Bomb run... cu B-52

Bomb run… cu B-52

Doua bombardiere grele de tip B 52 de pe vremea cand ursii T 95 erau noi si moderni au intrat in „noua” zona Air Defense Identification Zone (ADIZ) instituita de China in estul hotarelor proprii.

“Violul” s-a petrecut pe data 25 Noimbrie anul current iar Beijing-ul nu a fost informat de catre vreo autoritate americana civila sau militara.

Cele doua B 52 au decolat de la baza aeriana din Guam si au zburat in apropierea insulelor disputate de catre China si Japonia – Senkaku pe numele japonez sau Diaoyu pe numele chinez.

Desi USN si USAF au mai zburat in misiuni de descurajare (extended deterrence missions) in regiunea Asia Pacific de data aceasta pare ca au facut-o taman in ciuda Chinei si a politicii sale expansionist care a ajuns sa ingrijoreze tarile din regiune in special aliatii USA – Coreea de Sud si Japonia.

Intrebarea pe care mi-o pun este nu cumva statutul de “mare putere globala” a Chinei este inca o palarie prea mare pentru puterea economica incontestabila numita China?

Ce s-ar intampla cu China daca intr-un skirmish cu Japonia si fortele ei de “autoaparare” ar realiza ca sunt intr-un mare dezavantaj tehnologic si tethnic dublat de un dezavantaj tactic de ducere a razboiului pe mare?

Ce se intampla daca China zgandareste latura orgolioasa de imperiu a Japoniei si dragonul adormit din Tara Soarelui Rasare – se trezeste la viata?

Tehnologia chinezilor  evolueaza rapid insa trebuie ca sa te uiti si ceea ce este in spatele a ceea ce vezi la televizor/ ziare.
1. submarinele lor nucleare sunt foarte inevoluate si Japonia le detecteaza de cele mai multe ori odata cu iesirea din port.
Submarinele japoneze sunt printre cele mai fiabile din lume si sunt foarte silentioase, cele noi au sisteme AIP.
2. Procesoarele a multor radare chinezesti sunt japoneze – stiu niponii care este calcaiul lui Ahile la ele fiindca ei le-au fabricat.
3. motoarele avioanelor de lupta chinezesti sunt fabricate de rusi, pana acum nu au reusit fabricarea unui motor de supersonic performant.

4. sistemle de razboi electronic chineze sunt cu cel putin 10 ani in urma celor ale Japoniei si a USA.
5. majoritatea produselor industriei chinezesti sunt cu mult sub standardele de calitate occidentale sau japoneze/sud coreene.

6. liniile de fabricatie din China sunt rodul cercetarii / dezvoltarii unor birouri de proiectare aflate in Europa, USA, Rusia sau chiar Japonia.
7. capacitatea industriala japoneza este enorma atata timp cat China nu poate inchide liniile de transport maritim si aerian.
8. Flota japoneza beneficiaza de cele mai noi sisteme USA de aparare impotriva avioanelor si rachetelor, exista suficiente distrugatoare echipate cu sistemul AEGIS.
9. Conflictul este “azi” nu peste 50 de ani cand o sa fie China puternica sau la acelasi nivel cu NATO poate.
10. stabilirea zonei aeriene a facut ca tari virtual inamice sa se alieze in acest moment – Coreea de Sud, si Taiwan-ul sunt in acest context mult mai apropiate de Japonia.
11. Japonia in ultimii 2000 de ani a cam sters pe jos cu China in conflicte armate, a existat un singur moment in care China a reusit sa isi constituie o flota cu care sa ameninte costele Japoniei si de aici povestea cu kamikaze – vantul divin – totusi nu au reusit sa debarce din cauza apararii coastelor de catre razboinicii japonezi precursori ai samurailor.

Sursa:
The Aviationist

Marius-Eugen Fenchea