Geopolitica

Al-Assad misca lansatoarele de rachete Scud pe teritoriul Siriei

Preşedintele Siriei Bashar al-Assad

Preşedintele Siriei Bashar al-Assad

Fortele domnului de mai sus au dat cheie unor duzini de lansatoare cu rachete Scud – mai exact “have removed several Scud missiles and dozens of launchers” – si le-au scos dintr-o baza de la Nord de Damasc, cel mai probabil pentru a le proteja de un atac al imperialistilor democratizatori.

Vestea a dat-o opozitia.

Miscarea din pozitia de la poalele muntilor Qalamoun, unul dintre cele mai militarizate districte ale Siriei, se pare ca este parte a redesfasurarii precaute a tehnicii grele in zone din centrul acestei tari, cam pe unde fortele pro-Assad  detin controlul.

Vestea asta au soptit-o catre Reuters niste diplomati din Orientul Mijlociu.

Aceiasi diplomati spun ca raidurile rebelilor si luptele din apropierea drumurilor importante au blocat o evacuare la scara mare a bazelor fortelor armate si de securitate de pe teritoriul Siriei.

Informatiile furnizate de catre rebeli provin din observarea miscarilor de lansatoare mobile Scud din cadrul Brigazii 155 dotata cu rachete.

Aceiasi rebeli precizeaza ca observatorii lor au vazut rachete pe lansatoare acoperite cu prelate, precum si camioane transportand alte rachete si echipament.

Mai mult de doua duzini de Scud au fost lansate din zona Qalamoun in acest an, unele dintre acestea lovint chiar si Aleppo – situat la mare distanta in Nordul tarii.

Baza in cauza se afla pe o lista de tinte sugerate zilele trecute la Istambul de catre rebelii din Coalitia Nationala Siriana.

Din regiunea Qalamoun, un activist care s-a prezentat sub numele de Amer al-Qalamouni a comunicat catre Reuters prin telefon:

“Most of the personnel in the base appear to have left.”

Acelasi al-Qalamouni a adaugat ca au fost vazute pe centura exterioara a Damascului, indreptandu-se catre sud, camioane incarcate cu echipamente militare:

“Either the hardware is being transported to be stored elsewhere or it will remain constantly on the move to avoid being hit,”

Capitanul Firas Bitar of the Tahriri al-Sham, din fortele rebele, provenit din regiunea Qalamoun dar aflat in prezent in suburbiile Damascului, a comunicat ca si alte doua unitati vecine cu Brigada 155 – din districtele Qutaifa si Nasiriya – isi muta lansatoarele de rachete.

Al-Sham a mai spus ca destinatia posibila a lansatoarelor este zona din apropiere de Homs aflata sub controlul loialistilor, sau in cea a muntilor din vecinatatea coastei – controlata de minoritarii alawiti.

Surse din opozitie suspecteaza si evacuarea unei alte baze de lansatoare Scud aflata in Sahya, la Sud de Damasc.

“The Sahya barracks have been hitting the southern suburbs with rockets and artillery non-stop,”  “Since yesterday, nothing has been fired from the camp, suggesting it has been emptied.”

A declarat comandantul rebelilor din brigada Ansar al-Islam, Abu Ayham.

Sursa: Reuters

In concluzie, avem doua concluzii: loialistii fac un pic din ceea ce ar fi indicat, in timp ce rebelii striga “ie-te Scuduri” in speranta ca vor fi troznite – treaba foarte probabil sub 100 % reala.

 

– Iulian Iamandi –

11 Comments

  • Si Israelul a facut miscari. Zilele trecute am intalnit un titlu de stire in care se spunea ca au scos Patriot-urile in pozitii de interceptare a rachetelor care ar putea fi lansate dinspre Siria.

  • Dar ce treaba sa aibe el cu Israelul? Daca este cineve care nu are nicio remuscare sa le de peste nas ..este doar Israel…

   • Da si dintr-o data o sa vezi toti arabetii cum declara armistitiu si se duc sa se bata cum stie fiecare cu “monsrul perciunat” reprezentantul lui Shiertan pe pamant. In caz de Jihad dintr-o data nu o sa mai conteze ca sunt siti, suniti, si ca s-au batut vreo 2 ani unii cu altii.
    Cum o sa poata cineva argumenta ca rebelii sirieni ultraislamisti lupota contra unuia care se razboieste cu dusmanul de moarte Israel? E tare complicata situatia din teren.

  • Degeaba ar trage in Israel. Cine ar sari in sprijinul Siriei in cazul unui razboi direct cu Israelul?

   Iranul?

 • Poate se lasa cu riposte din partea Siriei…sa nu uitam cate batai de cap le.au dat scudurile mobile in Desert Storm americanilor…nu or avea ele raza sau acuratete dar si Doamne fereste una sa nimereasca tinta…cele mai sigure tinte fiind israelul…o sa pateasca ca si in iraq…

  • Irakienii s-au miscat relativ bine cu Scud-urile&celelalte derivate, dar este totusi mult spus ca au reusit sa le dea americanilor foarte mari batai de cap cu ele.

   • Pe mine ma ingrijoreaza pozitia Rusiei…ori sta la cutie ori iese in fata si afirma cu tarie ca e pro assad…acum e o situatie cam confuza…si ma intreb daca s.a purtat macar un dialog moscova washington in ultima sapt…

    • Problema cred ca o sa se puna destul de simplu intre rusi si americani.

     Dragi toarasi, noi o sa cam facem in Siria ce vor muschii nostrii iar voi o sa faceti ce?

     O sa ii taiati la iarna gazu lu coana Merkel..de aia nu o sa mai toarne „Tanar si Nelinistit”

     • @ Victor – Rusia are capacitatea ca sa destabilizeze Turcia sau Ciprul sau ambele dintr-o data, nu cred ca vrea nimeni o Rusie radicala si pe fata care sa tina partea Iran-ului sau care sa ajunga de-a dreapta Chinei. Rusia are mult mai multe parghii decat cele militare si nu o sa inceapa un razboi naval in “Mare Nostrum” care este Mediterana pentru NATO.

 • Israelul a mai lovit de câteva ori Siria,iar Bachar nu a raspuns.Nu cred ca o s-o faca nici de data asta. Dupa ce o sa-i treaca rachetutele astora pe la cap,o sa (mai) dea si el cu niste gaz,sa vada lumea ca “still alive”. Cred însa ca rebelii sirieni au facut exact precum fratii lor bosnieci în piata centrala din Sarajevo,mai demult.

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: