Dragi Cititori, Hristos a Înviat!

Astăzi sunt Sfintele Paşti şi odată cu urarea tradiţională de mai sus, vă trimitem, atât colegii mei cât şi subsemnatul, toate urările de bine ce se pot include în imaginaţie. Dar pe lângă această importantă sărbătoare, astăzi trebuie să anunţăm şi o comemorare, una tristă, din păcate.

Tot astăzi se împlineşte un sfert de veac de când s-a alăturat la Escadrila din Ceruri locotenent-colonelul aviator Doru Davidovici. Avându-l alături la dubla 6946, MiG-21, pe locotenentul major Dumitru Petra, cei doi s-au ridicat şi au rămas acolo sus în zările atât de frumos descrise de cel care ne-a înflăcărat imaginaţia multora dintre noi.

Căci acesta este motivul principal pentru care scriu aceste rânduri. Doresc să aduc un prinos de recunoştiinţă şi omagiu celui care ne-a deschis mintea către ceea ce înseamnă zborul, aviaţia şi tot ce este legat de aceşti doi indisolubili termeni.

Nu voi scrie aici despre condiţiile accidentului şi toate speculaţiile create în jurul acestuia, mai ales că epoca în care s-a petrecut era una de o secretomanie cruntă, aşa că nu s-au putut naşte decât zvonuri pe lângă ancheta oficială. Tot ce pot să afirm cu căldură este faptul că fac parte din generaţiile de pitici care au învăţat ce este acela un avion privind pe cer şi citind Davidovici.

03

04

Şi, pentru a ilustra şi mai bine cele spuse mai sus, am ales să prind două desene ale unui alt mare iubitor al zborului românesc, trecut la cele veşnice, Ion Ţarălungă, cu imagini luate de regretatul Cristian Crăciunoiu.

Domnilor,  “V de la Victorie!”

– drd. Emil Boboescu –