Armata Romana Fortele Aeriene

Ambasadorul SUA la Bucuresti: Romania va avea trei sau patru escadrile diferite de avioane F-16

F-16 portugheze si MiG-21 Lancer

F-16 portugheze si MiG-21 Lancer

Amabasadorul SUA la Bucuresti, Hans Klemm, prezent la exercitiul Dacian Viper, a dat urmatoarea declaratie:

Evenimentul de azi  arată impactul parteneriatului de stat cu efectele pe termen lung ale viitorului program al României de înzestrare cu avioane F-16 și ale priorităților securității naționale. (…) Foarte curând vom avea un alt loc pe care să îl numim ‘acasă’, după ce România va primi prima tranșă de avioane F-16, în septembrie 2016. Anticipez și știu că liderii României speră că, la un moment dat, România va avea trei sau patru escadrile diferite de avioane F-16, astfel încât să fie printre cele mai bune forțe aeriene din regiune. Decizia de a achiziționa avioane F-16 a fost una înțeleaptă din partea României, din mai multe motive, principalul fiind că acest avion multirol este cel pe care militarii americani zboară și îl cunosc cel mai bine.   

Romania a achizitinat in anul 2013 un numar de 12 aparate F-16 A/B si intetioneaza sa mai cumpare inca o escadrila in viitorul apropiat.

sursa: digi24.ro

– David Victor –

9 Comments

 • Sunt curios de la cine se vor cumpara urmatoarele escadrile.Logic ar fi sa mergem exclusiv pe mana SUA si sa cumparam de la aceasta tara toate aparatele pentru care am primi un pret bun insa datorita situatiei economice si sociale din Grecia este posibil ca aceasta tara sa scoata la vanzare inclusiv aparate F16 iar noi, in calitate de membrii UE sa cumparam de la greci, ca sa ii multumim pe stabii UE insa dupa cum este si firesc, sa modernizam aceste avioane in SUA, cu producatorul lor.

 • „Ambasadorul SUA la Bucuresti: Romania va avea trei sau patru escadrile diferite de avioane F-16”…
  …Un ambasador american ne spune, cu același tupeu și nesimțire precum cea a bolșevicilor de dinainte de `89, ce achiziții va face statul român în viitor. Așa se întâmplă când ești vasal lipsit de demnitate: accepți ordinele venite de la suzeran fără crâcnire, fără reacție, fără comentarii.
  Iar poporul îndobitocit nu vede nimic în neregulă cu asta. Oi închinătoare la moaște.

  • Ne face un bine daca ne baga pe gat 48 de F16.Daca era dupa noi,desfiintam Aviatia si furam tot sau bagam banii in pomeni electorale.

  • Cuvantul cheie era ”spera”. Adica din perspectiva lui Romaniei i-ar trebui 3-4 escadrile de F-16 (n-a precizat versiunea si nici variante de finantare, dar nu asta e important). Insa decizia apartine alor nostri, care in conditiile actuale fac si ei ce stiu mai bine. Spera. Ambasadorul spera, conducerea tarii spera, noi speram si nu se intampla nimic.

  • Iar daca pentru achizitie vor propune din nou preturi aberante, ca in cazul modernizarii HAWK cu Raytheon, atunci s-ar putea sa ramanem la doua escadrile, si sa ”speram” la inca 1-2 in rand cu domnul ambasador.

 • Mai precis cam 3,4 excadrile de F-16 luate la mana-3-a…..cum noi facem parte din lumea-3-a e ceva normal…..cica si Biafra si Zanzibar ar avea niste avioane vechi de vanzare….Am auzit ca si Obama are niste izmene purtate si vrea sa-le ofere cu drag poporului roman…

 • Pe când să aşteptăm prima prăbuşire a acestor “sicrie zburătoare”, căci, să fim serioşi, rabla tot rablă rămâne?

 • Pentru noi este necesar in primul rand:
  a) 3-4 escadrile de f16 falcon modernizat decent nu mai jos de nivelul 5.2( un avion dogfight sigur,manevrabil cu incarcatura de razboi,testat cu succes in diferite teatre de operatii,piese de schimb-aici putem antrena si industria de profil ,inginerii ,tehnicienii daca suntem in stare?,deci un avion cost/manevrabilitate/siguranta acceptabil care inca mai face fata cu brio noilor generatii de avioane) .
  b)1 -2 escadrile de f 22 RAPTOR/f 35 sau o escadrila de RAFFALE./eurofighter
  c) naval 2-3 distrugatoare modernizate decent plus 3-4 fregate alaturi de cele existente compatibile sa efectueze toate tipurile de actiuni de lupta nava-nava,nava-submarin,nava-aer pentru a detine un oarecare confort atat naval cat si aerian.
  d) la capitolul terestru stam oarecum mai bine dar este loc intotdeauna de mult mai bine. Aceste necesitati trebuie sustinute de la bugetul de stat si antrenate fabricile competente din tara pentru a demonstra de ce sunt capabile ,opinia mea.
  Este bine sa tinem cont de relatia SUA-FRANTA si anume:
  – Franta este de fapt tara care a sustinut UNIREA PRINCIPATELOR=Romania –Sua este in momentul de fata cel mai tare aliat al Romaniei.
  Atat produsele militare americane cat si franceze sunt de top,insa de la francezi putem solicita mai rezonabil -offset-ul mult dorit pt industria de profil din tara.
  Cat despre Gripen, J-20 ,Su -Pak -Fa numai de bine si atat.

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: