Drazky

Drazky

Exerciţiul militar româno-bulgar-american din Marea Neagră a fost amânat cu 24 de ore din cauza condiţiilor hidro-meteorologice din zonă.

Exerciţiul de tipul PASSEX urma să aibă loc marţi la sud-vest de Constanţa, în afara apelor teritoriale ale României. Acest tip de exerciţii se organizează când nave militare străine acostează în porturile bulgăreşti sau trec pe lângă ţărmul bulgăresc, în condiţiile în care există o dorinţă comună a ambelor părţi, se afirmă într-un comunicat de presă trimis luni AGERPRES de către Ministerul Apărării de la Sofia.

Flota bulgară va participa cu fregata Drazki, care va acţiona alături de trei nave româneşti şi de distrugătorul american USS Truxtun.

Obiectivul exerciţiului este creşterea cooperării flotelor ţărilor membre ale NATO, precum şi a pregătirii echipajelor navelor. În planul de acţiune au fost incluse exerciţii de comunicare pentru transfer de date cu privire la situaţia maritimă şi subacvatică. Distrugătorul american USS Truxtun urma să viziteze portul bulgăresc Varna între 12 şi 14 martie, dar şi această vizită va fi amânată tot cu 24 de ore, precizează sursa citată.

Ministerul bulgar al Apărării a subliniat în comunicat că exerciţiul militar la care vor participa nave din flotele Bulgariei, României şi Statelor Unite nu are nicio legătură cu evenimentele din Ucraina şi din partea de nord-est a Mării Negre, fiind planificat încă din anul 2013.

Sursa: Ziua Veche