A319_800

Airbus A319

Airbus A319 ar putea fi viitorul avion prezidential al Romaniei, asadar inca un episod din micro epopeea Air Force One-ului romanesc.

În mare secret, ministrul Transporturilor, Dan Costescu se pregăteşte să cheltuiască zeci de milioane de dolari pentru achiziţionarea unui avion second-hand pentru a-l transforma în aeronavă prezidenţială.   

Surse apropiate Ministerului Transporturilor, ne-au declarat că ministrul Dan Costescu vrea să cumpere un avion second-hand Airbus A319 de la guvernul italian cu zeci de milioane de dolari.

“S-a luat în calcul achiziţionarea unei aeronave Airbus A319 din Italia. Avionul este gândit pentru operațiuni mediu curier, nu zboară peste ocean fără escală. Nu se poate cumpăra avionul de la guvernul italian, cel mai probabil de la compania Alitalia se cumpără avionul pentru preşedintele Klaus Iohannis. Avionul Airbus 319 este cu totul diferit faţă de Airbus 318. Nu poti pilota Airbus 318 din flota TAROM după care să stai la manşa unui Airbus 319.  Piloţii şi însoţitorii de bord care operează Airbus 318 trebuie să facă şcoală pentru se putea încadra cerinţelor aeronavei Airbus 319. Este nevoie de un inspector specilizat de la Autoritatea Aeronautică Civilă Română pentru controlul navigabilităţii şi a controlului în zbor. Se cheltuiesc alţi zeci de mii de euro pentru aceste specializări. Trebuie achiziţionate două avioane, întotdeauna trebuie să existe o aeronavă de rezervă pentru preşedinţie”, ne-au explicat sursele citate.  

În prezent, un avion nou Airbus A319 costă aproximativ 60 milioane de dolari.

„Avionul Airbus A319 are o capacitate de 210 locuri. Dacă preşedintele vrea să zboare la Tokio sau New York trebuie să facă escală”, ne-au precizat sursele apropiate Ministerului Transporturilor.

Costescu a antamat 20 de oameni pentru aeronava prezidenţială

Chiar dacă avionul preşedintelui României Klaus Iohannis este cumpărat cu bani de la bugetul de stat, Ministerul Transporturilor refuză să ne spună care sunt procedurile pentru achiziționare a acestei aeronave. Dacă tot au anunţat că 20 de specialişti se ocupă de achiţia aeronavei prezidenţiale, l-am întrebat pe ministrul Transporturilor dacă a luat în calcul transformarea unui avion TAROM în aeronavă prezidențială, ce alte alegeri au pentru avionul prezidențial, dacă se cumpără unul nou şi ce dotări și dimensiuni va avea.

Conducerea Ministerului Transporturilor ne-a transmis un răspuns sec, „comisia interministerială pentru negocierea achiziţionării unei aeronave, a produselor şi serviciilor aferente în scopul constituirii unei capabilităţi destinate executării zborurilor speciale încă analizează variantele tehnico-economice de achiziţionare a unei aeronave”.  

sursa: Capital.ro