Intelligence / Cyberwar

Ameriscanii sunt cu geana pe prieteni

NSA

NSA

Recentele dezvăluiri reconfirmă că, în irepresibila lor sete de date, serviciile secrete americane, NSA, nu mai fac vreo distincţie între prieteni şi duşmani. Cu ce consecinţe pentru relaţiile transatlantice?

Ca şi în relaţiile interumane şi între ţări există prietenii vechi, verificate istoric, puţine la număr şi altele mai noi, care trebuie încă ţinute sub observaţie. Statele Unite şi-au ierarhizat cu suficientă claritate relaţiile de prietenie.

 

Din dezvăluirile făcute de whistleblowerul Edward Snowden, rezultă că Washingtonul acordă maximum de încredere propriilor sale servicii secrete, 16 la număr. Apoi, cercului alcătuit din ţări anglofone, cultural şi istoric apropiate Americii: Marea Britanie, Canada, Australia şi Noua Zeelandă. Franţa, Germania, Austria, Polonia şi Belgia fac parte dintr-un al treilea cerc de prieteni.

Teoretic, prietenii nu se spionează unul pe celălalt iar dacă ar face-o, faptul este moralmente reprobabil şi inadmisibil. În realitate, lucrurile stau cu totul altfel. Cînd a ieşit la iveală intensitatea cu care NSA a interceptat schimbul de informaţii şi circulaţia lor, în Germania, stupoarea a fost maximă. Deplasarea ministrului federal de interne în Statele Unite spre a clarifica situaţia s-a soldat cu rezultate mult sub aşteptări. In schimb a ieşit la iveală o nebănuit de strînsă colaborare a serviciilor secrete americane cu cele germane, în cadrul campaniei antiteroriste. Intre timp, Germania a traversat o perioadă electorală, a absolvit un scrutin parlamentar şi este preocupată de alcătuirea noului guvern, care va avea o formulă deja verificată de două ori în istoria postbelică a Republicii Federale.

Dintr-o dată însă, vestea că NSA a spionat intens şi îndelung guvernul mexican şi curierul fostului preşedinte Felipe Calderon, publicată de „Der Spiegel” în baza documentelor furnizate de Edward Snowden, a readus subiectul în miezul actualităţii şi în Republica Federală. Iar cotidianul „Le Monde” a dezvăluit, cvasi concomitent, avînd ca sursă de informaţii tot documentele furnizate de Snowden, dimensiunile siderante ale spionării de către NSA a Franţei: doar între 10 decembrie 2012 şi 8 ianuarie 2013 au fost interceptate 70,3 milioane de convorbiri telefonice. Revelaţiile sunt şocante, ele necesită explicaţii precise din partea autorităţilor americane a declarat ministrul francez de interne Manuel Valls. Iar colegul său de la externe, Laurent Fabius a anunţat convocarea imediată a ambasadorului Statelor Unite. Mexicul a cerut de asemenea explicaţii Americii.

In aşteptarea acestora, demn de amintit este că doar luna trecută, preşedintele Braziliei, Dilma Roussef, şi-a suspendat programata vizită în Statele Unite după dezvăluirile referitoare la spionarea de către NSA a schimbului de informaţii pe care ea însăşi le întreţinea, precum şi cele ale colaboratorilor săi apropiaţi. Nu au scăpat de vigilenţa lui Big Brother nici unele întreprinderi braziliene şi nici concernul pertolier Petrobras. Preşedintele american Barack Obama a promis că va deschide o anchetă.

Ciudat este că majoritatea datelor culese de NSA din întreaga lume (în doar o lună, 124,3 miliarde) sunt stocate în Marea Britanie, în Germania şi în Franţa. S-ar putea spune că ele se află în mîini bune…

 

Yes we scan

Yes we scan

Apropos, felicitari Americii pentru isprava cu Dilma Roussef. I-ati oferit scuza perfecta pentru a cumpara de la Rusi si a orienta Brazilia mai spre BRICS.

 

– Iulian Iamandi –

52 Comments

 • Serviciile sunt totul pana la urma. Daca nu spionezi, nu existi! Avem si noi o imensa baza de data de convorbiri si interceptari. Sa va reamintesc ca Romania spioneaza si ea pentru noi si pentru NSA alte state… Doar ca agentii nostri sunt mai disciplinati, daia nu avem “Swedeni” ;).

  • Adica e de bine?!

   Si cum e cu “daia nu avem “Swedeni””? Ca nu m-am prins. Daca s-a prins careva, rog sa mi se explice…

   • Cârtițe, râmători, suflători în fluier, saxofoniști(fără gușă) sunt titluri pentru capcitatile unora de a arunca șușe și a servi gogoși cu gem(uneori si cu rahat) la guițătorii din presă. Noi nu avem svedeni pentru ca de obicei cel care are tendinte de svedenism pleaca in concedii de sanatate pentru recuperare psihica sau asa se zice.
    Romanii sunt unii dintre cei mai jmecheri șpioni; daca nu chiar cei mai cei dintre cei mai cei! Zic și eu..nu stiu. Dar un lucru e creț. Pardon, cert! Romanii ie buni la disciplina(cică).
    Eu as adauga ca si Aldrich Ames era foarte disciplinat.
    As mai adauga si carticica “Dedesubturile spionajului englez – documente, fapte” din 1927 de Robert Bouchard. Traducere de Col.Julian Marinescu
    Merge bine la gogoasa cu gem si cafeaua de dimineata.

    • @greuceanu Eu cred ca e de bine, pentru ca daca nu erau serciviile noi eram praf de ceva vreme… cu “daia nu avem swedeni” cred ca testokick a dat un raspuns foarte pertiment pentru tine, asa ca nu cred ca e nevoie sa mai zic ceva.

  • Au avut americanii defectori si in mod sigur inca mai au, au rusii defectori si in mod sigur inca mai au, nu vad de ce noi am face exceptie si nu am avea cartite in sistem, pana una alta la noi a sarit gardul la inamic insusi seful spionajului nu un nea caisa de executant cum era Snowden asta.

   Singura problema este ca spionii nostrii sunt prea multi, ponderea resurselor alocate in Sistemul National de Aparare pentru apararea tarisoarei cu ochiu si timpanu este disproportionat de mare fata de metodele de aparare a tarisoarei cu arma in mana.

   Am mai spus-o de cateva ori, in Romania SIE si SRI cheltuiesc cam 300 milioane euro pe an, in Polonia, tara cu o populatie de 2 ori mai mare si un PIB de 4 ori mai mare, serviciile omoloage cheltuiesc cumulat cam 150 mil euro pe an, asta in conditiile in care omologul SPP-ului de la ei(BOR), nu are un serviciu de documentare(adica alt serviciu secret), si este unul strict tehnic de protectie si paza, la ei Ministerul de Interne nu are alt serviciu secret care sa se calce pe picioare cu astelalte.

   Daca Romania s-ar fi limitat sa aloce in ultimii 10 ani pentru lupta cu dusmanul care nu se vede si nu se aude un procent comparabil de resurse din cat produce poporul muncitor cu cel pe care il aloca Polonia, ai fi putu salva cam 2 mld de euro, pe care i-ai fi putut folosi pentru dotarea armatei, de banii astia ai fi putut sa ai acum alea 2 fregate modernizate, HAWK-urile XXI modernizate, un parc de camioane inoit, VL-MICA/Mistral(sau alte sisteme echivalente), 3-5 divizioane de ATROM, vreo 100 de Leo 2 sh si inca iti mai ramaneau 400-500 milioane euro.

   • Victor “black buget” al serviciilor in Romania este undeva la 1.5 miliarde de euro… Acum esti liber sa ma crezi sau nu. Noi la capitolul asta chiar stam bine, armata viitorului pentru Romania va fi un super hezbollah, asta e tendinta. Iar serviciile sunt necesare, degeaba ai armata ca Polonia daca la servicii esti praf! Tot vad ca toata lumea Polonia in sus Polonia in jos, dupa mine este o imensa greseala sa te inarmezi stiind ca daca rusii vor te termina in 24 de ore… trebui sa fi inventiv intr-un eventual razboi cu Rusia, nu sa ai armata care oricum se duce naiba daca vine ivan peste tine…

    • tu esti baiatul ala care zicea ca ne dau americanii f/a-18. sunt curios cate aberatii mai scoti, asta cu 1,5 miliarde e in top.

     • @xv nu am zis niciodata ca ne da gratis cineva ceva, doar ca se cautau fonduri in ultimul moment! Daca unii au interpretat gresit nu e problema mea 🙂

  • Stiam ca suntem foarte apreciati pentru calitatea umana a serviciilor secrete romanesti si ca au deschis un centru de excelenta de spionaj al NATO pe langa Oradea acum cativa ani, acolo unde profesori romani ii invata pe tinerii invatacei aliati si romani tainele spionajului, ca spionam in multe locuri, dar nu stiam ca spionam pentru NSA. De ce? Da-ne mai multe detalii daca stii, ca eu asta nu aveam idee ca se intampla! Care-i interesul nostru in a spiona pentru americani si nu pentru NATO sau doar pentru noi?

   • @cezar cine e cel mai puternic aliat din regiune al americii? Bulgarii sunt tot mai rusofili, turcii merg pe drumul lor, polonezii au inceput si ei cu orgoliu national ca domne armata noastra e in top si nu avem nevoie de americani… Ce tara invata pe aliatii din Nato sa spioneze? Ce tara va gazdui un scut? Cine are experti in cibernetica si specialisti IT la nivel mondial? Romania. Deci fa tu calculele :)!

