Cele două sesiuni de lucru în format aliat din prima zi a reuniunii ministeriale NATO, de la Bruxelles, s-au axat pe postura de descurajare nucleară a Alianței, respectiv modificările şi implicațiile pentru organizație în ceea ce privește evoluțiile referitoare la Tratatul privind forţele nucleare cu rază intermediară de acţiune (INF).

Reuniunea miniștrilor apărării din țările membre ale NATO

Reuniunea miniștrilor apărării din țările membre ale NATO

Ministrul apărării naționale, Gabriel Leș, a reiterat importanța unității și indivizibilității aliate, ca premise fundamentale pentru formularea unor răspunsuri coerente în fața provocărilor actuale.

Ultima serie de consultări, în format cină de lucru, cu participarea Înaltului Reprezentant pentru Afaceri Externe şi Politica de Securitate, Federica Mogherini, precum şi a reprezentanţilor Suediei şi Finlandei, s-a axat pe tema impactului dezvoltării tehnologiilor disruptive asupra securității colective, precum şi pe aspecte legate de cooperarea NATO-UE în domeniul apărării. În acest context, miniştrii aliaţi au prezentat iniţiative naţionale în domeniul inovaţiei şi au dezbătut provocările generate de acestea la nivelul politicilor NATO.

Ministrul român a subliniat ca investițiile la nivel național, precum și proiectele colaborative la nivel aliat trebuie să devină un spațiu important de cooperare între Uniunea Europeană și NATO.

 Biroul de Presă