Statele Unite ale Americii au donat patru nave Marinei Bulgariei, ambarcațiuni care vor fi utilizate în misiuni de protecție a apelor teritoriale.

RHIB

RHIB

Astfel, pe 3 August, au fost livrate formal în cadrul unei ceremonii trei ambarcațiuni de tip RHIB (Rigid Hull Inflatabale Boats) și o navă de patrulare.

Cu această ocazie, ambasadorul american Eric Rubin împreună cu șeful Marinei Bulgarie, contraamiralul Mitko Petev, au participat la ceremonia de absolvire a cursului Patrol Craft Officer Coastal Course de către marinari bulgari.

Cursul a fost susținut cu ajutorul instructorilor americani din US Naval Small Craft Instruction and Technical Training School în Mississippi, certificând marinarii bulgari pentru operarea ambarcațiunilor.

Ambarcațiunile, echipamentul și instructajul au costat aproximativ două milioane, conform declarațiilor ambasadorului Rubin care a adăugat că Bulgaria a fost prima țară din regiunea Mării Negre care a primit ambarcațiunile de protecție a forței din partea Statelor Unite ale Americii.

 

“Today’s increasingly complex challenges and threats in the maritime domain, from terrorism, piracy, weapons trafficking, to illegal migration all require a professional maritime force ready to respond and adapt to a multitude of scenarios. Today’s graduates will play an important role in enhancing Bulgaria’s readiness to address these challenges.”

A mai declarat ambasadorul Eric Rubin.

Iulian Iamandi