Airsoft set-up (via blog.airsoft-squared.com)

Airsoft set-up (via blog.airsoft-squared.com)

In seara asta vom discuta un pic mai tehnic. Nu va speriati, nu trebuie sa luati notite, doar va voi prezenta tipurile de replici de airsoft in functie de modul de functionare. Problema se pune nu atat de mult din punct de vedere al tipului de angrenaj, mod de propulsie, putere sau alte considerente; problema se pune CUM influenteaza modul de functionare “abilitatile” replicii in functie de sezon, mentenanta, costuri de “exploatare” si consistenta la tragere. Voi lua categoriile la rand , va voi prezenta pe scurt si cat mai simplu modul de functionare, apoi va voi spune cate ceva de costuri si de eficienta.

Functionare pe baza de RESORT (Spring Powered)

Vorbim aici practic despre jucariile din copilaria noastra, pistoalele cu bilute luate la 5 lei din Obor. Vorbim despre inceputurile replicilor de airsoft, dar in acelasi timp si despre o parte din replicile actuale. Principiul de functionare este simplu, se actioneaza manual mansonul (in cazul pistoalelor)sau parghia de armare, astfel incat un piston interior este “armat” pe pozitia de tragere; la apasarea tragaciului pistonul este eliberat, iar pentru tragerea urmatoare se repeta aceasta secventa de actiuni.. Asta functioneaza inca foarte bine la replicile de pusti cu luneta unde principiul real de functionare este de armare la fiecare foc exact ca la cele spring power (bolt action rifle), deci se pastreaza o nota de realism; la fel de bine functioneaza si la cateva replici de arme cu levier sau la cele de tip shotgun pump-action. Acest sistem se mai regaseste si pe foarte multe replici de pistoale, cele din categoria de buget redus, dar mult mai bine realizate decat cele de cand eram noi mici, unele surprinzator de bine facute. Avantajele sunt simple: ai nevoie doar de replica si de bile si esti gata de joc, nu conteaza daca afara este frig sau cald, randamentul este relativ acelasi. Binenteles ca la temperaturi foarte joase pot sa apara probleme legate de rezistenta materialelor folosite, dar este valabil pentru mai toate replicile de airsoft, indiferent de principiul de functionare. Impactul temperaturii asupra replicilor spring power este cel mai scazut; adaugam pretul relativ scazut (desi unele replici spring pot fi destul de scumpe, majoritatea se incadreaza in bugete mai modeste). Pentru inceput achizitia unei replici spring poate reprezenta o investitie acceptabila si care va fi folositoare si pe viitor.

Cilindru/piston spring (via www.airsoftgi.com)

Cilindru/piston spring (via www.airsoftgi.com)

Cum ramane cu partile negative? Simplu: trebuie sa armezi la fiecare foc, ceea ce cam exclude folosirea side arm-ului spring (pistolul) desi asta nu descurajeaza in folosirea “pustilor de precizie” tip bolt action, dar exista replici spring ale armelor care au functionare cel putin semiautomata in realitate. Puterea poate fi un dezavantaj, replicile pentru “lunetisti” beneficiaza de suficienta putere si de module de upgrade mai mult decat satisfacatoare, dar la marea majoritate puterea este limitata din considerente tehnice si de buget..

Replici actionate electric (A.E.G.-Airsoft Electric Gun)

Cele mai intalnite replici de airsoft sunt cele cu functionare electrica.

A ici principiul de functionare este destul de complex dar pe scurt avem un acumulator care actioneaza un motor; la randul lui motorul actioneaza un Gearbox (cutie de viteze), adicatelea un ansamblu de roti dintate si un cilindru/piston care creeaza efectiv propulsia bilei. Avantajul major al acestui sistem: se poate efectua foc automat, in rafala sau semiautomat. Realismul dat de acest sistem nu se limiteaza doar la aspectul ratei de foc, impresionante in unele cazuri; practic aproape orice tip de arma reala poate fi replicate utilizand sistemul tip A.E.G., de la pistoale (acestea au un sistem electric miniaturizat), arme semiautomate si arme de asalt, dar si arme grele (mitraliere de companie, chiar si cateva replici de mitraliera cu tevi rotative) sau arme cu luneta cu foc semiautomat. La avantaje putem trece si multitudinea de optiuni de piese de schimb, upgrade sau, in unele cazuri, downgrade (in scopul de a respecta anumite regulamente de joc).

