Airbus H215

Airbus H215

Agenția Europeană pentru Securitate în Aviație (EASA) a decis pe 7 octombrie 2016 ridicarea restricției temporare de zbor impusă pe 2 iunie 2016 elicopterelor de tip Super Puma EC 225 LP și AS 332 L2 produse de Airbus Helicopters, ca urmare a accidentului din 29 aprilie 2016, petrecut în Norvegia, în care a fost implicat un aparat tip EC 225 LP. Decizia de a permite acestor tipuri de elicoptere să reia zborurile a fost posibilă ca urmare a adoptării unor măsuri de protecție stringente cum sunt:

  • Eliminarea unui tip specific (tip A) de treaptă a doua de reducție, tip planetară cu sateliți, din cutia de transmisie principală implicată în accident și înlocuirea cu un alt tip (tip B), a cărui a limită de viață sigură a fost demonstrată
  • Un factor de siguranță suplimentar adăugat fiabilității demonstrate a acestei trepte de reducție de tip B constă în  reducerea la jumătate a timpului operațional până la înlocuire
  • Verificarea zilnică sau după 10 ore de zbor a detectoarelor de particule metalice  și la fiecare 10 ore de zbor a filtrelor de ulei, pe baza unor criterii stringente.

Toate cutiile de viteze care au suferit evenimente neobișnuite vor fi retrase. Evenimente neobișnuite includ evenimente externe care pot provoca șocuri la nivelul cutiei de viteze, pagube care însă nu sunt vizibile.

EASA a monitorizat cu atenție diagnozele și testele care au fost făcute pe elicopterele Airbus Helicopters. Continuăm să oferim întregul suport investigației derulate de Biroul norvegian de Investigare a Accidentului (AIBN).

Această acțiune continuă să se âncadreze în recomandările inițiale de siguranță ale EASA și vom răspunde și altor recomandări adresate EASA. EASA va monitoriza cu atenție măsurile de conformare luate de către producătorul de elicoptere și de către operatori după întoarcerea în serviciu precum și informațiile de natură operațională.

Vom continua să lucrăm cu producătorul elicopterelor, cu autorități internaționale de reglementare și autorități naționale de aviație și cu operatori offshore pentru a ne asigura că sunt respectate cele mai înalte standarde de securitate.

Sursa: Airbus