  • Nasol este faptul ca Romania nu face parte din acel “esalon doi” de prieteni ai SUA..
   Noi o tinem sus si tare cu parteneriatul strategic, cu prevalenta relatiei cu SUA, iar ei..
   Daca tot vor baza MK pentru a-si retrage trupele din A, oare de ce ai nostri nu au cerut vreo 12 “noi” F16 din rezerva SUA in contrapartida?
   In principiu, te pozitionezi singur in relatia cu celalalt, in functie de cat de serios esti, sau, dimpotriva, cat de servil, umil si lipsit de seriozitate esti..
   Destul de trist.
   Inca ceva, nu cred cu tarie in ipoteza ca serviciile unei tari, oricare ar fi aceasta, sunt foarte puternice si superpro iar tara si clasa politica in cauza este slaba. Pur si simplu nu este logic, iar cand ceva nu este logic..
   Poate insa gresesc, ceea ce mi-as dori foarte tare..

    • Citesc si-mi pun mainile pe cap.Nu ma dadeam in vant dupa Mircea Badea,dar are o vorba ce se potriveste situatiei:curvele virgine.Indiferent ce zic lupii moralisti,orice stat cat de cat cu testosteron spioneaza pe toata lumea si are masuri contra-informative impotriva tuturor.Romania,desigur,nu are asa ceva,intrucat noi suntem ”parteneri de nadejde”.Prin tratate semnate in anii 90,SIE nu desfasoara operatiuni contra unchesului.Bonus,retelele noastre au fost fie retrase fie pur si simplu tradate.Pardon,listele cu agenti acoperiti au fost date de Talpes et co. aliatilor.Iar cand ai facut asa o mizerie,nu va mai lucra nici dracu pt. Romania.

     Ce fac baietii din servicii?Cred ca nici ei nu stiu.Oricum,precum alti birocrati romani,fac multe hartii.Daca e sa gaseasca ceva,e oricum degeaba.
     La noi e absolut inutil sa defectezi.Absolut nimeni nu are nevoie de defectori romani.In momentul in care Base ii spune unui ambasador strain cum ca el e pt. F16 mort-copt,dar exista niste rai si niste fameni in SMG si SMFA,ce dracu sa faci cu defectori romani?La noi treaba se face mai simplu.Ai plecat in concediu,ai gasit un job de expert in securitate la vreun hotel sau vas de croaziera,ti-ai trimis demisia prin posta si adio.

     Vad ca se arde gazul cu centrul de excelenta de la Oradea.Ia priviti nitel la misiune si programe.Nu invata nimeni pe nimeni sa ”spioneze”.E vorba de interoperabilitate.Adica sa se inteleaga om cu persoana in aceasi limba cand ajung cine stie pe unde.

     Nu va mai imbatati cu apa chioara.

     • @mihais asta e si idea, demostreaza ca esti slab cand esti puternic si demostreaza ca esti puternic cand esti slab… Cam asta se potriveste pentru serviciile noastre. Interoperabilitate este si asta, dar acolo exista o adevarata scoala. Zici ca serviciile noastre dorm, si poc mai apare cate un Hayssam…

      • Puisor,constat ca din nus ce cauza,pare ca ti-am raspuns tie.Constat cu tristete ca si Sun Tzu a ajuns rau.Sa fie citat de cineva care considera o gainarie ca fiind o mare lovitura.
       Sa iecsplicam.Unde era Omar detinut,stia oricine.In Siria,cu 50000 de verzisori iti faci brigada ta de martiri,iar tu esti mare smecher.Sa-l salti pe Omar,indiferent ca-i facatura noastra sau a aliatilor,e treaba cu oarecare risc,pt. ca te plimbi nitel prin haos.Dar riscul e minim daca marci cativa dolarei factorilor cei mai influenti pe teren,negustorii de arme.Mergi cu o mutra cunoscuta si 10000 de boabe in camion si te saluta toti cu respect.Smecherasii astia fac un ban pe mana marilor aliati americani si turci,iar ai nostri au cerut si ei de un suc si doi covrigi.

       • Mihais nu prea cunosti orientul mijlociu, iti asigur ca la cat de fanatici sunt cu bani nu faci mare lucru. Ca daca de asta era vorba Hayssam are multe multe milioane… s-a facut “invizibil” dar tot a fost prins, fara bani, just intel prietene!

        • Era un nene cu cuirasatul somalez.Mai e un nene care are orgasme multiple cand rasare soarele.E semn ca nu s-a modificat pozitia lui,e tot la Est.Tu,amice,esti pe lista cu asemenea specimene cu care nu am ce discuta,deci nu te chinui sa raspuni.Ce-mi place la rasa voastra de oameni e ca incercand sa iesiti din hazna,mai tare va afundati.Pacat ca nu doare.

