adaugă hangare și echipamente, undeva la vreun miliard jumate – deja, nu mai contează dacă este vorba despre dolari sau euro.

Dincolo de bani, sau dincoace de bani, e coada. Finlanda va avea primul F-35A Block 4 în anul 2026, după ce s-a bătut palma în Decembrie 2021. Să zicem că va fi vorba de patru ani, fără întârzieri. Patru ani!

Coada aia, la ochi, cuprinde Finlanda, Elveția, Japonia, Australia și alte popoare vecine și prietene.

Dar, ce mai contează realul?

Dacă ne comportăm ca și cum vom lua, treabă sigură, F-35, treabă sigură bazată pe vorbe aruncate precum cândva mitul cu laserul românesc care topește tancuri… ajută.

Ca și atunci, ca și după atunci, vom sta mai liniștiți: suntem tari.

Da, suntem tari pentru că vom cumpăra F-35. Dracu știe când…

Dar, ar trebui să ne comportăm exact cu siguranța unei țări care va cumpăra F-35.

Păi nu cumpărăm noi F-35?

Amin!

Iulian Iamandi