Guvernul României a adoptat, în ședința de miercuri, 14 decembrie, o Hotărâre privind aprobarea circumstanțelor și a procedurii specifice aferente fazei I din cadrul Etapei I a programului de înzestrare „Autovehicule tactice blindate de tip ușor” – ATBTU.
Procedura specifică aprobată are scopul de a atribui un contract multianual având ca obiect furnizarea a 1.059 de ATBTU în 9 configurații – varianta de bază și opt tipuri de derivate, necesare înzestrării structurilor din cadrul Ministerului Apărării Naționale.
Costurile estimate de achiziție a celor 1.059 autovehicule tip ATBTU sunt de aproximativ 4,58 miliarde lei fără TVA, care includ și echipamentele care vor fi puse la dispoziție ca „material client” în valoare de aproximativ 228 milioane lei, fără TVA.
Fondurile vor fi asigurate pe perioada de derulare a contractului multianual, în limita creditelor de angajament și a creditelor bugetare aprobate cu această destinație prin legile bugetare anuale pentru Ministerul Apărării Naționale.
Pentru Armata României este fundamental ca pentru dezvoltarea capacității de apărare a României să se introducă în înzestrare Autovehicule tactice blindate de tip ușor, denumite în continuare ATBTU, cu performanțe ridicate, pentru care fabricația unor componente să se realizeze pe teritoriul României. De asemenea, fabricarea, asamblarea, integrarea, testarea și mentenanța ATBTU pe durata ciclului de viață trebuie să se realizeze la operatori economici din industria națională de apărare, care să fie în măsură să îndeplinească aceste activități și în situații de criză sau război, pentru Armata României.
Conform procedurilor legale, Ministerul Apărării Naționale a primit, în luna februarie 2021, aprobarea prealabilă a Parlamentului României pentru inițierea procedurii de atribuire aferente acestui program de înzestrare.
Biroul de presă
Facusera astia ceva calcule teoretice in privinta diferentei consumului de combustibil intre ce avem acum la 4×4 si ce pun pe masa competitorii?
Nu de alta dar sa avem dupa aia bani sa facem ceva exercitii cu ele
Au mai vrut sa ia troace de la turci acum cativa ani cand erau tot pesedystii la butoanele apararii.
La +1k bucati pot cere productia si mentenanta in tara daca nu s-au prins, sau sa ia niste licente de la sud africani cum au facut si altii care au pornit de la zero pe parte de vehicule militare.
Iulica,, zi denumirile astea pe engleza ca suna rau in romana, gen LTV (light tactical vehicle), LMV (light mobility vehicle), FAV (fast attack vehicle), LRPV (long range patrol vehicle) LSV (light strike vehicle), PLM (plutonier major), SMF (statul major), etc