Dr. Saraswat, in timpul alocutiunii sale despre realizarile si proiectele DRDO

Aerospace Forum Sweden 2012; ziua 1; iata-ma in hangarul frumos amenajat ca sala de conferinte de catre organizatori, asezat pe un scaun (si destul de bulversat). Pe scena urca un domn scund, echipat “de lupta” la “patru ace”, pregatit parca sa dea piept cu audienta avida de informatii. S-a prezentat ca fiind doctor… doctor┬áVijay Kumar Saraswat… adica fix Directorul General al DRDO (Defence Research and Development Organisation) – stabilimentul care se ocupa cu (cam) tot ce inseamna cercetare stiintifica (cu aplicatii militare sau nu) in India. Am fost captivat pe loc de expunerea Dr. Saraswat – am uitat sa-mi iau si notite, noroc ca am facut poze – afland cu uimire de directiile de dezvoltare urmarite in Subcontinentul Indian: UAV-uri MALE, program spatial de explorare lunara, motoare, tehnologii de observabilitate redusa si multe altele… Ma rog, dezvolt mai la vale, cu alta ocazie ­čÖé

Asa!

Pe STRATPOST suntem anuntati ca in perioada AFS adica candva intre 01.06 si 04.06, anul curent, V.K. Saraswat a executat un zbor demostrativ cu una bucata JAS 39 Gripen D. Zborul a durat aproximativ o ora, timp in care cel mai mare in DRDO s-a foit (probabil foarte fericit) pe locul din spate al Gripen D-ului. De asemenea s-au atins suprasarcini de maxim 2.2 G si s-a facut si o urcare la verticala… Dr. Saraswat a apreciat avionul ca fiind “very user friendly“. Se pare ca este al doilea zbor pe care un inalt oficial indian il face cu Gripen dupa ce, cu aproape o saptamana inainte, Air Chief Marshal N.A.K. Browne, a fost de asemenea pasager in multirolul suedez.

Acelasi Dr. Saraswat si pilotul suedez in fata avionului Gripen

Campania SAAB in India e departe de a se fi terminat, dupa ce Rafale a fost selectat in aceasta tara (lucrurile nu ar fi deloc clare,  pretul final al ofertei francezilor de la Dassault neincluzind destul de multe costuri).

– Griffon236 –