Ministerul Apărării a inaugurat la Baza Aeriană 90 de la Otopeni un hangar destinat asigurării mentenanței avioanelor C-130 Hercules.
Hangarul este singurul din țară destinat asigurării întreținerii acestui tip de aeronave și a costat 19 milioane RON, find realizat din banii Consiliului Județean Dâmbovița.
„Inaugurarea acestui obiectiv de investiţii este rodul cooperării dintre Consiliul Judeţean Dâmboviţa şi MApN. Prin anul 2006, printr-o hotărâre de guvern, unitatea militară de la Titu s-a predat către CJ, care se obliga, prin acea hotărâre de guvern, ca în compensare la inventarul pe care noi l-am predat la Titu să realizeze acest obiectiv de investiţii. Este cel mai modern hangar de care dispun Forţele Aeriene Române, un hangar care permite executarea lucrărilor de mentenanţă la avioanele Hercules C 130, un hangar foarte modern care asigură şi condiţii de muncă deosebite personalului tehnic de la Forţele Aeriene. Investiţia a fost în jur de 19 milioane de lei, din care 15 milioane Consiliul Judeţean Dâmboviţa şi 3 milioane MApN” a declarat Mircea Dușa.
Dușa a declarat că ar mai fi și alte administrații locale care ar urma să intre în posesia unor bunuri ale MApN, dar acest lucru se va întâmpla numai dacă vor respecta angajamentele rezultate în urma hotărârilor de guvern.
“Sunt multe hotărâri de guvern prin care am transferat bunuri către administraţia locală, însă administraţiile locale nu şi-au realizat obligaţiile pe care le aveau. Sper că şi ceilalţi care au primit bunuri de la MApN vor urgenta finalizarea obligaţiilor pe care le au, astfel încât să intre în posesia bunurilor pe care le-am transferat. În majoritatea hotărârilor de guvern prin care s-au transferat aceste bunuri s-a pus un termen de trei ani. Dacă acel termen nu se respectă, bunurile revin la MApN”, a precizat Duşa.
Preşedintele Consiliului Judeţean Dâmboviţa, Adrian Ţuţuianu, a declarat că hangarul a fost construit ca urmare a faptului că administraţia locală a primit de la MApN unitatea militară de la Titu, care a devenit acum un centru al grupului Renault.
“Sunt bucuros că am finalizat îndeplinirea obligaţiei pe care ne-am asumat-o cu ocazia predării unităţii militare de la Titu, după cum sunt bucuros că la Titu s-a creat un centru al grupului Renault, care înseamnă tehnologie de vârf, înseamnă, la momentul acesta, 400 de locuri de muncă. Noi am primit fosta unitate militară de la Titu, care ţinea de MApN şi care înseamnă 250 de ha de teren, circa 4.000 de metri pătraţi construcţii. L-am concesionat grupului Renault iar ca obligaţie pe care am avut-o în acest parteneriat cu MApN a fost construcţia acestui hangar”, a afirmat Ţuţuianu.
Investiţia CJ Dâmboviţa de la Otopeni cuprinde şi un simulator pentru avionul de tip Spartan pe care se pot pregăti piloţii.
“În această investiţie a fost inclusă şi realizarea unui simulator (pentru avioanele Spartan – n.r.) care este în prezent cel mai modern din Europa. Este destinat pregătirii piloţilor şi personalului tehnic pe avioanele Spartan”, a arătat ministrul Apărării.
Simulatorul este singurul de acest gen din România şi a fost adus la Bucureşti pentru a reduce consumul de resurse materiale şi financiare, dar şi pentru pregătirea piloţilor la standarde înalte.
‘Acest simulator reflectă real modul de executare a unui zbor, cel puţin în România, având în vedere faptul că tot ceea ce se vede la sol reprezintă în mod fidel localităţile, pădurile, râurile din zona Otopeni, precum şi toate clădirile care sunt reflectate fidel în 3D. Este singurul simulator pe care îl avem. Mai au doar Forţele Aeriene Italiene un simulator şi mai există unul la Torino. A fost achiziţionat în ideea de a reduce consumul de resurse materiale şi financiare concomitent cu pregătirea piloţilor la înalte standarde româneşti şi NATO. Putem simula de la pierderea unui motor, a ambelor motoare, pierderea sistemelor hidraulice şi până la depresurizarea avioanelor în zbor. Numai poliţii care zboară pe Spartan pot să utilizeze acest simulator, pentru că reflectă fidel toate sistemele de avionică’, a explicat Ion Stăiculescu, căpitan comandor în cadrul Bazei 90 Transport Aerian.
Sursa: Romaniatv
– Victor –
un rahat! cu ce cresc capabilitatile armatei romane avand acest hangar (atentie) pt. 3 avioane hercules avute in dotare? si acestea cu un orizont mic pana la epuizarea resursei de zbor.dealtfel,aveam 5 din care 2 le-am canibalizat pt. a le tine pe cele 3 functionale.investitie de rahat,cum spuneam…insa batem toba mare si ne laudam ca facem si dregem.pe pacaliciul asta de Dusa nu-l cred in stare de nimic, si asta decand cu ”motoarele noi” pt. f16.
Pai daca poti repara C 130 cam pot repara in acelasi loc si Spartan-ul si poate te mai joci si pe la F 16 MLU tot acolo.
Cred ca vor ramane 4 Hercules-uri, pt simplul fapt ca pt 4 avioane s-au cumparat sisteme anti-racheta de la Elbit.
vreau sa cumpere tehnica de lupta ,nene…pana atunci da-i dracu 😉
Dar simulatoare pentru F16 nu au achizitionat ?
Cu F16 “defilam” in urmatorii 15-20 ani .
Se găsesc ”pe net” destule 😀
de 1 decembrie lucrau la el inca, eu am plecat dupa masa de pe otopeni si era macaraua acolo si niste arbeiteri la pus tabla pe hangar
ce au inaugurat astia ? eventual asa ca la biserica, mai sfinteste domnul ministru “lucrarea” si pana e gata trec cateva soboare de ministri la “inaugurat” si “sfintit”
uaaau… traim decenii de-mpliniri marete 😀