AEP (airsoft electric pistol), exemplu de miniaturizare (via www.crapworks.blog.com)

AEP (airsoft electric pistol), exemplu de miniaturizare (via www.crapworks.blog.com)

Practic exista cateva tipuri de gearbox, numite versiuni, relativ standardizate si commune anumitor tipuri de replici (de exemplu mai toate tipurile de replici de AK folosesc Geabox-uri versiunea 3, majoritatea platformelor tip m4/m16 folosesc Gearbox-uri versiune 2, etc). Desi nu este o regula, majoritatea pieselor pentru o anumita versiune de gearbox vor fi compatibile cu toti producatorii acelui tip de GB (voi folosi aceasta prescurtare pentru gearbox de acum incolo). In functie de calitatea, sau mai bine spus lipsa calitatii, anumite piese se vor potrivi, altele nu. Aici deja intram in categoria aspectelor negative: un “neinitiat” nu va sti foarte usor sa aleaga piesele potrivite pentru modificarile dorite, dar cu un pic de studiu (mai toate forumurile si site-urile de specialitate ofera review-uri, descrieri si tutorial pentru mentenanta/modificare/upgrad-area acestora) se pot ajunge la rezultate bune in bugetul ales.

Bugetul reprezinta alta problema: desi se pot achizitiona replici ieftine, pornind poate de la cateva sute de lei, se pot ajunge la sume echivaland poate valoarea unei masini second hand (de la 100 euro pana la “specialitati” de staif si firma care pot costa si cateva mii de verzisori). Dar sa nu ma intelegeti gresit, o replica scumpa se poate strica la fel de usor ca una ieftina, asta datorita multitudinii si complexitatii GB-urilor. Nu uitati, replicile nu au aceeasi rezistenta, nu pot fi comparate cu al lor corespondent real, au nevoie de intretinere constanta, de reglaje si ajustari uneori destul de fine, mai ales in cazul replicilor up-gradate (cautati de exemplu “Systema airsoft rilfe”). Sa nu uitam aspectul acumulatorilor: exista multe variante, de la cele clasice pe baza de litiu pana la solutii moderne bazate pe tehnologia polimerilor. Acesti acumulatori in schimb au durata variabila de viata in functie de modul in care sunt exploatati si aduaga la costurile de exploatare ale replicii.

Folosirea replicilor in conditii de temperature “extreme” poate creea cateva probleme: acumulatorii se pot supraincalzi sau dimpotriva, pot functiona foarte putin la temperature sub 0 grade. Componentele, la modul general, devin casante la temperaturi scazute si avantajul dat de optiunea de foc automat se poate transforma rapid in dezavantaj datorita socurilor repetate suportate de GB. Cum spuneam, intretinerea lor necesita mult mai multa atentie si cunostinte mai avansate; un incepator, desi are la dispozitie resursele vaste ale internetului, tot poate avea probleme date de reglajele “fine”.

Dar, punand in balanta aspectele pozitive si cele negative, replicile tip A.E.G. raman favoritele jucatorilor de airsoft.

