Suhoi Su-27UB

Suhoi Su-27UB

La anul, instructorii ruşi vor zbura în simple cu piloţii începători pe genunchi? Ia să vedem…

Conform unor surse militare citate de către Izvestia, Forţele Aeriene ale Rusiei au întocmit un raport în care se menţionează pericolul cauzat de epuizarea resursei avioanelor de antrenament şi luptă Suhoi Su-27UB.

Astfel, din 70 disponibile, 30 de de UB-uri nu mai pot zbura, iar din cele 40 rămase… 90 la sută sunt îmbătrânite.

Su-urile 27UB îşi vor epuiza complet resursa anul acesta, iar din 2014 nu vor mai putea fi efectuate zboruri de antrenament pe acest tip de avion.

Piloţii ruşi ar trebui să execute 70% din zboruri pe Su-27UB, însă conform unuia dintre autorii raportului… la 4 TsBP i PLS (4th Center for Combat Employment and Retraining of Crews) VVS V.P. Chkalov de la Lipetsk – care-i un fel de Bacău de la noi – cele 30 de avioane au resursa complet expirată, prezentând fisuri la nivelul aripilor şi deformări ale panourilor de fuselaj, iar alte 10 avioane din acest tip vor fi în curând trase pe iarbă din aceleaşi considerente.

În anul 2009 Ministerul Apărării a încercat dregerea situaţiei prin comandarea de avioane Su-30SM dublă comandă, dar acestea au fost alocate unor escadrile de luptă, nu de antrenament.

În prezent, VVS se dotează cu varianta modernizată Su-27SM3. În total VVS a recepţionat 55 astfel de avioane, mare parte din ele fiind Su-27 modernizate, dar având în vedere că sunt monolocuri acestea nu pot fi folosite pentru antrenament.

În viitor, unităţile de luptă vor fi dotate cu Suhoi Su-35 biloc, care este încă în dezvoltare şi momentan încă nu se cunoaşte data în care este programată intrarea în serviciu a acestei variante.

Sursa: Lenta

 

– Iulian Iamandi –