Aerodromul Khersones, Penisula Crimeea

Aerodromul Khersones, Penisula Crimeea(Google Maps)

Aerodromul Khersones s-a aflat in conservare timp de aproape douazeci de ani, potrivit unor surse militare rusesti. Aceasta situatie este pe cale sa se schimbe.

Potrivit unei surse din administratia locala a orasului Sevastopol, Rusia a demarat deja lucrarile de reconditionare a aerodromului aflat pana acum in conservare, su scopul de a-l reda in folosinta pentru Flota Marii Negre ce va disloca aici aeronave cu aripa rotativa si aeronave fara pilot.

“Lucrarile de reconditionare ar putea dura cativa ani urmarindu-se renovarea completa a infrastructurii aerodromului. Pe aerodrom vor fi discocate cu precadere elicoptere si aeronave fara pilot”, a declarat sursa pentru Ria Novosti.

Aerodromul Khersones…

… va fi a patra baza din Peninsula Crimea ce va gazdui aeronave rusesti.  La nivelul anului 2010, aerodromul Kacha gazduia Regimentul 25 Elicoptere Antisubmarin, echipat cu elicoptere Komov Ka-27 si Mil Mi-14, respectiv Regimentul compus 917, echipat cu aeronave de transport An-2, An-12 si An-26, hidroavioane Beriev Be-12 si elicoptere Mi-8.

Aerodromul Gvardeyskoye gazduia Escadrila 43 Asalt Naval, echipata cu avioane de bombardament Su-24 M (18 exemplare) si de cercetare Su-24MR( 4 exemplare).

Incepand cu 2014, dupa “reunificarea” peninsulei Crimeea, pe aerodromul Belbek a fost dislocata o escadrila echipata cu avioane multirol Su-27SM (10 bucati) si Su-30 (4 bucati). Conform planificarii numarul de avioane dislocate pe Belbek ar urma sa ajunga la 24 cu simpla comanda Su-27SM si 6 cu dubla comanda Su-30.

Marius Constantin