    • E un domn,demn de stima din multe pdv-uri,dar altfel rusofob incorigibil,caruia a trebuit sa-i gavaresc,la ceas de mare plictiseala, ceva despre Rasia si razbelu gruzin.Am onoarea sa ma prezint-cel putin general maior Mihais Mihaisovici Mihaisov,minim atasat militar al Federatiei Ruse.Alternativ,responsabilul psyops pt. Romania al acelorasi ghiavoli cu chip de om.

     Za aidia e ca nivelul de isterie e mare.Cum isteria e sora buna a panicii,vor trebui sparte multe capete pt. a asigura o comanda cat de cat coerenta,in caz de evenimente sportive.Si umbland nitel pe strazi in ultima luna si ceva imi dau cu presupusul ca sezonul competitional e abia la inceput.

     • Eu zic ca momentan sa ne bem apa minerala. Incendii am mai vazut. Acum e doar o abureala, una de sacrificiu care se va retrage la dat like pe Facebook dupa prima interventie a jandarmilor. Am stat de vorba cu “anarhisti de dreapta” si alte personaje care se auto-stampileaza interesant. Sunt chiar dulci. Vedem ce iese dupa ce vor fi sacrificati.

      • Bre,zii si mie cum e ala anarhist de dreapta?Ca la mine e simplu de explicat.Daca se duce naibii tot si Mad Max ajunge la putere,ne facem gasca noastra si-i exploatam pe toti.Haleala avem,idei avem mai multe ca media,scut balistic te avem.Mai nou avem si medici unii din noi,care au si dubla menire de femei 😀
       Deci suntem asigurati pe toate planurile.Vorba cantecului ”Noapte crunta de betie, pana-n zori de zi sa fie.
       Unde-i vodca si rachia ca sa-nceapa anarhia in Romania.” 😀

       Aproape serios,treaba la nivel macro e maro.Chiar fara sa-si bage nimeni nasul,sunt acumulate atatea probleme incat o explozie e greu de evitat.Treburi de astea sunt precum fenomenele naturii.Nu are rost sa te pui curmezis,ca o furi.Schepsisul e sa profiti de situatie si sa o ghidezi pe cat posibil intr-o directie favorabila.

       • Bre, eu sunt mai… dincolo: Dies the Fire mi se pare mult mai sexi decat Mad Max, ca si scenariu. 🙂 Iar cum tintele fac misto de mine atunci cand folosesc arme de foc, am sa ma duc la un grup de reenactori medievali si o sa invat arta iataganizarii.

        Cu anarhismul dreptaci e simplu: habar n-am. Oare exista si anarhisti conservatori?

         • Bro’, in liceu era sa fiu ars pe rug pentru ca nu aveam o parere pozitiva despre Eminescu.

          Cat despre Voiculescu, traba e simpla: Resboiu nu se vinde.;)

     • mihaie, comentariul era pt tedy, m-a mirat faptul ca a zis ceva contra domnilor episcopalieni.sa nu te deochi, Tedy! incepi sa-ti revii 😀

      altfel, tu (ca si mine) esti filorus omologat, cu acte-n regula.

      o sa fie la moda anii urmatori 😉

      • @xv
       Sa nu fiu inteles gresit. Nu am nimis cu rusii, doar ca nu pot sa tin cu ei. As prefera sa avem cu ei o relatie rationala si pragmatica, dupa modelul oamenilor normali, gen Finlanda, iar cu americanii, as prefera sa fim aliati pe bune, nu yes-menii lor. Asta insa depinde mai mult de noi si ceva mai putin de ei..
       Sper sa nu te dazamagesc prea tare.. 🙂

       • Yo,homie,bine ai venit in clubul oamenilor normali.E destul de plictisitor in formatia noastra.Cam bate vantul 😀

       • pozitia asta rationala pe care o descrii tu este dupa parerea unora rusofilie. oricine iese din rand si comenteaza oricat de argumentat si rational la adresa unchiului sam e rebel, rusofil, antioccidental, antidemocratie, anti-rasa umana pe scurt.

        la asta ma refeream.

        altfel, oricine ne trateaza ca pe slugi si vine la jefuit pe aici (si istoria noastra e plina de exemple), fie ei nemti, rusi sau americani ar trebui tratati cu traditionalul “hai sictir!”

        polonezii au o vorba prin care se descriu: “desculti, dar cu pinteni”. asta inseamna si demnitate nationala si urmarirea interesului national indiferent de simpatii.

        ar trebui sa invatam si noi asta.

        • „altfel, oricine ne trateaza ca pe slugi si vine la jefuit pe aici (si istoria noastra e plina de exemple), fie ei nemti, rusi sau americani ar trebui tratati cu traditionalul “hai sictir!” ”

         In ultimii 200 de ani care au fost campionii la probele de tratat romanii ca pe slugi si jefuitul lor?

