Afghan Public Protection Force – APPF

Suntem pe cale să asistăm la una dintre cele mai proaste decizii – ok, hai să îi spunem mutări, că poate decizia este influenţată. Tâmpenia va fi înscrisă în mod sigur cu litere de sânge într-o poziţie fruntaşă dintr-un imaginar top al greşelilor. Despre ce este vorba? Haideţi să ne uităm cu toţii în aceeaşi direcţie şi să vedem aceeaşi ştire:

Afghan Public Protection Force (APPF) este gata să asigure protecţia bazelor militare NATO aflate pe teritoriul Afganistanului, a declarat ministrul adjunct al APPF Mujtaba Patang.

Factorii de decizie s-au tâmpit? Păi în ultimele 2 săptămâni, hai trei, au fost două incidente în care afgani în uniformă au omorât militari americani. Cum dracu să-i pui pe ăştia să te păzească? La Zoo cu ei!

Niciodată nu se va reuşi o modificare în bine prin Afganistan. Nu vreau să joc rolul scribului cu venin în pană. Nu fac altceva decât să scriu cu regret. Afganii atâta pot. Nici peste sute de ani nu vor fi altfel. Şi le place aşa, e tiparul lor de multe sute de ani.

Schimbarea nu poate fi făcută în teritoriul lor. Integrarea într-un mod de viaţă civilizat şi cu o mentalitate sănătoasă ar putea să se întâmple pentru ei numai dacă fiecare ţară implicată pe acolo ar lua o cotă parte din populaţia afgană şi ar răspândi-o printre proprii cetăţeni, între propriile graniţe, să se schimbe şi să se adapteze.

Dar nu, sub nicio o formă nu în comunităţi afgane, ci răspândiţi câte unul prin localităţi aflate la mare distanţă una de alta, pentru că altfel ar fi în stare să se mai adune din când în când la omorârea cu pietre a unei femei, de dragul tradiţiilor strămoşeşti.

Cam aşa, altfel nu. Şi apoi, după vreo câteva zeci de ani, trimişi înapoi în ţara lor ca să-şi clădească o societate modernă şi coruptă, precum cea predominantă în ţările civilizate. Însă şi atunci, să se patruleze cu drone pe deasupra, că sigur se vor găsi iar niscai glumeţi care să îşi lase bărbi şi în numele lui Allah să se întoarcă la trecut. De parcă Allah iubeşte cruzimea… dar asta e altă discuţie şi n-o pot dezvolta, pentru că nici Dumnezeu nu cred că era încântat de cruciade, convertiri forţate, arderi pe rug şi alte glazuri.

Recent, s-a decis ca prin bazele democratizatorilor să se umble non-stop cu glonţ pe ţeavă, în urma atacurilor “green-on-blue”.

Care este el Patang cel căpros, a dat asigurări că va fi lux a-ntîia şi că loialitatea personalului APPF a fost garantată de către şefii de trib şi de membrii consiliilor provinciilor şi că e clară treaba că nu există infiltrări inamice în cadrul acestor forţe.

Dar, e bine să ai glonţ pe ţeavă. Nu?

Cortez ştia el ce ştia…

Articolul original, aici: RIA Novosti