Pasiunea mea, airsoftul!

Pasiunea mea, airsoftul!

Ok, am aflat ce este airsoftul, ne-am uitat poate pe un site, am vazut la un prieten sau am intrat intr-un magazin de profil. Acum incep intrebarile: “cum”, “cat”, “imi trebuie permis”, doare” sau “da’ de aia ca in CS nu au”?

Pai haide sa o luam cu inceputul, mai bine zis cu ce spune legea; nu, nu o sa va plictisesc cu articole si citate din legile scrise cu limba de lemn, o sa va povestesc un pic din experienta proprie si o sa indraznesc sa va dau cateva sfaturi. In primul rand replicile de airsoft sunt considerate “arme neletale pentru practicarea airsoft-ului” sau Jucarii mai bine spus, nu se supun legislatiei armelor si munitiilor, nu se incadreaza la arme de tir si nu pot fi modificate pentru a folosi munitie reala (boabe, porcusori zburatori, etc.). Dar aici apare partea interesanta: desi sunt jucarii, este interzis sa te afisezi in public cu ele, utilizarea fiind permisa in spatii special amenajate sau/si proprietati private fara acces public; adicatelea daca ai chef sa iesi in fata blocului cu noua ta jucarie sa le arati vecinilor ce misto scula ai tu, este posibil sa iti iei o mare amenda, si asta in cel mai bun caz.

De ce, pai nu ziceai ca sunt jucarii?

Pai, asta e chiar simplu, in termene legislativ ti se spune ca jucaria ta este un facsimil, adicatelea ceva ce seamana uimitor de bine cu o arma reala (cam asta este si idea in spatele replicilor). Adicatelea nea’ Gheorghe sau domnul politist pot sa confunde jucaria ta cu arma reala, sa te ia frumos la intrebari (in cel mai bun caz si daca omul are prezenta de spirit sa intrebe inainte) si sa iti idea un avertisment sau amenda, cu bonusul minunat de a confisca jucaria.  In cele mai rele cazuri … amenda si dosar penal sau, asa cum au existat cazuri in tari de peste ocean, o mica infectie fatala cu plumb.

Concluzia si sfatul meu: replicile de airsoft le arati prietenilor in casa sau pe terenul de joc, in public vor fi transportate in genti sau cutii.

Momentan (si sper sa ramana asa) la noi in tara nu este obligatoriu sa marchezi varful tevii sau parti ale exteriorului replicii in culori de “semnalizare” (rosu, portocaliu, verde fosforescent), dar exemplul Angliei(30% din corpul armei in culori special), S.U.A (varful tevii vopsit in portocaliu) sau al altora poate fi foarte usor urmat daca numarul incidentelor in care sunt implicate jucariile se inmulteste. Aviz amatorilor si teribilistilor: presa romaneasca, dornica de senzatie, a inceput deja sa numeasca replicile de airsoft “arme legale”, “arme tip airsoft” sau “arme neletale tip airsoft” replicile implicate in diverse incidente mai mult sau mai putin penibile.

O alta consecinta derivata din incadrarea replicilor de airsoft din punct de vedere legal este ca NICIODATA nu aveti voie sa amenintati o alta persoana/persoane sau sa folositi replica in scopul autoapararii. In primul rand pentru ca aceste fapte se incadreaza in codul legislativ penal, dar nu in ultimul rand pentru ca exista sansa (in cazul autoapararii) sa va faceti personal mai mult rau decat bine. Este de la sine inteles ca orice folosire a replicilor de airsoft in scop criminal va fi incadrata sub aceeasi incidenta ca si in cazul armelor reale.

Buuuun, am inteles ca nu am voie cu jucaria pe umar sau la curea pe strada, in parc sau orice alt loc public, mi-am luat frumos o husa si am plecat spre terenul de airsoft; sunt oprit de nenea agentul (politist, jandarm, nu conteaza) si sunt intrebat ce am in husa respectiva.

