Aviaţie

A fost livrat ultimul avion Q-5

Q5 Fantan

Jiangxi Hongdu Aviation Industry Group Corporation Limited, din cadrul Aviation Industry Corporation of China (AVIC) a organizat o ceremonie care a marcat asamblarea si livrarea ultimului avion de atac Q-5, pe 25  Octombrie.

Q-5 este un avion usor de atac dezvoltat de catre China Nanchang Aircraft Manufacturing Corporation (CNAMC) la finalul anilor ’60 pentru misiuni de sprijin direct al trupelor de uscat, la altitudini joase si foarte joase.

Q-5 este prima generatie de avioane supersonice dezvoltate de catre China, proiectul demarand in August 1958 cu Lu Xiaopeng ca proiectant sef. Prototipul a efectuat primul zbor in anul 1965, iar productia de serie a inceput in 1968.

Sursa: Defpro

Stiu, as parea de-a dreptul tampit daca as zice ceva de retragerea sau productia avioanelor IAR-93. Asa ca nu zic.

– Resboiu –

Navighează în portal:

Resboiu Master; Armata Română;Forţe Speciale; Space; Revista Resboiu; Forumul Resboiu;

5 Comments

 • Poiectul chinez de avioane supersonice sin 1958? Inseamna ca l-au derulat paralel cu cel american.
  Nu stiam.
  Tin minte primele avioane supersonice din lume si dela noi.
  MIG-urile nostre se plimbau pe deasupra marii, apareau iar la citeva sevunde se auzea si bang-ul specific.

  • Mi-ar placea sa fie adevarat, dar desi chinezii s f avansati, mai trucheaza unele imagini. de ex, in prima poza la decolare este doar o tramba de fum, si avionul este bimotor deci… daca nici la decolare nu folosesti ambele motoare? poate avea defectiune la unul, nu stiu… greu de crezut, insa m-as bucura sa fie adevarat!

   • Sunt curios cam care ar fi performantele lui Q-5 in genul de misiuni pt atac la sol.

    Pe langa J-31 ar mai fi de notat si aparitia+zborul inaugural lui lui J-16, versiunea chineza a Su-30 MKI, de asemenea is foarte foarte curios daca exista H-8 ala mare bombardier de care am auzit sa se vorbeasca de prin 2007-2008.

 • Nu exista nicio indoiala,vor urma si alte proiecte din gama J-XX.Avionul a decolat.La idei trebuie sa intre India,Rusia sa caute de urgenta un proiect LFI,Japonia.

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: