US Stealth Destroyer DDG-1000

Mda. DDG-1000, adică USS Zumwalt, va trebui să fie o navă super-stealth care să stea la baza strategiei US Navy în ceea ce priveşte China, navă ce trebuie să se furişeze virtual nedetectată până în apropiere de coasta Chinei şi să lovească ţintele cu tunuri electromagnetice scoase direct din filmele S.F.

Dar, la mai mult de trei miliarde de dolari per bucată, criticii spun că DDG-1000 consumă fonduri care ar fi fost mai bine folosite dacă se alocau pentru întărirea flotei convenţionale considerate insuficientă.

În plus, un amiral chinez a declarat că poate scufunda foarte tehnologizatul şi scumpul distrugător american doar cu o armada de vase de pescuit cu încărcături explozive la bord.

Hm. Veşnicul contraatac asimetric, dar la sacrificiu.

“A silver bullet of stealth” – aşa promovează Pentagonul acest nou tip de distrugătoare, cel mai avansat din istorie, navă care va fi livrată în 2014, primul din clasa sa.

Şi tot cei de la Pentagon consideră clasa Zumwalt ca fiind perfectă pentru a combate China, însă foarte potrivită şi pentru a acţiona în alte regiuni fierbinţi ale planetei, cum ar fi cea a Golfului Persic. Perfectă! Distrugătoarele acestei clase pot efectua misiuni atât în largul oceanelor, cât şi în apele puţin adânci din vecinătatea litoralului, perfecte chiar şi pentru a acţiona printre insulele din Asia-Oceania.

Şeful operaţiilor navale, amiralul Jonathan Greenert, a delcarat în Aprilie, după ce a vizitat şantierul unde este construit primul distrugător al clasei Zumwalt:

“With its stealth, incredibly capable sonar system, strike capability and lower manning requirements – this is our future”

Nava va fi echipată cu un tun electromagnetic care foloseşte un câmp magnetic şi curent electric pentru a lansa proiectilele la o viteză mai mare de câteva ori decât cea a sunetului.

Preţul enorm a făcut ca din cele 32 de distrugătoare dorite de marină, să se aprobe numai 32, apoi 24, iar în final să se ajungă la doar şapte.

Dureros de scump! Fiecare asftel de distrugător costă 3.1 miliarde de dolari, dar dacă se adaugă cheltuielile de cercetare şi dezvoltare, se ajunge la peste şapte miliarde de dolari per bucată.

În acet moment, numai trei distrugătoare se află în construcţie.

Sursa: The Washington Post