Resupply in Kunar Valley

Am rămas impresionat de fiecare dată când am văzut imagini de la faţa locului. Oameni amărâţi, tradiţii şi cultură… ciudate, ani şi ani de lupte. M-am numărat printre cei care au crezut într-o oarecare schimbare prin prezenţa trupelor ISAF şi am zis că dincolo de enormele sume de bani şi pierderile în oameni şi material, există efectul benefic.

Ei pe dracu! Afganii au fost descoperiţi transportând droguri cu aparatele de zbor achiziţionate de americani. Cu vreo două miliarde de dolari cheltuiţi în doi ani, americanii s-au trezit că le-au pus traficanţilor la dispoziţie o nouă metodă de transport… iar din comercializarea drogurilor, evident că se cumpără arme care vor fi folosite atât împotriva trupelor străine aflate în prezent pe teritoriul afgan, dar vor fi utilizate mai ales după retragerea acestora.

Americanii au decis să se retragă începând cu 2014. Ne vom retrage şi noi, dar şi ceilalţi.

Şi atunci, ce folos? Pariem că mare parte dintre cei pregătiţi de forţa multinaţională, o bună parte se va înrola în grupări locale şi va fi chiar mai rău decât înainte? Mai bine pregătiţi, mai bine echipaţi şi înarmaţi… Cu siguranţă schimbarea va fi numai în rău, iar grupările teroriste vor avea baze de pregătire în A-stanul ăla pierdut de dinainte de implicarea internaţională.

Pentru ce s-a luptat?