Invitată la simpozionul Air Space Cyber 2018 organizat de către Air Force Association, președintele și în același timp CEO-ul companiei SpaceX, Gwynne Shotwell, a fost întrebată dacă SpaceX ar lansa armament în orbită.

Racheta purtătoare Falcon Heavy - SpaceX

Racheta purtătoare Falcon Heavy – SpaceX

“I’ve never been asked that question,” a răspuns Shotwell, continuând: “If it’s for the defense of this country, yes, I think we would.”

Publicul, constituit din militari ai Forțelor Aeriene și din contractori militari, a izbucnit în aplauze. SpaceX se pare că nu este doar una dintre cele mai cool companii… este de asemenea și un patriot hotărât.

Hmm… Din rolul meu de spectator cosmic, încerc să văd dincolo de propaganda frumoasă și chiar să nu devin un on of Elon’s Musketeers. Așadar, SpaceX n-ar avea nici un greț să ia banii Americii pentru misiuni în slujba US Space Force. Că despre asta este vorba.

Dincolo de treaba asta și de prezentările făcute de madam Shotwell, pe finalul timpului în care a fost centrul atenției la Air Space Cyber 2018 aceasta a mai fost întrebată ceva interesant – dacă este îngrijorată de amenințarea națională pe care o reprezintă (și) în spațiul cosmic China sau Rusia.

Gwynne Shotwell

Gwynne Shotwell

Shotwell a răspuns bine.

“As the president of SpaceX, I am concerned about the competion coming from China and Russia because they’re backed heavily by their governments. As an American citizen I worry more about China than Russia.”

A vorbit bine, orientându-mi gândurile către serialul Salvation – mai exact mi-am amintit de talentata în vorbe și diplomație… Grace Barrows:

Grace Barrows

Grace Barrows

Revenind la SpaceX, numărăm 18 misiuni zburate anul trecut. Au ieșit învingători, bătând orice companie sau țară în afara Statelor Unite. Anul acesta, SpaceX a bifat 16 misiuni și ar putea rezolva 22 – 24 de misiuni până la final de an.

Timp în care… China țintește 40 de misiuni până la finalul anului 2018, cu 24 de misiuni deja completate. Recordul Chinei a fost de 22 în 2016.

“I was hoping to beat the Chinese this year. It doesc concern me that China is flying 40 times this year. And it’s not for commercial customers. They have very few commercial customers. So what in the world are they doing?” – a mai spus Shotwell.

Iaca și finalul. Și nu-i unul neinteresant:

“They innovate in a different way, they go after ideas, they stick to a plan, and their pace is much faster.”

China in Cursa Spatiala

China in Cursa Spatiala

Aproape că avem un câștigător al Noii Curse Spațiale.

Iulian Iamandi