O Mare Unitate (M.U.) de asalt aerian cu baza în Pskov – adică la vreo 20 de kilometri de granița cu Estonia – va fi prima care va recepționa o cantitate de tehnică de luptă modernă în anul 2018, a comunicat biroul de presă al Ministerului rus al Apărării.

BMD-4M

BMD-4M

“In the first quarter of 2018, the Airborne Force’s large unit will receive a batch of upgraded BMD-4M airborne fighting vehicles and BTR-MDM tracked armored personnel carriers.”

A comunicat biroul de presă.

După ce vehiculele vor ajunge la destinație, acestea vor fi predate direct echipajelor care au trecut deja printr-un program special de instruire pentru aceste vehicule de luptă.

BMD-4M și BTR-MDM sunt vehicule moderne de luptă, amfibii, rapide, echipate cu armament foarte puternic și avansat. Vehiculele vor spori puterea de foc și capabilitățile de luptă a Marii Unități de asalt aerian.

BMD-4M dispune de un armament puternic format dintr-un tun de 100 de milimetri cu încărcare automată care poate alimenta arma cu 34 de proiectile cu mare putere de explozie sau fragmentare, precum și cu patru rachete Arkan (AT-10 Stabber).

Tunului principal i se adaugă un tun automat de 30 de milimetri cu 500 de proiectile, precum și o mitralieră calibrul 7,62 milimetri.

Tunul principal poate angaja lupta cu blindatele inamice de la o distanță de cinci kilometri și alte tipuri de ținte de la o depărtare de șapte kilometri.

BMD-4M poate fi desantat din aer, cu ajutorul parașutelor. Vehiculul poate transporta în compartimentul desantului o grupă compusă din șase luptători.

BTR-MDM

BTR-MDM

BTR-MDM Rakushka este un vehicul transportor de trupe amfibiu pe șenile destinat unităților mecanizate ale Forțelor Aeropurtate (VDV) ale Rusiei.

Vehiculul de luptă BTR-MDM a fost prezentat oficial în cadrul paradei de Ziua Victoriei din luna Aprilie a anului 2015.

În luna Martie a anului 2015, Aeropurtatele din cadrul Districtului Militar Vest au recepționat o primă serie de producție compusă din 12 transportoare amfibii pe șenile tip BTR-MDM.

BTR-MDM poate transporta în compartimentul desantului o grupă formată din doisprezece luptători.

Iulian Iamandi