Ne scuzati, alta n-am gasit :)

Ne scuzati, alta n-am gasit 🙂

Potrivit publicației Cursdeguvernare programul de dotare cu o aeronavă pentru zboruri speciale a suferit unele modificări.

Cea mai importantă schimbare este cea a instituției prin care se va face achiziția, urmând ca locul Ministerului Apărării să fie luat de către Regia Autonomă a Administrării Patrimoniului și Protocolului de Stat printr-o finanțare asigurată de către Secretariatul General al Guvernului.

Negocierile dintre Ministerul Apărării și diverși producători pentru livrarea unei astfel de aeronave au fost sistate în Octombrie 2013.

Costul achiziției prin leasing al unei aeronave pentru zboruri speciale era estimat de către MApN la suma de 53 milioane euro.

La care se adăugau 9 milioane euro pentru dotarea cu alte echipamente:

– sistem de răspuns în caz de atac aerian

– sistem de termoviziune

– sisteme radar de ultimă generație

– îmbunătățire sisteme de comunicație securizată

Tipul noii aeronave sau proveniența ei nu au fost comunicate, dar de la publicarea intenției de cumpărare s-au vehiculat mai multe variante.

Cumpararea unui avion de 10-12 locuri, variantă alimentată de o declarație a Primului Ministru sau cumpărarea unui avion la mâna a doua de la Statul Italian care intenționează să vândă un Airbus A319 și doua Falcon 50.

 

– David Victor –