Terestre

6 Harrier distruse, 2 avariate, 2 morti, 9 raniti. Totul la Camp Bastion, Helmand.

ISAF Base

Cincisprezece insurgenţi s-au infiltrat ieri în perimetrul bazei Camp Bastion din provincia Helmand şi au atacat personalul I.S.A.F. (International Security Assistance Force) clădiri şi tehnică, cu armament uşor şi RPG-uri, precum şi veste explozive improvizate.

Insurgenţii erau organizaţi în trei echipe şi au intrat în bază printr-o breşă creată în gardul bazei, acţionând apoi cu o coordonare foarte bună. Aceştia s-au dovedit a fi foarte bine antrenaţi şi dotaţi.

Atacatorii au acţionat îmbrăcaţi în uniforme americane.

Şase avioane AV-8B Harrier au fost distruse şi alte două avariate semnificativ. Trei staţii de realimentare cu combustibil au fost distruse, iar şase hangare de campanie au suferit afectate.

Forţele Coaliţiei au angajat lupa cu insurgenţii, omorând 14 dintre aceştia şi rănindu-l pe un altul.

Insurgenţii au ucis doi membri ai Coaliţiei şi au rănit alţi nouă (opt militari şi un contractor civil).

Insurgentul rănit a fost capturat şi urmează să fie interogat.

Sursa: ISAF

Nu-i nimic, într-un an-doi ne vom retrage cu toţii din Afganistan şi va fi mai bine.

Pentru “insurgenţi”, desigur.

Conform doctrinei, după Marea Alungare, se va trece la ofensivă.

Câteva momeli vor fi prinse de meseriaşii din serviciile de informaţii, după care atacurile principale vor avea loc cu succes.

Totul, intenţioat şi cu bună ştiinţă, ca şi scuză pentru cel puţin continuarea războiului imaginar împotriva teroriştilor la fel de imaginari, sau pur şi simplu la fel  de intenţionat, însă neştiut.

Şi uite aşa, Afganistanul s-a dovedit o dată în plus prea mult.

Ori, ar fi mai potrivit să spun altfel?

Afganii au învins din nou…

– Resboiu –

———————————————————

Link-uri utile:

Revista Resboiu; Forumul Resboiu; Pagina de gardă a portalului; Ramura dedicată Armatei Române; Ramura dedicată spaţiului; Ramura dedicată dronelor.

29 Comments

  • Ai dreptate prietene. Americanii au obiceiul sa isi minimizeze pierderile. Mai iti aduci aminte de pierderile de avioane din Irak si Serbia?

   • Da, si marmota…

    Cate avioane crezi ca au pierdut in realitate americanii? Chiar crezi ca irakienii si sarbii au doborat cine stie cate avioane americane???

 • eu intotdeauna am crezut ca acolo miza nu era afganistanul,asta era pretextul
  miza era pakistanul si faptul ca aia mici cu turbane `pot ajunge la butoanele rosii
  in afganistan e …grele ,cum ar spune cineva ,pana nu ii iei pe toti ii duci in alta tara si aduci altii …pe acolo
  sunt mult mai civilizati si mai putin violenti africanii..de prin somalia,decat afganii
  ei isi cultiva in continuare mitul(si opiul)…ca de la alexandru cel mare nu i-a cucerit nimeni

   • cam asa ceva
    sa spunem ca indiciile cia indicau ca pe filiera al quaeda,…arabia saudita(oare de ce mentin pe acolo americanii si englezii…”instructori”,in mai toate ramurile fortelor)
    …”raul”venea pe mana serviciilor secrete pakistaneze
    iti da mana sa invadezi asa usor o tara posesoare de nucleare,…chiar daca militarii de ranguri mai inalte par fideli sua
    nu prea
    atunci singura tara de unde e mai usor sa zici ca in numele civilizarii(oare cine i-o putea civiliza),poti mentine trupe..antrenate “real fire” si sa controlezi strategic regiunea e afganistan
    pui un guvern marioneta ,pe care dupa plecarea “isaf-ului” de pe acolo il leaga triburile de patru cai ,ca sa aiba o particica fiecare din ei si..
    ptr americani pana au stabilit alte coordonate ptr jocurile lor strategice ..job done
    restul ptr cartile de istorie…si umplut cimitirele

    • Philosophum non facit barba.Mon ami,ce se stie acum despre Pakistan nu se stia acum 10 ani.Cand Musharaff s-a intalnit cu adjunctul lui Powell,ala a spus ca orice lipsa de cooperare=moartea.Tora Bora a fost unicul moment in care le-a trecut prin cap ideea unei arme atomice tactice(a iesit repede,dar a trecut).Fapt e ca pakistanezii au fost si smecheri si curve si super-tupeisti.Pana s-a prins restul lumii de schema era tarzior.E drept insa ca din momentul prinderii pana acum,lipsa de actiune e un fapt criminal.

