Orbiter 4

Consiliul Național de Soluționare Contestațiilor (CNSC) a decis să anuleze licitația pentru furnizarea către Romtehnica a 6 sisteme avion fără pilot (UAV – unmanned aerial vehicle), cunoscute și sub denumirea de drone, contractul fiind estimat la 250 milioane de lei, fără TVA, pentru trei ani și două luni.

Decizia a fost adoptată după ce instituția a admis contestațiile depuse de Ymens Teamnet și Israel Aerospace Industries.

Ymens Teamnet este parte a unui grup creat de fostul deputat Sebastian Ghiță. El susține că a vândut acțiunile în vara anului 2012.

“Admite contestațiile depuse de Israel Aerospace Industries și Ymens Teamnet, ambele formulate în contradictoriu cu Compania Națională Romtehnica. Dispune anularea procedurii de atribuire. Respinge, ca neîntemeiată, cererea de intervenție voluntară în interesul autorității contractante, formulată de către Aeronautics Israel. Obligatorie. Împotriva prezentei decizii, se poate formula plângere, în termen de 10 zile de la comunicare”, se arată în decizie.

Potrivit datelor Romtehnica, oferta Aeronautics Israel a fost desemnată câștigătoare la mijlocul lunii decembrie 2016.

Profit.ro a anunțat în exclusivitate, în septembrie 2016, că Romtehnica a primit cinci oferte în cadrul primei etape a licitației pentru cele 6 drone.

Alături de companiile amintite anterior, la licitație s-a înscris și Elbit Systems Ltd Advanced Technology Center (Israel) și AAI Corporation (SUA), care nu au mai depus oferte la etapa a doua a procedurii de atribuire. 

sursa: profit.ro