Operatiunile clienților elicopterelor Airbus H125 și H130 vor fi impulsionate datorită reducerii semnificative a costurilor directe de întreținere pentru motorul Safran Arriel 2D, care echipează ambele versiuni de motoare. Cele două îmbunătățiri majore realizate de Safran sunt extinderea cu 25% a timpului dintre revizia generală  (TBO) la 5.000 de ore pentru elicopterele noi și cele aflate în circulație, și noile condiții de garanție de trei ani/ 2.000 de ore – care înlocuiesc vechea garanție de doi ani / 1.000 de ore – pentru toate elicopterele H125 și H130 livrate în 2018.

H125 si H130 ale Blue Hawaian (Foto Ned Dawson via Airbus)

“Safran lucrează în continuu să-și facă motoarele mai robuste și mai ușor de utilizat”, spune Nicolas Billecocq, Safran Helicopter Engines, Vicepresedinte al programul de motoare pentru elicoptere ușoare. “Testele de anduranță aprofundate efectuate asupra modelului Arriel 2D și analiza statistică a datelor de motoare pentru o flotă ne-au permis să validăm în continuare avantajele motorului și simplitatea acestuia. Datorită acestor îmbunătățiri, Arriel 2D va avea unul dintre cele mai mici costuri directe de întreținere din clasa sa.”

“Creșterea satisfacției clienților și a competitivității produselor noastre sunt printre prioritățile de top ale Airbus Helicopters. Aceste îmbunătățiri ale durabilității motorului reprezintă o ilustrare clară a eforturilor noastre în această direcție”, a declarat Axel Aloccio, șeful programului de elicoptere ușoare la Airbus Helicopters. “Extensia garanției și TBO sunt îmbunătățiri concrete pentru operatorii H125 și H130 din întreaga lume: aceste două modele continuă să ofere cel mai bun raport cost-beneficiu.”

Clienții H125 și H130 vor beneficia, de asemenea, de eliminarea limitării calendaristice, care până acum necesita o inspecție a motorului la un centru de reparații la fiecare 15 ani, indiferent de numărul de ore în zbor. Robustețea Arriel 2D elimină necesitatea unei limite calendaristice pentru modulele 1, 2, 4 și 5, în timp ce pentru modulul 3 starea motorului poate fi restabilită în timpul unei vizite periodice efectuate la un centru de întreținere.

H125 și H130 conduc piața de elicoptere cu un singur motor, reprezentând aproape 70% din livrările în ultimii cinci ani. Modelul H125 depășește toate celelalte elicoptere mono-motoare datorită performanței sale la altitudine si în medii cu temperaturi înalte, versatilitate și costuri de operare reduse. H130 este cel mai silențios și sigur elicopter din clasa sa, devenind cel de referință pentru transportul de călători.

Peste 1.000 de elicoptere H125 și H130 echipate cu Arriel 2D sunt în circulație în întreaga lume și au înregistrat colectiv peste un milion de ore de zbor. Arriel 2D oferă costuri de operare extrem de competitive, cu 10% mai mici față de cele ale variantelor anterioare. Arriel 2D este susținut, de asemenea, de un pachet complet de servicii de reparații Safran, în special contractul Support By the Hour (SBH®) și programul 5Star, complet adaptat clienților care operează mai puțin de cinci elicoptere.

Sursa: Airbus