Terestre

Afghan Public Protection Force ar putea pazi bazele… aoleu!

Afghan Public Protection Force – APPF

Suntem pe cale să asistăm la una dintre cele mai proaste decizii – ok, hai să îi spunem mutări, că poate decizia este influenţată. Tâmpenia va fi înscrisă în mod sigur cu litere de sânge într-o poziţie fruntaşă dintr-un imaginar top al greşelilor. Despre ce este vorba? Haideţi să ne uităm cu toţii în aceeaşi direcţie şi să vedem aceeaşi ştire:

Afghan Public Protection Force (APPF) este gata să asigure protecţia bazelor militare NATO aflate pe teritoriul Afganistanului, a declarat ministrul adjunct al APPF Mujtaba Patang.

Factorii de decizie s-au tâmpit? Păi în ultimele 2 săptămâni, hai trei, au fost două incidente în care afgani în uniformă au omorât militari americani. Cum dracu să-i pui pe ăştia să te păzească? La Zoo cu ei!

Niciodată nu se va reuşi o modificare în bine prin Afganistan. Nu vreau să joc rolul scribului cu venin în pană. Nu fac altceva decât să scriu cu regret. Afganii atâta pot. Nici peste sute de ani nu vor fi altfel. Şi le place aşa, e tiparul lor de multe sute de ani.

Schimbarea nu poate fi făcută în teritoriul lor. Integrarea într-un mod de viaţă civilizat şi cu o mentalitate sănătoasă ar putea să se întâmple pentru ei numai dacă fiecare ţară implicată pe acolo ar lua o cotă parte din populaţia afgană şi ar răspândi-o printre proprii cetăţeni, între propriile graniţe, să se schimbe şi să se adapteze.

Dar nu, sub nicio o formă nu în comunităţi afgane, ci răspândiţi câte unul prin localităţi aflate la mare distanţă una de alta, pentru că altfel ar fi în stare să se mai adune din când în când la omorârea cu pietre a unei femei, de dragul tradiţiilor strămoşeşti.

Cam aşa, altfel nu. Şi apoi, după vreo câteva zeci de ani, trimişi înapoi în ţara lor ca să-şi clădească o societate modernă şi coruptă, precum cea predominantă în ţările civilizate. Însă şi atunci, să se patruleze cu drone pe deasupra, că sigur se vor găsi iar niscai glumeţi care să îşi lase bărbi şi în numele lui Allah să se întoarcă la trecut. De parcă Allah iubeşte cruzimea… dar asta e altă discuţie şi n-o pot dezvolta, pentru că nici Dumnezeu nu cred că era încântat de cruciade, convertiri forţate, arderi pe rug şi alte glazuri.

Recent, s-a decis ca prin bazele democratizatorilor să se umble non-stop cu glonţ pe ţeavă, în urma atacurilor “green-on-blue”.

Care este el Patang cel căpros, a dat asigurări că va fi lux a-ntîia şi că loialitatea personalului APPF a fost garantată de către şefii de trib şi de membrii consiliilor provinciilor şi că e clară treaba că nu există infiltrări inamice în cadrul acestor forţe.

Dar, e bine să ai glonţ pe ţeavă. Nu?

Cortez ştia el ce ştia…

Articolul original, aici: RIA Novosti

12 Comments

 • In 2010 americanii au luat decizia de a inlocui efectivele romanesti care asigurau paza si accesul in FOB Lagman cu localnici angajati ai unei firme de securitate numite ASG. S-a dovedit ca nu a fost cea mai fericita decizie. Americanii au fost nevoiti sa intareasca efectivele de la main gate cu soldati de-ai lor si sa puna posturi de paza intre foisoarele unde dormeau…pardon pazeau afganii. Nu stiu ce politica au americanii astia dar de cand cu Obama li se da un credit prea mare, dupa mine, afganilor si consecintele se vad. Respect.

  • Poate ca face parte din planul de manifestare a increderii (costisitoare si tragica increderea asta!) si a procesului de predare in timp a atributiilor catre ANA, APPF, firme locale de securitate. N-am experienta oamenilor care au fost acolo, dar parerea mea de pasionat este fix asa cum am scris in articol – si am evitat sa mentionez incidente despre care am aflat. Situatia se vede chiar si de la o tastatura, ca e urata: asta mai lipsea pentru militarii din teatre, sa mai aiba parte si de pericolul unor incidente “green-on-blue”. 🙁

 • Subscriu la ce este scris in articol. Dar, e totusi tara lor, a afganilor, sau nu mai e? Pacat, jale si tristete… fata de cei care si-au dat viata prin acel colt de lume, cautand democratia cu lumanarea pe langa buteliile reprezentate de pericolele de zi cu zi reprezentate de un stat in care domneste haosul. Natura afganilor este cum a spus si autorul… Sa nu fim totusi xenofobi, si sa le dam oamenilor soarta in propriile maini… maini care cand tin arme, cand Coran-ul, indoctrinandu-se pana peste cap. Daca le dam soarta in propriile maini poate intr-o buna zi se vor frige singuri cu ea rau de tot, fara a-i mai arde periodic si pe altii.

  • Eu zic ca e tara lor si ca va ramane a lor si nu au sa o cedeze vreodata. Asta este partea impresionanta… in bine, la afgani. In rest, de la distanta cel mai sigur vom intelege/interpreta gresit gandirea, atitudinea, actiunile afganilor. Uneori insa, parca – cel putin eu – simt ca nu e corecta cate o chestie.

