DDG-1001 USS Michael Monsoor

DDG-1001 USS Michael Monsoor

Zilele trecute, cei de la General Dynamics Bath Iron Works s-au apucat de lucru la cea de-a doua nava din clasa de distrugatoare Zumwalt.

Distrugatorul poarta numele unuia dintre eroii americani – Petty Officer Second Class Michael Monsoor, US Navy SEAL, cazut la datorie in Ramadi, Irak, 2006, in cadrul unei operatiuni comune a celor din SEALS impreuna cu militari irakieni.

Monsoor a fost decorat post mortem cu Medal of Honor de catre presedintele George W. Bush pe 8 Aprilie 2008. Militarul american mai fusese decorat pentru serviciul in Irak cu Bronze Star si Silver Star.

“Thank you from the Monsoor family for your hospitality and your spirit here at the shipyard”,  “I can’t wait to come back here with my children and grandchildren.”

A spus Sally Monsoor, mama eroului Monsoor.

Sursa: Navy Recognition

Impresionant momentul. Si noi avem eroi, dar caror nave sa le dam numele lor?

Nimic nou, pe la noi…

Referitor la clasa Zumwalt, sper sa nu fie un fel de F-35 sau chiar F-22, la necazuri. Ca la cheltuieli, se aseamana cumva. Dar, vorba reclamei, va fi “probably the best… in the world”. Spaima inspaimantatorilor, aducatoare de impresionari si… inutila in pseudo-contextul actual, ala cu cruciada impotriva terorismului.

Dar, ce este clasa Zumwalt pana la urma? Echivalentul de supravata al clasei de submarine nucleare Sea Wolf ca si superioritate tehnologica… probabil, nave care vor prinde pensia fara a avea parte de glorie pe motiv de trend al razboaielor asimetrice. Sau, surpriza le asteapta in viitor, intr-un razboi “clasic” cu o balanta echilibrata impotriva Chinei?

Zumwalt, pentru mine unul, este “battleship”. Concept despre care, timp sa avem…

 

– Iulian Iamandi –