Replicile cu functionare pe gaz (GBB – Gas Blow-Back)

Replici ale celebrelor Glock cu propulsie pe gaz (via maapr.forum.com)

Replici ale celebrelor Glock cu propulsie pe gaz (via maapr.forum.com)

Gbb-urile (asa le vom alinta pe cele gazoase) sunt de mai multe tipuri/dimensiuni, in gunctie de corespondentele reale: Pistoale, SMG-uri, Rifle, Assault Rifle, Sniper, etc. Principiul de functionare este simplu in aparenta: un rezervor de gaz, fie ca vorbim de green gas, propan, HFC134 sau CO2, asigura propulsia in sistem semiautomat sau automat (chiar si rafala) a replicilor, simuland practic principiul de functionare al armelor reale. Nu o sa intru in detalii acum, o sa revin cu un articol dedicate acestor tipuri de replici precum si a replicilor hibride. Ce o sa va spun acum sunt avantajele: principiul de functionare este cel mai realist; de exemplu la majoritatea pistoalelor pe gaz (spun majoritatea pentru ca exista si replici care sunt propulsate de gaz dar nu au blow-back) slide-ul/mansonul are acelasi ciclu de functionare ca la cele reale. Reculul resimtit este mult mai slab, binenteles, dar este mult “realist” decat in cazul simulacrelor electrice (da, exista si pe cele electrice un simulator de recul, dar in general este complex, se strica usor si este relative slab), dar se apropie pe cat posibil de efectele reale, tinand totusi in limita bunului simt senzatia.

De ce spun in limita bunului simt? Simplu, daca acest efecte ar fi prea puternic replicile ar putea avea incidente “catastrofale”, ducand practic la ruperea partilor componente. Acelasi lucru este valabil si in cazul replicilor mai mari propulsate pe gaz.

Comparativ cu replicile electrice si pentru cele GBB se gasesc o multitudine de piese de schimb/upgrade atat din punct de vedere al performantei cat si ca aspect. Dar de aici pot fi deduse si aspectele negative: mecanism complex, necesitatea unor aptitudini superioare in intretinere/reparare/modificare. Plusam cu efectul ignifug al gazelor uzuale in Airsoft (green gas-ul si HFC-ul sunt inflamabile, practic este un gaz butan cu presiune mai mare si cu un adaos de silicon pentru lubrifiere) si cu randamentul foarte scazut la temperaturi joase. Fizica ne invata ca un gaz care expandeaza brusc pierde si foarte multa caldura, adicatelea se raceste, ceea ce recte scade presiunea rapid. La polul opus, lasata in soare puternic o perioada lunga, GBB-ul este un container presurizat supus efectelor “explozive”. Nu va ganditi la posibilitatea ranirilor, aceste cazuri sunt atat de rare incat nu merita mentionate (in general au legatura cu implicarea factorului uman si “copilaros”), replicile de airsoft la modul general fiind asfel gandite incat sa elimine posibilitatea ranirii accidentale, dar e mai bine sa fim precauti cu investitiile noastre(folositi elementele de protective atunci cand utilizati orice replica).

Concluzionam si avem in felul urmator: pret de exploatare crescut, mecanisme complicate, nu prea se pot folosi in anotimpurile reci, dar per total ofera gradul de realism maxim care se poate obtine de la o replica de airsoft si, la o cautare simpla pe internet, puteti descoperi multe “bijuterii” tehnice.

Sa nu uit, sistemul actual GBB este o dezvoltare superioara a sistemelor initiale care semanau mai mult cu sistemul marcatoarelor de tip paintball… Se mai gasesc si acum astfel de replici, dare le nu se mai afla in productie de mult si sunt achizitionate doar din punct de vedere pur al unui colectionar.

De spus ar mai fi multe, fiecare categorie are practic o multitudine de subcategorii, sa nu mai vorbim de replici cu sistem hibrid de functionare. Cum va spuneam si la inceput, aceasta este o prezentare scurta a principalelor categorii. Vom reveni asupra fiecarui sistem si vom discuta despre variante constructive, principiul de  dezvoltate si de functionare, variatii ale sistemelor si aplicatii practice cu multe exemple vizuale. Pana atunci nu uitati de siguranta!

Al vostru nu atat de mic,

 -Micutu’-