Lt. Col. Simon Doran, comandantul escadrilei VMFA 251 Thunderbolts, executa apuntarea cu numarul 800 (un record in US Marines) intr-un F/A-18C, la bordul USS Enterprise, CVN65 (foto de Scott Pittman/US Navy)

Pe 1 decembrie anul curent Marina Statelor Unite, va renunta, in cadrul unei ceremonii oficiale desfasurate la Baza Navala Norfolk, Statul Virginia, la portavionul Enterprise. Ceremonia de retragere din serviciu (dupa 51 ani de cariera) va fi ultimul eveniment public si va celebra viata navei si a celor peste 100000 marinari care au servit la bordul ei.

Intrata in serviciu pe 25 noiembrie 1961, a opta nava care a purtat numele de Enterprise, a fost primul portavion cu propulsie nucleara. Cu 25 de dislocari in Marea Mediterana, Pacific si Orientul Mijlociu, Enterprise a fost implicat in aproape toate conflictele majore care au avut loc pe parcursul existentei sale. A participat la Criza rachetelor din Cuba, in 1962, a executat 6 deplasari in sprijinul conflictului din Vietnam, a participat la ambele campanii in Golful Persic.

Pe 11 septembrie 2001, in urma atacurilor terosiste Enerprise a intrerupt voiajul catre baza, dupa o lunga dislocare, si s-a deplasat in Nordul Marii Arabiei de unde a lansat primele atacuri in sprijinul Operatiunii Enduring Freedom.

Sursa text:
US Navy

Sursa FOTO:
Flikr/CVN65

– Griffon236 –

———————————————————

Link-uri utile:

Revista Resboiu; Forumul Resboiu; Pagina de gardă a portalului; Ramura dedicată Armatei Române; Ramura dedicată spaţiului; Ramura dedicată dronelor.