Militarii români vor să arate că sunt nu doar la fel de bine pregătiţi ca şi camarazii din Statele Unite sau Germania, dar şi la fel de inventivi.
Ei au conceput proiectul unui balon ce poate supraveghea, zi şi noapte, orice mişcare suspectă pe o suprafaţă de câţiva kilometri pătraţi.
Aparatul conceput de români ar urma să fie folosit în zonele de conflict din întreaga lume.
Întreaga aparatură de supraveghere şi alarmare instalată pe balon este de ultimă generaţie, pentru că un criteriu esenţial este ca greutatea din balon să nu depăşească 40 de kilograme. Nimic nu scapă simţurilor electronice ale paznicului aerian, asigurate de camerele cu infraroşu şi de senzorii de mişcare.
30 de zile rezistă în aer sistemul aerian de supraveghere. Apoi trebuie coborât şi reîncărcat cu heliu. O astfel de dotare costă până la 100 de mii de euro, de zece ori mai puţin decât sistemele asemănătoare folosite de armatele Germaniei sau Statelor Unite. Un dispozitiv asemănător, dar de dimensiuni mult mai mari, testează în acest moment şi armata americană.
Este vorba de un dirijabil care pluteşte la peste 3.000 de metri altitudine, deasupra statului Maryland. Chiar dacă nu are camere video, civilii de la sol se tem că ar putea fi spionaţi.
Revenind la balonul prototip al armatei române, acesta rămâne deocamdată la acest stadiu. Şi asta pentru că armata română n-a alocat un buget pentru a cumpăra aparatura de monitorizare necesară.
Sursa: Digi24
“Misiunile principale pentru care a fost proiectat şi realizat sistemul sunt, printre altele, detectarea timpurie a ameninţărilor asupra obiectivelor sau forţelor militare, supravegherea lor, ca o completare a sistemelor de securitate ale acestora, şi observarea zonelor de interes, în complementaritate cu sistemele UAV. ”
Se spune în comunicatul oficial al MApN.
si cercul se inchide cu baloanele de observare din WWI. acu are camere de supraveghere
Ieftin si util.
Pai dupa cat spuneau cei de acolo ca o sa coste cred ca e tare scump.
Daca americani,rusi(ZART AERO),germani, fac aerostate militare ,atunci nu suntem in afara timpului cum s-a crezut initial.
E foarte bine ca cercetarea militara romaneasca e functionala desi e subfinantata. Dar aerostatul asta e o tichie de margaritar. Ce se intampla cu cele 3 programe prioritare: arma de asalt 5,56 x 45, tbt si Boreal? Vad ca Borealul e testat si se pregateste o noua varianta. Se lasa impresia ca e deja in dotare.
ACTTM face proiecte gen aerostat si Boreal 5E, dar cine le va produce? Patentul apartine statului. De cate Borealuri e nevoie si e posibil sa-l vedem in dotarea standard a subunitatilor e infanterie in curand? Cine il va produce? Ar fi o sansa pentru IAR Craiova sa-l faca. Sau ma rog productia sa fie externalizata catre o companie privata. Dar e mai complicat.
La fel si in cazul aerostatului. La nivelul ACTTM exista unitate de microproductie banuiesc dar nu va fi indeajuns.
O idee. Aerostatul asta e bun pentru supravegherea gurilor Dunarii (ca tot se extinde Putin) dar si la MAI pentru securizarea frontierelor…
Prorusii au daramat unu avion care se deplasa cu peste 500km pe ora, la 10.000 m altitudine. O tinta imobila la 3.000 de metri nu este mai usor de doborat?
Voi ati vazut dimensiunile aerostatului?
Este vorba despre o jucarie cam cat un Duster.Asta de la mai mult de 1000 m va fi o tinta cam greu de nimerit.
o spune si omul in reportaj
ca din afara razei de supraveghere e dificil sa gasesti o arma “de artilerie” sa-i spunem ,sa-l dea jos
dupa aia ,iar spune sa-l dai jos cu o racheta ghidata te costa probabil mai scump
Prioritate
1. Supravegherea cu drone.
Sunt si baloanele OK. Dar dronele ar trebuie sa fie prioritare.