Armata britanică a anunțat pe data de 15 aprilie că a trimis elicopterele sale de atac de tip Apache în Estonia. Numărul exact de elicoptere nu a fost specificat, însă se știe faptul ca acestea vor staționa acolo timp de trei luni.

Boeing AH-64 Apache, Saber Guardian 2017, poligonul Cincu

Boeing AH-64 Apache, Saber Guardian 2017, poligonul Cincu

Astfel că Apache se alătură elicopterului utilitar britanic Wildcat în Estonia.

Acestea vor fi mobilizate pentru exercițiul Sprint Storm și vor participa la operațiunile NATO desfășurate în regiune.

“The deployment of these helicopters will reinforce the British presence in the Baltic, known as Operation Cabrit, with about 1,000 army personnel deployed on the scene,” a informat armata britanică.

Operațiunea CABRIT este numele desfășurării operaționale a Regatului Unit în Estonia, unde trupele britanice conduc un grup de luptă multinațional în cadrul programului EFP. Forțele armate din Marea Britanie au un rol important în prezența sporită a NATO (EFP) în statele baltice, pentru a asigura securitatea euro-atlantică, pentru a-i ajuta pe aliați și pentru a-i descuraja pe adversari.

Programul EFP în statele baltice reprezintă o desfăsurare a forțelor puternice, multinaționale, gata de luptă, în Estonia, Letonia, Lituania și Polonia, pe o bază persistentă, de rotație.

Cristian Oancea