Trimis de la Chișinău la București, de sanchi, cu talentul de a fi controversat – aspect la mare căutare prin branșa mondială a diplomaților… – Valeri Kuzmin dă cu dânșii în fasole, de la înălțimea piedestalului constituit din agresivitatea tradițională a țării pe care o reprezintă.

Valeri Kuzmin

Autorităţile române au fost acuzate recent de un diplomat din cadrul Ministerului de Externe de la Moscova că poartă o retorică antirusă. Digi24 l-a întrebat pe ambasadorul rus de la Bucureşti, Valeri Kuzmin, dacă se poate vorbi despre reciprocitate în ceea ce priveşte discursul Rusiei împotriva României. 

Valeri Kuzmin: În ceea ce priveşte influenţa noastră în media din România, să înţeleg că nu crezi în libertatea de opinie, pluralismul punctelor de vedere, schimburi democratice de opinie? Nu crezi în aşa ceva, Cristina? Spune-mi, te rog, sincer.

Cristina Cileacu, jurnalist Digi24: Bineînţeles, cred în ele, dar…

Valeri Kuzmin: Crezi? Deci ia-o ca pe o expresie democratică a libertăţii de opinie. Asta este tot. Şi nu o interpreta ca pe o agresiune. Noi nu considerăm agresiuni atât de multe lucruri pe care le auzim aici, în Bucureşti, în România, din partea presei. Nu din partea oamenilor de pe stradă, nu din partea oamenilor de afaceri, a artiştilor, politicienilor.

Cristina Cileacu: Deci se vorbeşte rău despre Rusia, asta îmi spuneţi?

Valeri Kuzmin: Este o rată mare de relatări neprietenoase la adresa Rusiei, făcute în numele oficialilor de top şi nu voi relua subiectul, pentru că nu este scopul interviului nostru. Pentru că orice ţi-aş spune, o să te duci la redacţie şi o să spui că ambasadorul rus ne acuză şi aşa mai departe…Da, Cristina, din păcate.

Cristina Cileacu:Nu fac aşa ceva. Îmi pare rău.

Valeri Kuzmin: Serios?

Cristina Cileacu: Serios.

Valeri Kuzmin: O să vedem.

Sursa: Digi 24

Din păcate, acesta nu este singurul episod cu aroganțe din partea diplomației ruse la București, față de jurnaliștii români. Cu câteva luni în urmă mi s-a povestit un alt episod…

 

Iulian Iamandi