Saab a efectuat prima tăiere de metal pentru avionul cu două locuri Gripen F, ceea ce reprezintă un moment major, de referință în program.

Saab Gripen E - Brazilia

Saab Gripen E – Brazilia

Gripen F este dezvoltat de Forțele Aeriene Braziliene (FAB), și are același design avansat și aceleași trăsături ca avionul Gripen E, dar are un loc, display-uri și controale pentru un al doilea membru al echipajului. Gripen F are atât un mod de antrenament pentru instructajul unui singur membru al echipajului, cât și un mod prin care cei doi membri ai echipajului pot să împartă între ei sarcinile de lucru, prin setări diferite pe display.

Prima parte a avionului a fost produsă recent la centrul Saab de la Linköping și se referă la secțiunea ductului pentru aer, aflat chiar în spatele cabinei avionului.

„Acest moment de referință este important pentru proiectul Gripen pentru că demonstrează că faza de dezvoltare se desfășoară cum trebuie. Asta semnalează începutul producției avionului cu două locuri Gripen F, care este așteptată cu anticipație de Forțele Aeriene Braziliene,” declară Colonelul Renato Leite, șeful Grupului de Minitorizare și Control (GAC-SAAB) din cadrul Forțelor Aeriene Braziliene.

Programul industrial comun pentru Gripen F este între Saab și companiile brailiene partenere Embraer, AEL Sistemas, Akaer și Atech. În prezent, aproximativ 400 de ingineri lucrează la dezvoltarea avionului Gripen F, mai ales la Gripen Design and Development Network (Rețeaua de Design și Dezvoltare Gripen -GDDN) de la fabrica Embraer din Gavião Peixoto, statul São Paulo, din Brazilia. Producția se va face atât în Suedia, cât și în Brazilia.

„Munca de echipă foarte eficientă a multor oameni dedicați, atât în Suedia, cât și în Brazilia, a pregătit acest moment de referință pentru noua versiune a avionului Gripen. Aceste momente de referință sunt clipe speciale datorită rarității lor, și asta dă un sentiment minunat,” spune Jonas Hjelm, șeful zonei de afaceri Aeronautică a Saab.

Brazilia a comandat 28 de avioane de luptă Gripen E, care vor fi livrate Braziliei începând din 2021, și opt avioane Gripen F, începând din 2023.

Gripen F este oferit de asemenea de Saab Finlandei, pentru programul lor de înlocuire a avioanelor de luptă.