Conventia acceptata de majoritatea oamenilor care au de-a face cu acest hobby este ca “arma de airsoft” este numita in general “replica de airsoft”. De ce? Pai simplu, daca esti oprit pe strada de agentul mai sus mentionat si esti intrebat “Ce ai acolo”, raspunsul “O replica de airsoft” suna mult mai civilizat decat “O arma….”, “Un AK” …sau orice altceva va vine prin minte. Incercati sa aveti rabdare, sa explicati frumos ca este o jucarie (da, stiu, Rambo din voi se va irita si inflama la ideea de a numi sitemul tactic de angajare al inamicului din dotarea personala o jucarie), dar asta va va scuti de foarte multe complicatii si de timp pierdut.

Cam asta ar acoperi considerentele legale, orice alta idee va vine pentru a ocoli cele spuse mai sus ar trebui sa va aprinda un mare semnal de alarma.

Sa vorbim un pic de considerentele si regulile comune oricarei comunitati de airsoft (sau cel putin ar trebui sa fie comune, prietenii stiu de ce).

Pai in primul rand ar fi varsta: majoritatea magazinelor de profil nu vor vinde minorilor o replica de airsoft daca nu sunt insotiti de un parinte/tutore si majoritatea jucatorilor nu il vor primi pe terenul de joc decat cu aceeasi conditie, tutorele legal sa fie prezent. Explicatia tine oarecum de considerente legale in cazul diverselor accidente datorate folosirii replicilor (da, nu poti ucide pe cineva decat daca o folosesti pe post de bata de baseball, dar poti sa ii scoti un ochi sau un dinte) sau neatentiei pe terenul de joc (rupt un os, julituri, etc), mai bine spus tine de rasunderea pe faptele si actiunile tale ca si jucator.

Plecand de la accidentele ce pot aparea la jocul de airsoft hai sa dezvoltam un pic partea cea mai importanta: protectia ochilor. In 100% din cazuri este obligatory folosirea unor mijloace ADECVATE de protectie pentru ochi, fie ca sunt ochelari, masti de plasa sau combinatii. Indicata este folosirea unor protectii recomandate si TESTATE; daca nu aveti incredere in calitatea si rezistenta ochelarilor/mastii de plasa pe care o aveti rugati la prima ocazie un jucator cu o replica puternica sa ii testeze. Nu va zgarciti, mai bine stricati la test o pereche de ochelari decat sa va pierdeti un ochi… Personal sunt in favoarea folosirii ochelarilor militari, in zilele noastre se vand cam pe orice site, forum sau magazin de profil din lume; avantajul este ca ofera in general o protective balistica superioara dar au si diverse protectii pentru radiatii UV, filtre si alte giumbuslucuri, plus va dau un plus de “autenticitate”. Dar nu uitati, testati orice pereche de ochelari inainte de a fi folositi la joc pentru a elimina orice dubiu, din pacate pe piata exista foarte multe chinezime vandute la preturi de originale.

Ok, am ajuns pe teren, avem protectie la ochi, ne jucam!

Regulile de joc legate de puterea armei, distante de incadrare, etc. o sa le discutam cu alta ocazie, momentan vreau sa va mai atrag atentia asupra catorva reguli de bun simt (pe scurt, sa nu ma transform intr-o bunicuta plicticoasa).  Nu trageti in animale, de orice fel, nici macar in gluma, nu au nici o vina pentru pornirile “animalice” sau de Jager Meister (“maestru vanator”, a nu se confunda cu placuta licoare), doar dau dovada de lipsa de umanitate si, cel putin in opinia mea, de lipsa de educatie si usor dezechilibru mental. Incercati sa nu faceti glume proaste sau sa “testati” jucariile pe geamul locuintei, am explicat mai sus de ce. Incercati in timpul jocului sa evitati trasul de foarte aproape sau in zone dureroase si/sau vizibile in viata de “civilie” (la fata mai ales); va pot asigura ca nu veti primi puncte pentru impresia artistica, cel mult dezaprobarea generala a colegilor de joc si/sau eliminarea de pe teren daca se face voit.

Restul regulilor, atat de joc cat si de bun simt le voi tot repeta in urmatoarele articole… consider ca esentialul il aveti mai sus. Ca ultim sfat concis:

Think twice, stay safe and have fun!

Al vostru nu atat de mic Micutu’