Pe cand o replica de airsoft? Provocare!

Pe cand o replica de airsoft? Provocare!

Astazi o sa discutam mai relaxat, chiar pe un ton de gluma. Marea mea rugaminte este sa luati articol in gluma, in serios, cum vreti, dar sa invatati ceea ce este de invatat si luati restul ca pe un pamflet. Inainte sa va vorbesc despre tipurile de replici de airsoft, balistica peletei de 6 mm (exista si de 8 mm, dar veti vedea ca sunt cazuri rare) si alte subiecte, o sa va vorbesc de tipurile de jucatori pe care ii puteti intalni pe terenul de joc sau in activitatile conexe jocului de AIRSOFT.

 

  NEMURITORUL

Din pacate aceasta este categoria cu impact negativ pe care aveti sansa sa o gasiti “rapid” pe terenul de joc. In unele cazuri fara voia lor, in multe cazuri intentionat, Nemuritorii sunt acei jucatori care nu recunosc cand sunt loviti. Airsoftul este in primul rand un sport al fairplay-ului, al bunului simt, dar exista oameni care fac abuz. Bila de airsoft nu lasa urme ca in cazul paintball-ului si, la jocurile organizate ad-hoc nu prea exista arbitrii. Nemuritoul va nega in general ca a fost lovit, va invoca motive ca a evitat sau ca el nu a simtit nimic, dar acest Neo (matrix) va fi usor de observat si atentionat. Lasati ambitiile, airsoft-ul nu te premiaza, nu iti da puncte la final de runda ca in counter, totul tine de corectitudinea ta ca om si de onoarea ta.

 

  NIMERITORUL

Nimeritorul este o categorie relativ opusa jucatorului nemuritor: acest personaj va sustine ferm ca el te-a lovit, ca a tras ‘enspe bile pe tine si ca tu esti un nemuritor. Cea mai simpla forma de aparare a acestui nimeritor este ca “a vazut el pe luneta” cum ajung bilele la tine.  Cum spuneam, acest Rambo de ocazie va cauta “martori” in toti jucatorii aflati intamplator in zona, va sustine cu tarie skill-ul lui de tragator de elita si va face teste cu jucaria din dotare sa-ti arate el tie ca bila lui ajunge pana la tine. Daca aceasta disputa nu ii va fi favorabila, se va retrage proliferand ca “lasa ca te prind eu si iti dau pe full auto sa te doara”. De evitat, in general Nimeritorii se pot transforma usor in Nemuritori si pot provoca accidente minore din orgoliu prin nerespectarea regulilor de siguranta si de distanta de angajare.

 

  MILLSIMER-ul

Millsimer-ul, asa cum ii spune si numele (military simulation player) este pasionatul de airsoft care duce joaca la urmatorul nivel. In general va emula echipamentul unei grupari anume (SWAT, Delta Force, IDF, etc.) si va veni la jocuri organizate pe baza de scenariu cat mai realist. In plus va sustine realismul in proportie cat mai mare in jocul de airsoft, pornind de la incarcatoare cu capacitate cat mai apropiata de corespondentul real in functie de tipul replicii, sisteme de comunicari radio cu protocoale dedicate, scenarii cu reguli complexe si nume pompoase pana la adoptarea de nume pentru echipa/clanul/clubul lui din/cu referinte la terminologia reala (Seal Team Six, SpecOps Team, etc). Aceasta categorie aparte da nastere unor doua categorii tangente: Reenactor-ul si Geardo’s.

  REENACTOR-ul

Ii cunoasteti in general de la evenimentele organizate de Muzeul Militar, diverse evenimente cu tema istorica sau festivitati. Sunt baietii (si fetele) de toate varstele care se imbraca frumos in soldati din perioade specifice si din diverse armii, defileaza  sau fac cate o demonstratie a modului de viata specific perioadei alese, reconstituie batalii celebre sau perioade intregi. Interesul lor in airsoft este dat chiar de motivul aparitiei acestui sport/hobby: au ocazia sa detina replici ale armelor folosite de-a lungul istoriei modern (Sec. 19 si 20). Nu ii intereseaza neaparat puterea jucariilor, nici precizia lor, punctual principal de atractie pentru ei este corectitudinea imitarii armelor reale pentru a se preta activitatii lor de baza: reprezentatiile si prezentarile de costume, manevre, si a modului de viata din epoca aleasa.

 

  GEARDO

Sau mai bine spus jucatorul de eticheta (nu, nu vorbnim de maniere), va incerca intotdeauna sa aiba echipament cat mai performant si da, cat mai real. Daca in general jucatorii de airsoft se orienteaza spre replici ale echipamentelor reale din ratiuni economice, geardo-ul va prefer si va investi in uniforme reale, echipament tactic cat mai real (si daca se poate de la firme consecrate in lumea militara) si in accesorii reale compatibile cu jucariile de airsoft dar permise de lege. In general la un geardo (nume autoproclamat cu staif de acestia) puteti afla “stirile” despre orice particica de echipament aparuta intr-o poza oficiala, film sau documentar, de unde se poate procura, cat costa si cat e de buna.

 

  CHAIRSOFTER

 

Adicatelea jucatorul de fotoliu, forumistul, ala de il stie toata lumea de pe forum dar il vezi rar pe teren. Acest exemplar ajunge la aceasta conditie din mai multe considerente :nevasta, lipsa de bani sau timp, comoditate, etc.; are o parere despre orice subiect si o experienta vasta in domeniu, dar sta prost cu practica in ultimii ani (recunosc, ma incadrez cu brio la aceasta categorie!). Il gasesti pe forum usor, mai este numit si Gica Contra, desi el nu e om rau, chiar saritor in cele mai multe cazuri, pasionat si infocat sustinator al unei cauze neinteresante. De evitat in discutiile forumistice pro si contra, se lasa in general cu avertismente din partea moderatorlor, dar buna sursa de informatii in caz de nevoie.

 

  COLECTIONARUL

Pe scurt omul care poate nu a trecut aproape niciodata pe la terenul de airsoft dar poate fi si un chairsoft-er ( in majoritatea cazurilor chairsofter-ii sunt partial si colectionari); are o colectie impresionanta de replici. In general se lauda cu ele pe la prietenii aflati in vizita, mai face cate un schimb pe forum, mai vinde sau cumpara o piesa sau accesoriu. Timizi de felul lor, vazuti rar pe “campurile de lupta”, mai trag ocazional pe la un gratar sau in spatele casei.

Cam astea ar fi categoriile principale, daca am uitat sau eludat pe unii sa imi fie cu iertare. Imi cer scuze in avans celor pe care i-am ofensat, nu asta a fost intentia mea. Ceea ce vreau sa va spun, pe scurt, este ca in airsoft e bine sa lasi orgoliile si  sa te simti bine, sa fi corect si sa iti respecti colegii de “joaca”. Se pot naste prietenii frumoase intre oameni cu pasiuni comune si este pacat si regretabil sa ne stricam putinul timp liber din orgoliul cu “te-am luat eu primul”, “ ba nu m-ai luat”… Incercati sa evitati conflictele de orice natura pe teren, ganditi-va bine inainte sa acuzati pe cineva si , in primul rand, respectati siguranta voastra, a jucatorilor si a trecatorilor!

 

Pana data viitoare va saluta al vostru nu atat de mic,

-Micutu-