     In rest,de munca noastra o sa profite China.Poti sa bati Dasht e Margo cu teoriile alea despre control,real fire etc…

     • nu am prrea avut intentia sa par filosof sau filosofic,probabil asa a iesit
      partea aia a lumii e foarte complicata
      suntem noi mai dificil de inteles ptr americani si europeni si asta ca nu suntem asa diferiti nici ca obiceiuri ,nici ca …cultura
      in schimb in partea aia a lumii e foarte complicat
      mai ales ptr americani sau occidentali sa inteleaga …cand ei ca si germanii in ww 2 au mentalitatea asta bazandu-se pe tehnologiile lor

  • Resursele de Lithiu sunt cel putin pe locul 3 la nivel mondial.
   Daca Iranul sta pe un morman de gaze de ce vecinii din Afganistan nu ar avea deloc?!
   Daca controlezi Afganistanul controlezi atat Pakistanul cat si Iranulsi o mare parte din Caucazul rusesc.
   Si rusii au harti cu resursele din Afganistan si ei si-au dorit Iranul, acum nu au forta de a influenta lucrurile in zona, si prefera ca sa aiba baze americane decat inca un centru islamist in zona.
   China are in Pakistan un aliat foarte puternic in zona aia si mult mai important decat Rusia, Rusie care isi face tot timpul politica proprie si nu poti miza ca nu te va trada cand ti-e luma mai draga.
   India este de asemenea doldora de resurse si cu o intindere imensa iar aceste resurse trebuie sa fie pazite de a intra pe mana Chinei aflata intr-o cursa contra cronometru spre a deveni superputere.
   India ar putea la o adica sa fie controlata tot din Afganistan dar aici trebuie sa fie liniste, atat Pakistanul cat si China sunt constiente de aceste jocuri si doresc un Afganistan de necontroat asa ca vor pompa armament in zona de conflict.

   • Nu Caucazul rusesc sau Pakistanul e tinta ci Asia centrala (continentala) care e inaccesibila SUA si e terenul de joaca al rusilor. E celebra doctrina “anaconda” imposibila la nivelul Asiei dar yankeii sunt un neam incapatanat. In geopolica regiunea de la nordul Afganistanului e denumita “insula pamantului” iar Rusia e “inima insulei”. Scolastic cine controleaza zona controleaza pamantul. Totodata ocuparea Afganistanului inseamna blocarea iesirii rusilor pe viitor la golful Persic ceea ce ar fi o catastrofa pentru SUA. De asemenea daca se are in vedere razboiul cu Iranul e intotdeauna preferabil sa-l inconjori de jur imprejur. Primele bombardiere USAF vor decola din Afganistan nu din golf.

 • Ce tare… astia s-au dus acolo cu cele mai bune mrapuri din lume si babulanii le distrug avioanele la sol. Daca nu ar fi vorba de vieti omenesti, as rade ca la stan si bran.

 • La asa eficienta (15 oameni pierduti contra opt avioane, doi morti si noua raniti)cred ca ar trebui sa ne schimbam doctrina si sa ne pregatim ca si insurgenti puri. 🙂

 • asta e ceva intre atacul de noapte al lui Tepes si raidul SAS de pe Pebble Island. de la atentatul de la Mumbai n-am mai vazut ceva asa de bine planificat.
  Camp Bastion e protejat pe exterior de RAF Regiment,sunt curios cum au reusit sa treaca de patrulele si posturile lor de observare.
  oricum, i-au pregatit niste meseriasi

 • Pai acolo nu e si printisorul ala plin de curaj barbatesc al angliei, harier sau harry :)).
  Ce simplu a fost, e mult mai usor asa decat sa implici sute de tehnologii.
  Mai frate, rusii stiau ce stiau, niste AK si RPG cumparate la 10 $ pachetul a pus la pamant cat un PIB al moldovei.

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: