Corneliu Dobritoiu, Ministrul Apărării Naţionale

Ziceam într-un articol recent că e posibil ca de ceea ce ne e frică s-ar putea să nu scăpăm. La acel moment, era vorba despre o posibilă achiziţie de avioane F-16AM aflate în uzul forţelor aeriene ale Olandei şi Portugaliei.

Nu detaliem, pentru că o vorbă veche românească spune că gura bate… dar să se noteze faptul că ştim.

Dincolo de varianta asta tristă, mai există o variantă. Cea cu “se poate şi mai rău!”, despre care a vorbit astăzi ministrul apărării:

Ministrul Apararii, Corneliu Dobritoiu, spune ca este posibil ca in cazul in care Romania nu va avea bani pentru achizitionarea unui avion multirol sa extinda perioada de folosire a MIG-urilor pe care le detine in prezent. El a declarat, joi, intr-o conferinta de presa, ca aceasta ar fi insa “ultima varianta, ultima optiune, ultima rezistenta”, relateaza Agerpres.

“Daca nu vom gasi solutii pentru achizitionarea unui avion multirol, atunci nu vom avea alta sansa decat sa revitalizam parte din flota de MIG-uri pe care o avem, sa extindem durata operationala pana in 2018”, a afirmat ministrul apararii.

Potrivit acestuia, MIG-urile sunt deja depasite din punct de vedere al perioadei de folosire.

“Si asa termenul acesta este fortat, as putea spune, pentru un avion care a fost proiectat sa opereze pe un ciclu de 25 de ani si noi i-am prelungit durata de viata pana la 40 de ani. Singura solutie ar fi sa folosim in mod inteligent resursele pe care le mai avem, in asa fel incat sa identificam un volum apreciabil de venituri proprii care sa satisfaca nevoia de inzestrare”, a mentionat Dobritoiu.

Corneliu Dobritoiu: Armata romana isi va vinde patrimoniul excedentar

Ministrul Apararii a mai declarat joi ca armata romana ar urma sa-si vanda patrimoniul excedentar, pentru a putea sa faca rost de banii necesari inzestrarii. El a spus ca pentru acest lucru se va apela probabil la o firma internationala cu reputatie.

“Armata romana abia sta in picioare la capitolul dotari. Bugetul este total dezechilibrat multumita celui care candideaza din partea portocaliilor la Primaria Clujului. In momentul in care cheltuielile de personal se cifreaza la 85% din total buget va dati seama ca bugetul de inzestrare este atat de infim, atat de superb, incat nici nu-l putem zari. Asta nu inseamna ca nu ne intereseaza sa gasim solutii pentru a rezolva aceasta chestiune. La ora actuala suntem intr-un proces de analiza la nivelul guvernului referitoare la patrimoniul in exces al armatei, pentru a gasi solutii de valorificare inteligenta a acestuia, in asa fel incat sa generam resurse pentru bugetul de inzestrare si in felul acesta sa reechilibram toate capitolele bugetului apararii. Asta nu inseamna ca armata se va transforma intr-o agentie imobiliara si atunci vom apela la agentii guvernamentale sau chiar la un agent economic international cu reputatie nestirbita”, a mentionat Corneliu Dobritoiu.

Potrivit acestuia, si alte state membre ale NATO au procedat intr-un mod similar.

“N-ar fi o actiune in premiera la nivelul NATO, polonezii au folosit infrastructura in exces pentru a-si cumpara o flota de avioane multirol, britanicii si-au vandut si sediile si sunt in chirie in sediile lor pentru 50 de ani, in scopul de a gasi resurse pentru finantarea programelor lor strategice”, a afirmat Corneliu Dobritoiu.

Sursa: HotNews

– Resboiu –

cu mulţumiri lui Paul pentru semnalarea pe forum, aici:

Forum Resboiu,topicul Viitorul avion multirol al RoAF