Armata Romana Fortele Navale

Amanam PASSEX-ul romano-bulgaro-american cu 24 de ore

Drazky

Drazky

Exerciţiul militar româno-bulgar-american din Marea Neagră a fost amânat cu 24 de ore din cauza condiţiilor hidro-meteorologice din zonă.

Exerciţiul de tipul PASSEX urma să aibă loc marţi la sud-vest de Constanţa, în afara apelor teritoriale ale României. Acest tip de exerciţii se organizează când nave militare străine acostează în porturile bulgăreşti sau trec pe lângă ţărmul bulgăresc, în condiţiile în care există o dorinţă comună a ambelor părţi, se afirmă într-un comunicat de presă trimis luni AGERPRES de către Ministerul Apărării de la Sofia.

Flota bulgară va participa cu fregata Drazki, care va acţiona alături de trei nave româneşti şi de distrugătorul american USS Truxtun.

Obiectivul exerciţiului este creşterea cooperării flotelor ţărilor membre ale NATO, precum şi a pregătirii echipajelor navelor. În planul de acţiune au fost incluse exerciţii de comunicare pentru transfer de date cu privire la situaţia maritimă şi subacvatică. Distrugătorul american USS Truxtun urma să viziteze portul bulgăresc Varna între 12 şi 14 martie, dar şi această vizită va fi amânată tot cu 24 de ore, precizează sursa citată.

Ministerul bulgar al Apărării a subliniat în comunicat că exerciţiul militar la care vor participa nave din flotele Bulgariei, României şi Statelor Unite nu are nicio legătură cu evenimentele din Ucraina şi din partea de nord-est a Mării Negre, fiind planificat încă din anul 2013.

Sursa: Ziua Veche

 

7 Comments

  • Un tun cal. 100 mm. În fotografie se mai văd lansatoarele de rachete navă-navă Exocet, dar care au fost demontate ulterior. Se mai vede şi instalaţia de lansare a rachetelor AA Sea Sparrow care deşi a rămas pînă în zilele noastre, am mari dubii că bulgarii au cumpărat şi rachetele. Mai au în prova o instalaţie de lansare a bombelor reactive anti-submarin pentru care am, de asemenea dubii, că au şi muniţie pentru ea.

   • Pai reformulez intrebarea – stie cineva daca au ceva in cutiile alea? ca asa avem si noi pe 221 si 222 tuburi de torpile goale. Pana una alta vad ca ne batem in tunuri – bulgarii cu 100 – noi cu 76 mm.

    • Te înşeli in privinţa torpilelor de la 221 si 222. Îţi garantez că acestea sînt de tipul Stingray şi că se află atît la bordul navelor, cît şi în depozitele marinei. Cît despre cutiile bulgarilor, doar ce-am spus că sînt sigur că sînt goale.

     • Au reusit sa le cumpere? ca anul trecut am intrebat si nu aveau. Deci suntem mai tari ca bulgarii – avem pe langa tunuri si torpile. Acum putem vorbi despre exercitiu naval in toata regula.

 • “Exerciţiul de tipul PASSEX urma să aibă loc marţi la sud-vest de Constanţa”.. Cumva se desfasoara in lacul Techirghiol? 🙂 .. glumesc, cred ca e vorba de sud-est..

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: