Airbus Helicopters continuă extinderea la nivel global și întărirea parteneriatului strategic cu China prin construirea unei linii finale de asamblare (FAL) pentru elicopterele H135, prima de acest tip din China nu doar pentru Airbus Helicopters ci și pentru industria occidentală a elicopterelor.

Airbus H135

Airbus H135

Linia de asamblare va funcționa la Qingdao, provincia Shandong, în estul Chinei iar construcția urmează să fie gata în 2018. Potrivit înțelegerii-cadru semnate în iunie 2016, în următorii zece ani vor fi asamblate 100 de elicoptere H135, primul urmând să iasă de pe linia de asamblare de la Qingdao la jumătatea anului 2019. FAL va avea o capacitate anuală de 18 elicoptere H135, care va putea fi extinsă ulterior.

„Este un moment remarcabil al prezenței globale a Airbus Helicopters, care confirmă angajamentul nostru privind extinderea cooperării noastre cu China, țară a cărei industrie aviatică se află în plină dezvoltare”, a spus Guillaume Faury, CEO Airbus Helicopters. „Avem încredere că acest proiect se va concretiza într-o soluție win-win care va satisface cerințele consumatorilor locali și va sprijini dezvoltarea de servicii aeriene esențiale populației Chinei.”

Noua fabrică, amplasată în Centrul regional de dezvoltare industrială Hi-Tech Jimo, va fi operată în comun de către Airbus Helicopters și Qingdao United General Aviation Company Limited ((UGAC),  un joint venture între China Aviation Supplies Holding (CAS) și Qingdao United General Aviation Industrial Development Company Limited (UGA).

Airbus Helicopters deține un  procent majoritar, de 51%, potrivit contractului semnat în aprilie 2017.

“Linia finală de asamblare pentru H135 este un alt exemplu puternic al cooperării chino-europene și va juca un rol important în dezvoltarea industriei aviatice din China. Credem în acest parteneriat și așteptăm cu nerăbdare să fim martori la decolarea primului elicopter Airbus asamblat în China”, a spus Li Hai, președintele China Aviation Supplies Holding.

H135 este unul dintre cele mai populare elicoptere ușoare, bi-motoare, din China, folosit în special pentru servicii medicale de urgență (HEMS), de căutare și salvare, pentru aplicarea legii, de pompieri, precum și pentru activități turistice. În prezent, la nivel mondial operează peste 1200 de elicoptere din familia H135, însumând peste 4 milioane de ore de zbor.

Pentru prima dată în 2016 China a devenit cea mai mare piață civilă pentru Airbus Helicopters, după volumul comenzilor anuale. În următorii 20 de ani, compania estimează comenzi de 600 de elicoptere ușoare, bi-motoare, pe fondul dezvoltării rapide a serviciilor medicale de urgență, a serviciilor publice și a industriei eoliene offshore din China.

Sursa: Airbus