 • Multe nu-s corecte in viata… si mergem asa mai departe cu ele. Lucrarea mea la master a avut ca tema legalitatea interventiei “umanitare” in Afganistan si Irak. in plus a fost prima data in Consiliul de Securitate ONU cand desi votul a fost 2 contra 3 pentru interventie, Uncle Sam si Union Jack contra Francois, Ivan si China, s-a intervenit “frumos” in forta, si nimeni nu i-a tras de urechi. In plus, acum lucrez intr-un mediu in care zilnic vorbesc cu arabi si incerc sa ii inteleg. Nu sunt deloc atat de “teroristi” si de ciudati cum ii vad prietenii nostri din apus. Sau mai bine zis, cum vor sa ii vada. Pentru ca un contract de paza si protectie “castigat prin licitatie publica” de o societate privata de securitate este mare “fainosala” acum, in zilele in care traim desfasurarea razboaielor private, de unde au de castigat x si y. Trist ca si in Siria se intampla tot cam asa ceva.

  • Pe 11 septembrie,intr-un orasel din Romania,la o masa la restaurant langa minei,erau 4 arabi.Omuletii mancau,radeau si-n general faceau ce faceam si noi.A venit un nene la un moment dat care a schimbat postul TV-ul de pe MTV(sau ce pana mea era) pe CNN.La tanc sa vedem toti avionul ca face bum,live.S-a facut odata o liniste…,pt. 15 secunde.Atat a durat pana cand aia s-au apucat sa strige Allah Akbar.Sigur,nu-s ”teroristi”.Is oameni ca noi,manca beau,isi iubesc femeile.Pana la un punct.
   Referitor la lucrarea ta de master,daca e EXACT asa cum zici,eu te picam.Pt. ca interventia in Afganistan a fost si este perfect legala.Irakul e mai complicat.Strict legal,americanii au fost destul de fleti in cazul Irakului.Pt. ca relatiile Irakului cu SUA si restul nu erau determinate de existenta relatiilor cu AQ sau chiar programul ADM(real sau inventat),ci de respectarea conditiilor de dupa primul razboi din Golf.Capitol la care,strict legal,Saddam statea mai prost.

  • totusi…oricat de idealisti am fi si mai ales in societati unde cautam sa intelegem notiunile de bine sau rau
   nu putem lasa pragmatismul
   se spune despre paza bazelor militare..nu a institutiilor afgane
   ei sa se pazeasca cu stiu ei
   dar pe ai nostri?…sa ii pazeasca ai nostri
   am incredere in tine …dar mai mult in mine
   nu putem intelege societatea lor
   acolo s-au impotmolit toti de la alexandru cel mare
   si nu ma refer doar la afgani
   ci la acel colt de lume
   cu 2000 de religii si vaci drept idoli
   sau cum putea sua sa intre in pakistan?
   caci afganistanul nu are nici o importanta strategica
   eu oricat de “ipocrite” cred ca sunt societatile occidentale…pe atat de corect si evoluate le consider
   am intrat in contact(am norocul de a locui intr-o capitala destul de cosmopolita sa-i spun asa),cu multe natii si crede-ma ca “practic”se vede diferenta
   acum cu afganii…sincer nu stiu daca solutia la societatea lor tribala…trece in 3-4 ani
   dupa 20 de ani(parca asa era emisiunea)…si suntem o societate mult mai educata si civilizata

 • Salut,
  Unul din motivele de inlocuire a romanilor de acolo de la main-gate (ca numa’ acolo mai faceau paza) era efectivul scazut care mai era in zona aia. Si nu se mai putea acoperi in mod eficient acele posturi 24/7.
  In rest inca nu se pune problema aplicarii concrete a acestei tactici de paza. Si nici nu s-a pus in trecut.

 • Salutare
  Probabil ca arabii cu care ai vorbit erau din minoritatea bogata de prin afg. care au un pic de cheag ca sa zic asa si care stiu sa citeasca. Te rog sa ma crezi ca oricare din ceilalti 2.1 miliarde de musulmani respectiv arabi – nu am gasit cati sunt in lume – nu ar ezita sa iti taie gatul in numele ideologiei islamice radicale propovaduite de “preotii” lor.
  Un viitor conflict va fi intre lumea musulmana si restul… si asta pana la sfasitul secolului (ce bine ca nu voi fi pana atunci).
  Si un sfat pentru voi: respectatii pe ceilalti. Au o cultura mult mai vasta decat noi si eu cred ca ei sunt mai fericiti acum decat noi.
  Merci

  • Deseori ma tem ca dincolo de reactiile mele omenesti – normale, considerade dupa standardele noastre – nu am sa inteleg nimic din ce e pe acolo.

 • una la mana, nu toti arabii sunt musulmani, unii sunt crestini samd.
  a doua la mana: la fel cum si la crestini, avem catolici, ortodocsi, reformati samd, asa e si la ei. si siitii (iran, iraq samd) au fanaticii lor, si sunnitii (arabia saudita, egipt, turcia samd) ii au. printre cei mai extremisti si fanatici sunt pan-islamistii (salafistii in special, adica sunniti). insa detasat cei mai extremisti si xenofobi sunt wahhabitii (cei la putere in arabia saudita, qatar samd). wahhabitii sunt cei care fac “primavara araba” si i-au luat la ochi acum pe sirieni (care sunt condusi in special de alawiti, crestini si druzi- druzii si alawitii nu sunt considerati musulmani de unii sunniti pt ca sarbatoresc craciunul, pastele etc.).
  a treia la mana, afghanii nu sunt arabi.

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: