Ministerul Apărării Naționale, prin C.N. Romtehnica S.A., și Compania Elbit Systems Ltd din Israel au semnat marți, 20 decembrie, acordul-cadru de furnizare a produsului „Sistem UAS tactic-operativ clasa II”.
Acordul-cadru, care a fost atribuit prin derularea unei proceduri specifice organizate potrivit dispozițiilor H.G. nr. 912/2021 privind aprobarea circumstanțelor și a procedurii specifice aferentă programului de înzestrare „Sistem UAS tactic-operativ clasa II”, are o durată de cinci ani și are ca obiect atribuirea de contracte subsecvente de furnizare a maxim șapte sisteme UAS Watchkeeper X în valoare totală de aprox. 1.891 miliarde lei, fără TVA.
Furnizarea celor șapte Sisteme UAS Watchkeeper X, care vor intra în dotarea Armatei României, se va realiza în condițiile protejării interesului esențial de securitate al statului român, Compania Elbit Systems Ltd fiind obligată, conform acordului încheiat, să realizeze și să consolideze pe teritoriul național, la nivelul unor operatori economici din industria de apărare, o capacitate de producție, integrare, testare și mentenanță în domeniul militar pentru sistemele livrate.
Astfel, începând cu primul sistem UAS Watchkeeper X, producția structurii platformei aeriene și producția structurii containerului stației terestre de comandă-control, precum și producția de componente electrice și mecanice din compunerea sistemului se vor realiza pe teritoriul României, la operatori economici din industria națională de apărare.
De asemenea, începând cu al treilea sistem UAS Watchkeeper X, producția tuturor sistemelor electrice și mecanice aferente acestuia se va realiza în România, prin operatori economici din industria națională de apărare. Totodată, operațiunile de mentenanță de nivel complex pe durata ciclului de viață al sistemelor UAS Watchkeeper X vor fi realizate de operatori economici din industria națională de apărare, astfel încât în situații de criză și război să nu fie necesară executarea acestor operațiuni în afara teritoriului național.
Biroul presă
Mie-mi da cu virgula afacerea asta conform declaratiei. Adica nr max de aparate e 7. Inseamna ca ministeryl poate comanda doar 2? Cam ce i-ar face sa se razgandeasca in a cumpara toate cele 7? Performante cu siguranta nu, pt ca nu a fost eliminat in cadrul licitatiei. Suma totala, de asemenea nu, ca de aia au castigat licitatia.
O alta intrebare e in legatura cu fabricatia unor componente in Romania. Deci excludem de la bun inceput motorul, integratele, optica, comunicatiile, bateria. Raman componente mecanice care trebuie fabricate conform schitei. Apoi sa ma creada lumea nebun, dar in jumatate de an, orice atelier (inclusiv ala antic manual, nu cu CNC uri) e in stare sa faca 7 seturi de elemente mecanice pt aeronavele alea. Deci ce rahat pe bat fac ei timp de 4 ani jumate? Protectie sociala cu salariu minim?
La fel si la electronice, hai sa zicem ca-i pun pe cei de la Bacau sa deseneze niste placute pentru integrate si sa le produca – sa zicem 15 ca sa aibe si de rezerva. Pai daca nu le fac pe toate de-o data risca sa ramana fara FPGA-ul selectat, ca mai face si producatorul revizii, schimba impachetarea, etc.
Deci ce rost are sa o lalai 5 ani pt 7 buc? Ori le faci in max 2 ani, or nu le mai faci.
nu e numar maxim de aparate, ci numar maxim de sisteme care sunt 7 UGCS Elbit compatibile Hermes 450 si Hermes 900, care pot opera in cadrul acestui contract 3 drone Hermes 450 model Watchkeeper X, adica 21 de drone,din care 1 sistem va fi naval