         Cantitatile de sictir si de (ruso)fobie din partea bastinasilor sunt direct proportionale cu performantele campionilor la probele mai sus amintite.

         Ca si vesticii nu au fost intodeauna fair-play, ba chiar au fost niste porci-magari, de acord, dar raul pe care l-au cauzat Romaniei este incomparabil mai mic decat ala pe care ni l-au facut rusii.

         Ca Romania nu a avut nimic de castigat din politica vis-a-vis de Rusia din ultimii ani, mai ales dupa 2005 cu traznai gen lac rusesc&co alta discutie.

         Ne place sau nu cat timp vor exista atat Romania cat si Rusia vor fi aici vechi camarazi la bine si la greu, nu o sa scapam nici noi de ei si nici ei de noi.

         Insa destinul Romaniei nu are cum sa fie in lumea rusa, ci in lumea occidentala.

         Rusia in mod organic atat timp cat se va intinde de la Stramtoarea Bering la Marea Baltica si cat va fi o mare putere nu va avea altceva de gand cu zona asta decat sa o anexeze si nu pe principiul democracy, sold la sold, piata comuna, fonduri europene ci pe principiul Maica Rusia se invecineaza cu cine vrea ea, fara nici un beneficiu care sa il tina captiv pe anexat asa cum e la vestici.

         • Victore,asta e din ciclul ”lucrurile nu se schimba niciodata”.Rusia ca mare putere nu a fost mult mai naspa ca Austria,doar ca Basarabia era mai la periferie decat Transilvania.URSS si comunismul au fost pericolul mortal,la propriu,pt. cateva sute de mii de romani.Rusia de acum nu mai e URSS.Iar comunismul,fie in varianta lui Gramsci,fie neocomunismul infiltrat in societatea vestica de la 68 incoace e la fel de periculos,doar ca nu e asa grabit sa rezolve cu burghejii,natiunile,religiile si tot restul dusmanilor umanitatii.Si au lasat-o mai usor cu lupta de clasa,dar au creat alte categorii ”oprimate”.Care trebuie eliberate,evident.
          Daca voiai sa zici valorile occidentale,era cu totul altceva.Dar valorile cu pricina nu mai sunt respectate de lumea occidentala,spre ghinionul lor,in primul rand.

          Sloganul asta orwellian,”Rusia e rea,Vestul e bun” nu tine.Valorile promovate sunt bune sau rele.
          1.Valori economice.In Vest,se confisca banii din banci.Rusia are hibe multe,dar nu-s mai rai cand vorba de principii.
          2.Valoarea nationala nr.1,oamenii.In Rusia se promoveaza,cu destul succes,natalitatea bastinasilor.In Vest bastinasii sunt niste naspa.Vin emigrantii care vor face si vor drege.
          3.Faimoasa traditie.In Rusia,o gasca de vandali face http://www.youtube.com/watch?v=grEBLskpDWQ si e sanctionata pt. huliganism.In Vest asta se cheama ca e de bine,iar pitipoancele sunt ”prizoniere de constiinta”.Ca replica la oprimarea rusa,niste eurocrati au si ei o idee stralucita http://www.lifesitenews.com/news/former-heads-of-state-call-on-eu-to-set-up-state-surveillance-of-intolerant

          Cand mai pui si nitel de geopolitica a anului 2013 in peisaj,treaba asta cu Rusia care face si drege isi pierde si mai mult din stralucire.
          Rusia nu poate IMPUNE nimic Romaniei.Asta e o diferenta fundamentala fata de URSS in 1940 sau 1947.Dar spre mirarea mea,vad ca foarte multi nu au calendar in casa.

         • Transilvania a avut mai mult de-a face cu Ungaria decat cu Austria, mai ales dupa 1867, atunci cand situatia in jumatatea austriaca a imperiului a inceput sa se dezghete, in partea ungureasca mai putin.

          Este periculos sa ai vecini mult mai puternici decat tine, dar nu stiu daca o ocupatia Habsburgica ar fi fost mai rea decat aia fanariota, ba din contra.

          Pentru Romania in momentul de fata Vestul este mai bun decat Rusia pt simplul fapt ca are mult mai multe de oferit, ca noi nu ne descurcam asa cum ar trebui sa ne descurcam alta treaba.

          Rusia de acum nu are mijloacele de a impune ceva Romaniei, asta nu inseamna ca daca ar avea ocazia ar ezita vreo clipa sa se comporte ca in 1940, 1947 sau 1877.

          Riscul democrafic va fi o mare provocare a Civilizatiei Europene in urmatorii zeci de ani, este foarte posibil ca in 2150 sa avem un mare califat in Europa occidentala.

          In Cipru se confisca 10 % din bani(multi din ei rusesti), in Rusia azi ai 15 miliarde, un partid de opozitie, si un concern energetic care invarte 20 miliarde $ pe an, maine nu mai ai decat o celula 2 pe 2 intr-o puscarie din Siberia si compania unui gras de care mai bine te-ai lipsi, nasol daca te pui cu sefu.

          Problema cu tipele alea este ca sunt impotriva lui Putin, huliganii care au umplut europa de natashe blonde, iti vand un MANPADS, un Kalash, un Makarov si care au facut o banalitate in Rusia din asasinatul la comanda, nu sunt foarte intimidati.

          Romania in legatura cu Rusia nu ar trebui sa aiba alt obiectiv decat facutul de bani, accesul pe piata rusa, investitii ale companiilor rusesti, chiar daca asta ar include concesii politico-economice, ca este sau nu posibil in termeni rezonabili greu de spus.

          Dar in nici un caz Romania sa devina vreun aliat rusesc iar vestul sa fie trecut pe planul 2, treaba asta este sinucigase.

          • Istoria de acum 300 de ani e cam greu de schimbat.Dar austriecii nici nu au putut,nici nu au prea vrut sa ramana in Principate.

           Daca aia e opozitia fata de Putin,papucii de casa ai lui Volodea vor castiga alegeri in urmatoarea suta de ani. Iar ce povesteau ele pe acolo nu are nici o legatura cu Putin.
           Nu argumentez ca Rusia e buna iar Vestul e rau.Io zic doar ca la momentul prezent directia multor amenintari nu mai vine exclusiv de la rusi.Prin amenintari insemnand ideologii naspa. In rest,sa facem bani si cu unii si cu altii.De acord .
           Nu-s de acord ca nu suntem in stare.Tot ce avem de facut e o mica revolutie.Din fericire,cretinii prezenti nu mai au bani.

          • Victor, ca tot a fost ziua Armatei, doua intrebari pentru tine:

           – cand a fost inaltat prima oara drapelul ros-galben-albastru in Armata Romana?

           – cati rusi au murit la Marasesti?

           intrebare pt oricine stie raspunsul: cati americani au murit pentru Romania?

           suntem de acord, cred, ca trebuie judecam oamenii si celelalte natii dupa fapte, nu dupa vorbe. dupa vorbe… sunt toti imaculati. problema a e cand trebuie sa-si puna osul la bataie pt noi.

          • Raspunsurile lui Victor vor ramane raspunsurile lui Victor. Si am o banuiala…

           Dincolo, nu pot sa scap momentul fara sa completez – daca nu te superi – cu o mentionare: sa ne amintim cati francezi au fost direct in sprijinul Romaniei.

          • @ Resboiu- da, good point.

           nu-s absolut deloc fan Franta, totusi, respect pt 1916. ei au avut rolul principal in regandriea Armatei Romane. dar nu si-au varsat sangele pt pamantul asta.

           Franta NU e sora noastra mai mare. s-au incapatanat s-o demonstreze mereu de-atunci.

           momentul cel mai important: 1989. francezii au fost pro ungaria, sa ne ia ardealul. cine a zis pas? rusia

          • Americani or fi murit pt. Romania in mod accidental.Insa America are un rol major,dar in mare parte ignorat la constructia Romaniei Mari.Romanii transilvaneni au cumparat Ardealul de la unguri cu bani facuti in America.Daca eram la mana statului ungar,nu am fi avut o masa de trogloditi pe post de romani ardeleni.Dar am fi fost considerabil mai rau.
           Amu,romanii au meritul principal.S-au dus la naiba-n praznic,au muncit,s-au intors inapoi cu banii.Dar America a oferit un cadru propice.

           Problema Frantei nu e ca a fost tot timpul rau-voitoare.Problema e ca in epoca interbelica a dus o politica ingusta.Chestie ce deja i se reprosa de catre contemporani.Franta putea sa faca bani si sa aiba influenta politica industrializand Romania.De partea romana a fost buna-vointa si au au fost cereri repetate.Noi aveam nevoie ca Franta sa se comporte ca o mare putere,nu ca un jucator de poker.Franta a refuzat,insa si ai nostri au gresit perseverand.
           Morala este ca noi suntem romani si punct.Avem o singura tara si un singur interes.Ca putem avea simpatii e altceva.Dar e impardonabil sa credem ca putem sa avem o dubla identitate,cum au crezut multi din inaintasii nostri.Gen Franta,a doua noastra patrie,sau mai nou vrajeala cu europenismul.Astea sunt iluzii.Trebuie 2 pt. a face dragoste.Cand e doar unul,e fie treaba de 16 ani,fie viol.

          • Sa ii pui cuiva intrebari de cultura generala pe net este cam acelasi lucru cu sustinerea unui examen intr-o biblioteca fara supraveghetori, sau poate pur si simplu vrei sa il iei pe respectiv peste picior :))

           Recunosc ca nu stiu cand a fost inaltat pt prima oara tricolorul in Armata Romana.

