Severodvinsk (via Oleg Koleshov)

Severodvinsk (via Oleg Koleshov)

… atât va însuma producția de submarine din clasa Yasen.

Asta conform declarațiilor lui Vladimir Dorofeev, Director General al Biroului de Inginerie Navală Malakhit, din Sankt Petersburg, care a făcut astfel, în sfârșit, lumină asupra numărului de submarine Proiect 855 ce vor vedea lumina zilei (sau sub-apa mării). De-a lungul timpului, atât surse din Ministerul Apărării cât și din Complexul Militar-Industrial au servit presei diverse cifre: cinci, șase, opt sau chiar zece nave submarine din clasa Yasen ar fi trebuit fabricate și livrate la beneficiar.

Primul submarin al clasei, Severodvinsk, se alfă (încă) în teste pe mare și până la sfârșitul anului ar trebui să fie livrat la beneficiar. Un al doilea submarin din clasa Yasen, pe numele de botez Kazan, crește într-un an cât alții în doi văzând cu ochii într-un doc al șantierului naval Sevmash. Tot potrivit lui Dorofeev următoarele 5 nave ale clasei vor fi modernizate – deci Proiect 855M – urmând a îngloba îmbunătățiri semnificative la sistemele de armament.

Geneza clasei Yasen e destul de lungă: în 1993 se primea finanțarea pentru Severodvinsk care a fost lansat la apă abia în 2010. La momentul actual se află încă în teste, deși ar fi trebuit livrat  către VMF la sfârșitul anului trecut. Fondurile pentru Kazan Au fost obținute în 2009, submarinul urmând a fi livrat în 2015. Malakhit se așteaptă ca în cursul acestui an să primească comandă pentru a treia navă a clasei, submarin ce va purta numele de Ufa.

Via
Lenta

– Marius Constantin –