Nava rapida de patrulare din clasa Skjold

…a fost livrat de catre fabricant, DCNS-ul frantuz, pe 29 martie. Nava P964-Glimt, a patra din cele 6 comandate de Norvegia, este contruita de Skjold Prime Consortium care cuptinde DCNS ca si proiectant si integratoral sistemului de arme, respectiv pe norvegienii de la Umoe Mandal si Kongsberg Defence & Aerospace.

Navele din clasa Skjold au fost costruite special pentru a fi operate in zonele litorale ale Norvegiei. Navele din aceasta clasa sunt de tipul Surface Effect Ship (SES) cu perna de aer si sut construite in Norvegia de catre Umoe Mandal din fibra de sticla si materiale compozite. P964-Glimt are 50 metri lungime si un sistem complex  CODAG (combined diesel and gas), care propulseaza nava de 275 tone cu pana la 60 noduri  (in conditii de mare linistita).

Sistemele de comunicatie si senzori sunt gandite pentru operatiuni comune in cadrul NATO, navele fiind inarmate cu o rachete antinava Kongsberg NSM,  tun naval de 76 mm (care poate angaja tinte pana la 12 km departare) si rachete Mistral.

Sursa:
LENTA