           Numarul rusilor morti la Marasesti recunoasc ca l-am aflat acum cateva minute, 7 mii de morti, 8 mii de disparuti si 10 mii raniti.

           Comparatia cati rusi vs cati americani au murit pt Romania nu are nici o relevanta, pana acum istoria nu le-a oferit americanilor vreo motivatie pentru care sa lupte aici, sa intamplat in schimb ca americanii sa omoare romani iar romani sa moara pentru cauza si interesele americane.

           Alaturi de Armata Romana au murit destui rusi in destule razboaie(in primul rand pentru interesele lor si nu ale noastre), dar cati romani au fost omorati de rusi de-a lungul vremii?

           Si aici nu ma refer la cei cazuti pe campul de lupta, ci la cei omorati dupa ce lupta sa incheiat sau omorati in afara luptei, fie ca vorbim de perioada post 1944-anii 1950 sau chiar de 1989-1990.

           Ca si romanii se pare ca nu au fost chiar usa de biserica cand s-au dus prin vecini, fie prin Transistria, fie prin Cadrilater sau vendetele din Ardeal, alta discutie.

           Relatiile cu rusii ne-au adus si lucruri bune, direct sau indirect, insa facand suma ne-au fost complet defavorabile din simplul motiv ca rusii nu puteau sa aiba altceva in cap decat sa ne anexeze sau sa ne transforme intr-un satelit inapoiat al lor.

           In cea ce priveste relatiile noastre cu lumea vestica, modernizarea si progresul Romaniei s-au facut pe filiera asta, fie in sec XIX, perioada ante si interbelica, perioada anilor 1970 sau perioada post 2000.

 • Revenind la subiect, se pun mai multe probleme:
  – curvele virgine si ipocrizia … asta am mai discutat-o

  – de ce sunt spionati sefi de state (inclusiv occidentali), politicieni sau firme de inalta tehnologie, in numele “antiterorismului”? adica spionaj industrial si spionaj “pe bune”, placinta aia pufoasa de Merkel n-are nimic de terorist

  – cand apare o informatie, datorita unui dezertor, e logic ca ce zice ala e doar varful icebergului.
  Pe de alta parte, varful icebergului e cam gigantic. 70 milioane de convorbiri inregistrate-n 30 de zile numa-n FR!
  De unde rezulta ca americanii persista in prostia lor, de-a crede ca superioritatea tehnologica le va da marea cu sarea. Si ca vor sa spioneze PE TOATA LUMEA ca sa fie siguri ca nu le scapa nimic.
  Altii, cu unu-doi spioni BINE plasati (Sorge, aia care au furat boamba de la amerloci), aflau chestii de enspe catralioane de ori mai importante decat ce afla NSA care se speteste sireaca sa traga pe banda besinile tuturor pamantenilor.

  Fiindca aia isi foloseau capul. America si-n general lumea ei moderna nu vrea sa-si foloseasca capul, ca nici n-ar avea ce folosi.

  E MAREA CRETINATATE a zilelor noastre, ideea ca daca avem tehnologie asta inseamna ca rezolva tot, nu tre sa mai gandim.
  In unele domenii, curentul asta de “negandire, c-avem aifon” , e chiar dramatic (medicina, par egzample)

  • Asa,asa.I-ai prins pe americani la colt si le dai la ficati. 😀 Da’ stii la ce va duce nazbatia asta?La controlul netului.Va aparam de spionii care vor sa stie ce retete de prajituri cauta mama pe gugal.

   Is 2 chestii mari si late.Io,badea Gheo din Ceamurlia actionam oricum ca si cum netul ar fi controlat.Adica nu spun pe net sau la telefon ce intentii am.Daca vreau ceva mai kinky,cu atat mai putin.Adica ma doare in spit daca vocea mea e inregistrata de americani,rusi,israelieni si,sper io si de romani in baza de date.
   Za problem va fi cand ma vor cauta aparatorii libertatii mele si in izmene.Ma rog,in fisiere.Si se vor apuca sa restranga diverse mici nimicuri care-mi plac pe net.

   • Se poate sa ai dreptate si sa insemne un inceput de control al net-ului. Dar nu cred. Si oricum, am o parere proasta despre lucrurile sau oamenii fara control 🙂

    Deci, din ce zic astia: “The draft also asks to institute “independent oversight mechanisms” that would curb the untrammelled surveillance”
    …poate sa insemne altceva: instituirea unui organism care sa-i controleze pe cei care “shpioneaza” net-ul

    Cam in genul incercarilor ONU de-a controla armele NBC… nu stiu daca ma exprim corect, dar ai prins ideea.

    NSA stie foarte bine ca “aia cu adevarat rai” nu folosesc netul si telefonul cand au de vorbit chestii.

    E vorba de ideea grandomana de-a avea un dosarel despre fiecare. Care sa fie folosit la momentul potrivit, pt santaj, cu fraze scoase din context si toate regulile artei.
    Controlul total, adicatelea.

