Gripen Demo, la AFS

Reprezentanti ai DDPS (Departamentul Federal pentru Aparare, Protectieia Populatiei si Sport) si ai FXM (agentia guvernamentala suedeza care reglementeaza exporturile de armament) au semnat un acord cadru referitor la achizitia de aeronave de lupta Gripen de noua generatie.

Parteneriatul intre Elvetia si Suedia a fost oficializat prin semnarea pe data de 29 iunie, la Meiringen a unui MOU (memorandum de intelegere). Semnatarii au fost Karin Enström, Ministrul Apararii al Suediei, respectiv omologul ei elvetian, Ueli Maurer.

Pe data de 24 august, conform sitului Administratiei Federale au fost stabilite detaliile eventualei achizitii a celor 22 aeronave Gripen de Noua Generatie. Acordul cadru treateaza aspecte legate de specificatiile tehnice, graficul de livrari, pret, valoarea si cantitatea de echipamente tehnice si de sol necesare operarii aeronavelor si antrenamentului personalului, evident, in cazul in care achizitia se concretizeaza.

O zi mai tarziu, pe 25 august, Guvernul Suediei publica pe situl oficial un comunicat de presa al Ministerului Apararii: se dadea publicitatii faptul ca s-a ajuns la un consens cu partea elvetiana si ca Guvernul va finanta dezvoltarea si achizitia a 40-60 de aeronave multirol JAS-39 Gripen E/F, fabricate de SAAB. Astfel pentru 2013, Guvernul Suediei va propune cresterea bugetului Ministerului Apararii cu 300 milioane de coroane pentru anii 2013 si 2014, urmand ca pana in 2023 sa fie investiti in programul Gripen E/F cate 200 milioane de coroane anual. In consecinta suedezii planuiesc sa investeasca in Gripenul de Noua Generatie peste 2 miliarde de coroane (2.2 mai exact) pe langa fondurile investite pana acum in programul de cercetare dezvoltare. Cele 40-60 Gripen E/F ar urma sa devina operatioanale in 2023.

Mai multe detalii au inceput sa apara ieri in mass-media. Astfel, Bloomberg titra, citandu-l pe Ueli Maurer – Ministrul Apararii al Elvetiei, ca tara cantoanelor va merge inainte cu achizitia celor 22 Gripen E/F, contractul putand fi semnat in 2013 iar prima transa urmand sa fie platita un an mai tarziu. Asta daca nu se ajunge la referendum…Daca achizitia  va fi supusa totusi scrutinului populatiei, contractul ar putea fi semnat undeva pe la mijlocul lui 2014. Inca un aspect foarte important: valoarea tranzactiei este de fix 3.1 miliarde de franci elvetieni (aproximativ 3.2 miliarde $) , include costurile de cercetare dezvoltare si este garantata de Guvernul Suediei.

Conform declaratiilor lui Maurer, prima transa in valoare de 300 milioane de franci va fi platita in 2014, esalonarea urmatoarelor transe (si valoarea lor) urmand sa fiestabilita dupa semnarea contractului.

JAS 39 Gripen C

Conform acordului cadru, termenul de livrare pentru primele 3 exemplare Gripen E/F este inceputul lui 2018 (primul trimestru), pana la sfarsitul lui 2019 urmand sa fie livrate 11 exemplare dintre cele 22 comandate. Livrarile ar urma sa fie finalizate pana in 2021. Totusi, graficul livrarilor nu corespunde cu solicitarea initiala a elvetienilor: livrarea era necesara in 2016, cand “batranele” F-5 Tiger II, fabricate de catre Nrothrop, ar trebui pensionate (e oarecum ciudata afirmatia, avand in vedere ca s-au fabricat in licenta incepand cu 1976-1977 deci oricum sunt mai tinere decat MiG-urile 21 LanceR, iar piese de schimb sunt din abundenta).

Problema elvetienilor a fost preintampinata de suedezi care au oferit spre inchiriere 11 JAS-39 Gripen C/D (8 molocuri si 3 bilocuri) din stocurile Svenska Flygvapnet. Perioada de inchiriere ar fi de 5 ani, incepand cu 2016 pana in 2020, pretul fiind de 44 milioane de franci.

Facand trimitere la oferta de inchiriere Maurer declara: “We could have the C/Ds a little longer without having to pay as much. That would be a good solution.” (ca doar nu era sa inchei scrierea fara sa “ard” si un citat 😀 )

Sursa:

Stiu ca am dat deja 3 surse (le gasiti in text), da’ ma gandesc ca poate vreti sa aflati ce s-a discutat ieri la Thun, la conferinta de presa tinuta de Ueli Maurer… Mare grija, mare atentie! Update-uri la cateva minute… A! Sa nu uit, link-ul e in germana si il gasiti AICI

PS:

Macheta Gripen E, in culorile Braziliei (via Aereo)

Ofensiva suedeza e pe val: dupa semnarea contractului cadru cu elvetienii si anuntarea unei investitii de cateva zeci de milioane se zgomotei verzi in India, suedezii se pregatesc din timp pentru FX-3. Pentru cine nu stie despre ce este vorba, FX este programul Braziliei de achizitie a unui nou avion multurol, destiant inlocuirii “batranelor” F-5 Tiger (lancerizate de ei tot cu Elbit), o adevarata telenovela care are toate sansele sa devina un fel de “Tanar si nelinistit” al competitiilor pentru achizitionarea de avioane de lupta. Ma rog…Sa nu ma indepartez prea tare de subiect…

Ieri, pe twitter-ul personal Carl Bildt, Ministrul de Externe al Suediei, anunta ca il astepta pentru o itrevedere de cateva ore pe omologul sau brazilian, Antonio Patriota. Ma intreb oare cam care au fost subiectele abordate…

– Griffon236 –

Continuare de PS, B2B:

Suedezii de la Saab Aeronautics au îmbunătăţit zilele trecute oferta pentru Brazilia, care doreşte să cumpere 36 avioane multirol în cadrul competiţiei FX. Simplu şi pe scurt, dacă Saab iese pe locul cu coroniţa pe cap, au promis de pe acum că vor da în leasing o tranşă de Gripen C/D aflate în uz până ce avioanele Gripen NG vor fi gata. Sursa: Season via Aereo

– Resboiu –

———————————————————

Link-uri utile:

Revista Resboiu; Forumul Resboiu; Pagina de gardă a portalului; Ramura dedicată Armatei Române; Ramura dedicată spaţiului; Ramura dedicată dronelor.