U.S. Army a decis să doteze elicopterele de atac cu un tip de rachetă de fabricație israeliană ca măsură intermediară pentru acoperirea cerințelor de utilizare operațională a unei arme de precizie cu rază lungă.

AH-64 Apache - BSDA 2018

AH-64 Apache – BSDA 2018

Un consiliu de monitorizare a cerințelor armatei americane a decis să autorizeze introducerea în dotare a unui număr de rachete Rafael Spike Non-Line-of-Sight (NLOS) înaintea unei decizii majore cu privire la planul de achiziție a munițiilor de precizie cu rază mare de acțiune, a informat generalul de brigadă Wally Rugen, șeful Army Aviation Modernization, la o demonstrație a elicopterului tiltrotor V-280 Valor.

Americanii au testat în vara anului trecut racheta Spike NLOS lansând-o de pe elicoptere AH-64E Apache în Israel și în Yuma Proving Ground (Arizona).

În cadrul unuia dintre teste, un elicopter Apache adăpostit după un deal a lansat rachete asupra unei ținte aflată pe panta opusă. Ținta reprezenta un sistem sol-aer rusesc tip Pantsir. Toate cele nouă rachete lansate cu această ocazie au lovit cu succes ținta, una dintre rachete fiind lansată pe timpul nopții asupra țintei aflată în mișcare.

Iulian Iamandi