    Ca idee, e de vazut ce se face in Brazilia pentru a combate problema: un internet national, in special pentru uzul administratiei.
    La care retea vrei te conectezi, e problema ta.

    Dar nu pot sa nu ma mir cat de cretini is astia de la NSA.
    CE vor sa afle? Ca toti, in afara de Victor, GeorgeVisan si inca cativa altii, s-au cam zaibit de unchiu sam!? 😀

    Si mai ales: cum pana mea sa fii asa lipsit de tact si te apuci sa spionezi niste doamne!? Sexul frumos e foarte sensibil la asta!!!!!!!!!
    Drept dovada, doamnele Russeff si Merkel (si tarile pe care le reprezinta) au reactionat cel mai vehement!

    Vad ca ajung ca Valentin Stan; nu pot sa ma abtin sa nu le dau o dedicatie ghertoilor mucosi si acneici de la NSA, cu frezele lor stil “mot de cacat” (piramida d’aia de gel), si cu lipsa lor de experienta in “ale vietii” si “ale bunelor maniere”:

    “O, blestemata curiozitate!
    Deunazi, cu ganduri indiscrete,
    Am profanat odaia unei fete, –
    Acest muzeu de lucruri parfumate.

    Albumul ei cu scoarte violete
    E plin de carti postale ilustrate;
    Vederi din tara si strainatate,
    Orase, fluvii, parcuri si portrete.

    Pe una scrie: “Draga verisoara,
    Ai auzit ca P.P.K. se-nsoara
    si vrea sa ia o fata din Buzau ?…”

    Pe alta scrie numai: “Cugetare :
    Amorul e un lucru foarte mare.”
    Si iscaleste : Guta Popandau.”

    Ba, NSA, sa nu mai faceti, ca va costa scump. Macar Toparceanu n-a fost prins! 🙂

    • Pai bre,ori suntem gentalmeni si le tratam ca pe doamne,ori suntem oameni moderni si le tratam ca pe egali. 😀

     Io tin cu aia mai prosti,asa incat zic sa nu punem botul la toate vrajelile,mai ales daca ONU isi baga nasul.Si mai ales in contextul in care exact aceleasi chestii sunt facute de micul popor ceaniz.Cu diferenta ca la ceanizi treburile chiar au utilizare practica imediata.Si care ne costa la finante,indiferent ca suntem bulgari sau canadieni.
     Ok,inteleg,ocazia oferita factiunii anti-americane e prea buna.Dar de la politica partizana 😀 pana la realitate e ceva diferenta.Iar baietii cu ochi frumosi si albastri din toate tarile aliate au profitat de NSA.E interzis sa faci politie politica la tine in tara,dar sa-i cauti pe cetatenii straini de sanatate se cheama ca aperi tara,bla-bla.Iar apoi,evident,facem schimb de informatii,ca de,suntem parteneri.
     Starea de spirit reala a politicienilor europeni e reflectata de aceasta mica si inocenta propunere : http://www.lifesitenews.com/news/former-heads-of-state-call-on-eu-to-set-up-state-surveillance-of-intolerant Sigur,asta e doar testatul apei cu piciorul.
     Cu cat treaba se maroneste mai tare,cu atat dusmanii poporului trebuie tinuti mai bine in frau.

     • Sigur, despre doamne, le tratam ca pe egali. Dar cu mai multa grija 🙂 Toparceanu se pare ca n-a fost prins, repet 😀

      Despre restul, revenim la discutia cu curvele care se dau virgine.
      Micutul popor ceainiz, ca si altii de pe “axa raului”, fac acelasi lucru, ai dreptate.
      “Atata doar” ca ei n-au rasturnat vreo cateva zeci de GUVERNARI (“regimuri”), pe motiv ca nu respecta “drepturile omului” si dimoacrasi, cum a facut usa+gasca. Aia de pe axa raului isi accepta statutul de curve cu seninatate si gata, nu dau lectii de morala cu aia noduroasa-nfipta-n cur.

      Plus ca, sa inregistrezi 2-3 milioane de convorbiri/zi intr-o tara aliata, parca depaseste limitele spionajului “normal”, oricare ar fi alea. Ma-ndoiesc ca ceainizii fac asta in Rusia, sau ca URSS facea asta cu RSR sau RPR, pastrand proportiile si raportandu-ne la tehnica din vremea ‘ceea.

      Si tare ma tem ca politicienii europeni cer de fapt legiferarea unei realitati care deja exista. N-am dovezi, dar… intuiesc.

 • @Victor- din pacate datele astea nu fac parte din cultura generala.
  14 septembrie 1830.
  studiaza putin daca esti interesat despre Regulamentul Organic (1831) si rolul rusilor. ei ne-au occidentalizat.

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: