Conducerea Ministerului Apărării Naționale salută finalizarea, de către Departamentul de Stat al SUA, a procesului de evaluare a cererii României privind disponibilitatea achiziționării Sistemului de instalații mobile de lansare rachete antinavă – SIML și notificării, în acest sens, a Congresului SUA, conform procedurilor standard americane.
Pentru îndeplinirea misiunilor la standarde adaptate provocărilor actuale, Forțele Navale au nevoie de un sistem de instalații mobile de lansare rachete antinavă nou, modern, interoperabil cu celelalte sisteme care urmează să intre în dotarea forțelor navale și cu cele din dotarea altor state membre ale NATO.
Conform cerințelor Forțelor Navale, parametrii SIML trebuie să permită îndeplinirea misiunii de descurajare, neutralizare sau distrugere a navelor de suprafață adverse, dar și de apărare a căilor de comunicații maritime proprii.
La nivelul MApN, programul de înzestrare SIML a fost fundamentat prin parcurgerea tuturor etapelor prevăzute în sistemul integrat de management al achizițiilor pentru apărare. În urma analizei documentelor de program, a reieșit că singurul sistem de instalații mobile de lansare rachete antinavă complet operațional, modern, testat și livrat către forțe armate din state NATO (Polonia), și care se pliază cel mai bine pe cerințele operaționale, este sistemul bazat pe racheta Naval Strike Missile (NSM). Alte state ale căror forțe armate au în dotare racheta NSM (dar nu și sistemul) sunt Germania, Norvegia, Statele Unite ale Americii și Malaezia.
Prin proiectul de lege care va fi înaintat Parlamentului se propune aprobarea atribuirii de către Guvernul României, Guvernului Statelor Unite ale Americii, a contractelor de stat de tip Letter of Offer and Acceptance – LOA specifice Programului Foreign Military Sales – FMS, pentru realizarea „Capabilității de luptă împotriva navelor de suprafață”, aferentă programului de înzestrare SIML. Prin implementarea acestui program va fi asigurat, pe lângă sistemul propriu-zis, și pachetul de suport logistic inițial, instruirea militarilor privind folosirea în luptă a sistemului și actualizarea permanentă a bazei de date privind parametrii tactici ai țintelor.
Costurile programului de înzestrare „Sistem de instalaţii mobile de lansare rachete antinavă” (SIML), aşa cum sunt cuprinse în proiectul de lege care va fi înaintat Parlamentului, sunt estimate la 200 milioane EURO, fără TVA, urmând ca valoarea exactă să fie stabilită în urma derulării procedurii de achiziţie, aşa cum va fi stabilită prin lege de Parlament.
Procedura specifică anterioară de achiziţie pentru SIML a fost anulată de autoritatea contractantă ca urmare a faptului că singurul operator economic care a depus o ofertă în cadrul procedurii specifice reglementată de HG 630/2018 nu a mai dorit continuarea negocierilor din cadrul etapei a-II-a.
Față de procedura anterioară, în proiectul actual configurația sistemului a crescut atât în complexitate, cât și în numărul de instalații mobile de lansare și în numărul de muniții care vor fi achiziționate.
După aprobarea Congresului SUA și a Parlamentului României urmează a fi purtate discuții și negocieri de natură tehnică pentru stabilirea configurației finale a achiziției, dar și modul de punere în practică, prin cooperare tehnologică și industrială a unei capacități de producție și realizare a mentenanței constituită la nivelul unui operator economic român, care va fi o capacitate strategică, așa cum este definită de Legea nr. 232/2016 (art. 5, alin. b). Pe lângă înființarea unor locuri de muncă înalt calificate, realizarea unei infuzii de capital în economia românească, și dezvoltarea unei facilități de nivel tehnologic de ultimă generație în industria națională de apărare, această cerință răspunde și unui interes național de securitate, astfel încât în situații de criză sau război să nu fie necesară trimiterea echipamentelor în afara teritoriului național pentru efectuarea lucrărilor de reparații sau mentenanță.
* * *
Achiziția Sistemului de instalații mobile de lansare rachete antinavă face parte din cele cinci programe de înzestrare prevăzute în Planul de înzestrare a Armatei României pentru care Parlamentul a transmis, în anul 2020, aprobarea prealabilă de inițiere a procedurilor de atribuire a contractelor aferente.
Prin achiziția SIML de la Guvernul SUA se asigură accesul la instruirea personalului pentru folosirea în luptă a sistemului pe baza experienței practice a Armatei SUA (acces la proceduri de instruire inclusiv cele clasificate); accesul la bazele de date cu caracteristicile/parametrii tactici ai țintelor (acces la bazele de date clasificate proprietate a guvernului SUA); interoperabilitatea în cadrul Alianței Nord-Atlantice; furnizarea echipamentelor criptografice și cu regim special integrate în SIML (acestea vor permite accesul la comunicații de voce și date, în mod criptat bazat pe tehnologii proprietate a Guvernului SUA).
Aceste elemente sunt esențiale în realizarea capabilității de luptă împotriva navelor de suprafață, aferentă programului de înzestrare SIML, care se poate realiza numai prin contract de tip acord guvern la guvern, între Guvernul României și Guvernul Statelor Unite ale Americii, în cadrul Programului Foreign Military Sales (FMS).
Obiectivul de înzestrare este planificat a fi realizat până în anul 2024.
Biroul presă
Interesant, americanii scriu ca ar fi vorba de doua sisteme de aparare de coasta – ma gandesc ca unul ar fi pentru partea de nord a litoralului -delta. si unul pe sud. Cred ca de fapt asa este si in prezent.
“The Government of Romania has requested to buy two (2) Coastal Defense Systems (CDS) consisting of: up to ten (10) Link-16 Multifunctional Information Distribution System – Joint Tactical Radio Systems (MIDS-JTRS). Also included are two Coastal Defense System Fire Distribution Centers; four Mobile Launch Vehicles; Transport Loading Vehicles; Naval Strike Missiles; non-operational Inert Handling/Loading Missile (IHM) to support missile handling and loading/unloading; training missile and equipment spares; associated containers; training and training equipment; publications and technical documentation; spares parts; loading and mobile maintenance support; U.S. Government and contractor engineering, technical, and logistics support services; and other related elements of logistical and program support. The estimated total cost is $300 million.”
Poseidoanele alea nu se plimbau de placere prin Marea Neagra. Faceau poze pentru archiva aia de imagina a NSM.
Totusi de ce nu a fost NSM-ul buna cand au propus-o norvegienii iar acum este super buna ca vine pe filiala USA – USMC? Ciudata faza sau incompetenta crasa a departamentului pentru licitatii din MApN….Este al 3-a fail major a acestui departament dupa cel mai mare fail al corvetelor la care saga continua.
Totusi unde sunt radarele?!
Pentru ca nu norvegienii au venit in Marea Neagra cu Orioanele vechi ca sa faca poze la marinarii rusi, ci amercanii cu Poseidoane…
Si eu ar trebui sa ii aplaud ca nu stiau cei de la MApN chestia asta acum 12 luni cand au lansat licitatia…
E foarte interesant ca polonezii nu au avut greturi de genul acesta cand au ales NSM ale lor functioneaza altfel?!
Mie imi pare doar *”nice to have” biblioteca asta si ca noi uitam un mic detaliu ca altii obtin si offset si cooperare industriala.
Posibil sa-i fi lasat pe francezi sa faca si ei poze pentru “biblioteca” aia radar, dar erau mai ocupati cu Mali, ba sa isi arate fortele prin Mediterana, si Commandant Birot n-a reusit sa spioneze destul. Sau poate cineva sus a zis ca francezii nu prea sunt de incredere, avand in vedere ca au derapaje (vezi afacerea Mistral).
Posibil ca polonezii au un mic avantaj, sunt mai aproape de norvegieni decat noi. Navele rusesti din flota nordului vin pe la norvegieni care presupun ca fac pozele. Baltica nefiind prea departe, banuiesc ca fotografieaza si pe acolo.
SI eu zic sa-i lasam pe cei din Qatar sa ia offsetu si cooperarea industriala ca doar au luat Exocet si Marte.